Industriarbetarnas tidning

”En rejäl väckarklocka för alla”

9 november, 2016

Skrivet av Harald Gatu, Pontus Ohlin

Svenska industrijobb är i fara om Trump gör allvar av sina vallöften enligt IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe. GS-fackets Per-Olof Sjöö pekar på de ökande klyftorna som orsak, Pappers Mikael Lilja säger att hans bransch drabbas hårt om USA inför tullar.

Foto: Bea Tigerhielm
Anders Ferbe, Ordförande IF Metall. Foto: Bea Tigerhielm

– Egentligen är det för tidigt att dra några slutsatser och jag vill inte måla fan på väggen. Men man måste kunna problematisera utifrån det han har sagt under valkampanjen, säger Anders Ferbe.

Handelshinder som bromsar importen och uppsagda frihandelsavtal är några av de vallöften som Donald Trump byggt sin valkampanj på.

– Det vore oerhört bekymmersamt för svensk industri och svenska industrijobb om världens största ekonomi satte upp handelshinder. Vi är beroende av export till USA och vi vet att minskad handel slår mot jobben.

Anders Ferbe befarar att amerikanska tullmurar kan locka svenska företag att flytta jobb från Sverige till USA.

– Många svenska företag har redan idag produktion i USA. Men de anläggningarna är oftast komplement till svensk produktion. Med handelshinder kan det bli mer attraktivt att producera mer i USA.

Anders Ferbe hade i likhet med den amerikanska fackföreningsrörelsen hoppats på en seger för demokraternas Hillary Clinton.

– Jag lider verkligen med kamraterna där borta. Nu blir det ännu svårare för dem att organisera medlemmar i industrin. Trump är en högerpolitiker och inte arbetarnas vän.

Ferbe säger sig vara nedstämd över Trumps seger:

– Samtidigt är det en påminnelse om att man måste göra sin politiska hemläxa. Tar man inte strid för vanligt folks intressen kan det gå åt skogen.Valresultatet är en rejäl väckarklocka för alla oss som är engagerade i den svenska debatten. Politik är på allvar.

Foto: Madeleine Andersson
Per-Olof Sjöö ordförande GS.  Foto: Madeleine Andersson

Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS, har följt den amerikanska valvakan sedan tidigt i morse och är närmast skakad av dess utgång.

– Det är en chockartad utveckling… Att Donald Trump skulle bli USA:s nästa president var ju helt otänkbart för bara några månader sedan, säger han.

Han fortsätter:

– Det är lite för tidigt att analysera det här, men för mig känns det i alla fall som att det är konsekvenserna av nyliberalismen som nu visar sig.

På vilket sätt?

– Man har vänt arbetarklassen ryggen, och då tar det sig sådana här uttryck.

Vad innebär valutgången för svensk del, tror du?

– Det går inte att utesluta någonting längre… Men jag tror att det som gäller nu, det är att försöka skapa samhällen som inte sliter isär och ökar klyftor. För det är det som är grogrunden för den här typen av politikers framväxt.

Pappers förbundssekreterare Mikael Lilja. Foto: Sara Kroon.
Pappers tillförordnad ordförande Mikael Lilja. Foto: Sara Kroon.

Mikael Lilja, tillförordnad förbundsordförande för Pappers, tycker att Donald Trumps seger är ”djupt olycklig”.

– Vi behöver ju inte ha mer instabilitet i världen än vi redan har. Bygga murar mot Mexiko, införa handelshinder och allt annat han har svamlat om att han ska verkställa.

Mikael Lilja fortsätter:

– Och för oss på Pappers är det ju olyckligt om USA blir mer protektionistiskt och börjar jobba aktivt med olika tullar och handelshinder, det tror jag kommer att slå direkt mot vår bransch. Jag är orolig.

Men är du förvånad över Trumps valseger?

– Ja, jag är förvånad. Och jag är djupt chockad. Men jag är också djupt chockad över att det sitter sverigedemokrater i Sveriges riksdag, och nu kanske deras existens kommer att bli ännu mer legitimerad.

