Industriarbetarnas tidning

”En rejäl väckarklocka för alla”

9 november, 2016

Skrivet av Harald Gatu, Pontus Ohlin

Svenska industrijobb är i fara om Trump gör allvar av sina vallöften enligt IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe. GS-fackets Per-Olof Sjöö pekar på de ökande klyftorna som orsak, Pappers Mikael Lilja säger att hans bransch drabbas hårt om USA inför tullar.

Foto: Bea Tigerhielm
Anders Ferbe, Ordförande IF Metall. Foto: Bea Tigerhielm

– Egentligen är det för tidigt att dra några slutsatser och jag vill inte måla fan på väggen. Men man måste kunna problematisera utifrån det han har sagt under valkampanjen, säger Anders Ferbe.

Handelshinder som bromsar importen och uppsagda frihandelsavtal är några av de vallöften som Donald Trump byggt sin valkampanj på.

– Det vore oerhört bekymmersamt för svensk industri och svenska industrijobb om världens största ekonomi satte upp handelshinder. Vi är beroende av export till USA och vi vet att minskad handel slår mot jobben.

Anders Ferbe befarar att amerikanska tullmurar kan locka svenska företag att flytta jobb från Sverige till USA.

– Många svenska företag har redan idag produktion i USA. Men de anläggningarna är oftast komplement till svensk produktion. Med handelshinder kan det bli mer attraktivt att producera mer i USA.

Anders Ferbe hade i likhet med den amerikanska fackföreningsrörelsen hoppats på en seger för demokraternas Hillary Clinton.

– Jag lider verkligen med kamraterna där borta. Nu blir det ännu svårare för dem att organisera medlemmar i industrin. Trump är en högerpolitiker och inte arbetarnas vän.

Ferbe säger sig vara nedstämd över Trumps seger:

– Samtidigt är det en påminnelse om att man måste göra sin politiska hemläxa. Tar man inte strid för vanligt folks intressen kan det gå åt skogen.Valresultatet är en rejäl väckarklocka för alla oss som är engagerade i den svenska debatten. Politik är på allvar.

Foto: Madeleine Andersson
Per-Olof Sjöö ordförande GS.  Foto: Madeleine Andersson

Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS, har följt den amerikanska valvakan sedan tidigt i morse och är närmast skakad av dess utgång.

– Det är en chockartad utveckling… Att Donald Trump skulle bli USA:s nästa president var ju helt otänkbart för bara några månader sedan, säger han.

Han fortsätter:

– Det är lite för tidigt att analysera det här, men för mig känns det i alla fall som att det är konsekvenserna av nyliberalismen som nu visar sig.

På vilket sätt?

– Man har vänt arbetarklassen ryggen, och då tar det sig sådana här uttryck.

Vad innebär valutgången för svensk del, tror du?

– Det går inte att utesluta någonting längre… Men jag tror att det som gäller nu, det är att försöka skapa samhällen som inte sliter isär och ökar klyftor. För det är det som är grogrunden för den här typen av politikers framväxt.

Pappers förbundssekreterare Mikael Lilja. Foto: Sara Kroon.
Pappers tillförordnad ordförande Mikael Lilja. Foto: Sara Kroon.

Mikael Lilja, tillförordnad förbundsordförande för Pappers, tycker att Donald Trumps seger är ”djupt olycklig”.

– Vi behöver ju inte ha mer instabilitet i världen än vi redan har. Bygga murar mot Mexiko, införa handelshinder och allt annat han har svamlat om att han ska verkställa.

Mikael Lilja fortsätter:

– Och för oss på Pappers är det ju olyckligt om USA blir mer protektionistiskt och börjar jobba aktivt med olika tullar och handelshinder, det tror jag kommer att slå direkt mot vår bransch. Jag är orolig.

Men är du förvånad över Trumps valseger?

– Ja, jag är förvånad. Och jag är djupt chockad. Men jag är också djupt chockad över att det sitter sverigedemokrater i Sveriges riksdag, och nu kanske deras existens kommer att bli ännu mer legitimerad.