 

 

 

2 kommentarer till “En rejäl väckarklocka för alla

  • Inte slita isär och skapar klyftor, och ändå är det den linjen som valdes av ”socialdemokratin” i början av 80-talet. Och idag är vi det land i Europa där klyftorna ökar snabbast, vilket för oss som gillar att vandra omkring med ögonen öppna inte är ett dugg förvånande! Men att kunna se alla medborgare i landet visar detta USA val att etablissemanget är odugliga till, ingen hade ju räknat med att någon skulle greppa det halmstrå som Donald Trump sträcker ut till människor, likväl som ingen för ett par år sedan kunde se ett SD som snart passerat Sveriges enda arbetarparti M. Vi måste lära oss att vi är en av många i ett lands kollektiv och att vi är beroende av varandra, oavsett vilken gruppering i kollektivet jag väljer att gå med i. Därför så är det viktigt att genom engagemang och kärlek aldrig upphöra med att föra en ständig och öppen dialog med alla i kollektivet och därmed eventuellt förhindra vissa grupperingars tillväxt. Idag existerar knappt någon vild diskussion omkring viktiga frågor som miljön, ekonomin, robotisering och utanförskap. Att vara eller bli drabbad av sjukdom/skada och ökat beroende av hjälp från andra? Frågor som i slutändan kan handla om mänsklig överlevnad, så mer kärlek, ömhet och värme borde tillföras dagordningen samt ett löfte att aldrig vända någon människa ryggen. Något de som befinner sig inom trygghetszonen har varit extremt dugliga till under mina 58 levnadsår!

  • Bra skrivet Pelle Johansson.

    Då man själv vurmar för arbetsskadade så ser man hur trasigt den svenska modellen är. Sjukförsäkringen och LAF finns inte mer, men facket tar bra betalt för en försäkring som man skall skriva på in blanco. Värdet på socialförsäkringen är noll och intet då du som skadad eller som söker livränta aldrig får samma chans då du oftast inte har en advokat eller jurist som bistår dig i detta.

    Det är bra med kollektivt påverkan. Men då måste man kunna lita på att hjälp och stöd finns där när man behöver.
    Man vill ju ha en arbetsskadeförsäkring som går att lita på och det gör det inte idag. Fråga bara 90 % av dem som har skadats på jobbet.

    Skadorna har inte med amerikanska valet att göra utan om den obefintliga hjälp som etablissemanget erbjuder.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Jag är gjord för att älska (allt av) Kiss

Jag är gjord för att älska (allt av) Kiss

Trots att jag är en bitter jävel klarar jag inte ens av att hata bandets största hit, skriver Carl Linnaeus.

Rynkor gör sig bäst i slitjobben, eller?

Rynkor gör sig bäst i slitjobben, eller?

Åldersdebatten som förs av mediekvinnor avslöjar en avgrund mellan folk och folk, skriver författaren Anneli Jordahl.

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Globala ledare talar om ett historiskt skifte. Nu ska den gröna industrin byggas, skriver DA:s Harald Gatu.

En väckarklocka för alla demokrater

Den 6 januari 2021 kommer för all tid att bli datumet då den amerikanska demokratin skakade i sina grundvalar. Bilderna från Washington där Trumpanhängare stormar Kapitolium påhejade av presidenten själv ska vi sent glömma. Ännu när detta skrivs pågår kaoset och ingen vet riktigt hur det ska sluta. President Trump har hela ansvaret för det […]

Aldrig glömma och alltid bekämpa rasismens idéer

9 november. Minnet av novemberpogromen, den sk Kristallnatten, i nazityskland manar oss att aldrig aldrig upphöra att bekämpa rasismen och antisemitismen varhelst den dyker upp och att alltid värna Människovärdet och demokratin. Det som utspelar sig i USA dessa dagar visar hur snabbt det fullkomligt otänkbara kan bli en normalitet. Gränser förflyttas och extremismens vulgariteter […]

Hoppet om ett annat USA har tänts i kväll

Så kom då äntligen beskedet. Alla stora medier och TV-kanaler i USA, inklusive det annars så Trumpvänliga Fox News, har utropat Joe Biden till vinnare i valet. USA:s nästa president kommer att vara Demokraternas kandidat och världen kan dra en suck av lättnad. De senaste dygnens väntan på rösträkningen alltmedan den sittande presidenten twittrar allt […]

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Demokratin står på spel

Demokratin står på spel

Det är oerhört allvarligt när en sittande president utropar sig som vinnare trots att oppositionens kandidat leder och valet inte på något sätt är avgjort, skriver Helle Klein.