 

 

 

2 kommentarer till “En rejäl väckarklocka för alla

  • Inte slita isär och skapar klyftor, och ändå är det den linjen som valdes av ”socialdemokratin” i början av 80-talet. Och idag är vi det land i Europa där klyftorna ökar snabbast, vilket för oss som gillar att vandra omkring med ögonen öppna inte är ett dugg förvånande! Men att kunna se alla medborgare i landet visar detta USA val att etablissemanget är odugliga till, ingen hade ju räknat med att någon skulle greppa det halmstrå som Donald Trump sträcker ut till människor, likväl som ingen för ett par år sedan kunde se ett SD som snart passerat Sveriges enda arbetarparti M. Vi måste lära oss att vi är en av många i ett lands kollektiv och att vi är beroende av varandra, oavsett vilken gruppering i kollektivet jag väljer att gå med i. Därför så är det viktigt att genom engagemang och kärlek aldrig upphöra med att föra en ständig och öppen dialog med alla i kollektivet och därmed eventuellt förhindra vissa grupperingars tillväxt. Idag existerar knappt någon vild diskussion omkring viktiga frågor som miljön, ekonomin, robotisering och utanförskap. Att vara eller bli drabbad av sjukdom/skada och ökat beroende av hjälp från andra? Frågor som i slutändan kan handla om mänsklig överlevnad, så mer kärlek, ömhet och värme borde tillföras dagordningen samt ett löfte att aldrig vända någon människa ryggen. Något de som befinner sig inom trygghetszonen har varit extremt dugliga till under mina 58 levnadsår!

  • Bra skrivet Pelle Johansson.

    Då man själv vurmar för arbetsskadade så ser man hur trasigt den svenska modellen är. Sjukförsäkringen och LAF finns inte mer, men facket tar bra betalt för en försäkring som man skall skriva på in blanco. Värdet på socialförsäkringen är noll och intet då du som skadad eller som söker livränta aldrig får samma chans då du oftast inte har en advokat eller jurist som bistår dig i detta.

    Det är bra med kollektivt påverkan. Men då måste man kunna lita på att hjälp och stöd finns där när man behöver.
    Man vill ju ha en arbetsskadeförsäkring som går att lita på och det gör det inte idag. Fråga bara 90 % av dem som har skadats på jobbet.

    Skadorna har inte med amerikanska valet att göra utan om den obefintliga hjälp som etablissemanget erbjuder.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Det får inte bli en falsk trygghet”

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Vad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

”Nu behövs en ny väg för ekonomin”

”Nu behövs en ny väg för ekonomin”

Här är ett antal frågor att hålla ögonen på, när samhället ska byggas upp efter coronakrisen, skriver tidigare finansministern Allan Larsson (S).

Skulderna plågar företagen

Skulderna plågar företagen

I corona-krisen är det inte bara vikande efterfrågan och brustna leverantörskedjor som plågar företagen. Deras egna skulder riskerar att förvärra läget, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

Snart börjar dragkampen om din nya lön. Förr varnade man att alltför höga löneökningar skulle sänka ekonomin. Nu kommer hotet från helt andra håll: Trumps tullar och klimatet, skriver Harald Gatu.

”Farligt om många förlorar på teknikutvecklingen”

”Farligt om många förlorar på teknikutvecklingen”

Samhället tar stora risker om många förlorar på den tekniska utvecklingen, varnar Oxfordekonomen Carl Benedikt Frey. Men Sverige står bättre rustat än andra länder, menar han. Förutsatt att vi satsar på bra omställningsavtal, utbildning och utbyggda kommunikationer.

Svenskt Näringsliv: Löneökningstakten måste ner

Svenskt Näringsliv: Löneökningstakten måste ner

Svenskt Näringsliv målar upp en dyster prognos inför avtalsrörelsen 2020. Men att dra ner på löneökningarna är inte svaret, enligt Unionens chefsekonom Katarina Lundahl, som hävdar att löneökningstakten redan minskat.

50 000 bil­arbetare i strejk

50 000 bil­arbetare i strejk

Uppåt 50 000 bilarbetare vid General Motors i USA går ut i strejk för högre löner och bättre arbetsvillkor. Facket kräver också att företaget återupptar driften vid fabriker som tidigare har stängts.

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

”Investera i de anställda – låt aktieägarna stå tillbaka”

”Investera i de anställda – låt aktieägarna stå tillbaka”

Det amerikanska näringslivets toppar har gjort ett gemensamt uttalande om att långsiktighet måste gå före snabba klipp. Det är ett tecken på marken under dem inte känns lika stabil som tidigare, skriver DA:s Harald Gatu.

Vinsten framför allt

Vinsten framför allt

Förr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?