Dödsolyckorna måste få ett slut
Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
10 november, 2016
Skrivet av Marie Nilsson
Krönika Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.
Framtidens industriarbete. Det är temat på IF Metalls kongress i maj 2017. Som industriarbetare kan vi inte nöja oss med att försvara våra jobb, löner och arbetsvillkor. Det är lika viktigt för oss att se framåt, bakom nästa hörn. Vad krävs för att svensk industri ska fortsätta vara framgångsrik och konkurrenskraftig?
Svaret stavas naturligtvis innovationer och utveckling. Digitalisering och robotisering är ett faktum i industrin. Många av oss upplever det på våra arbetsplatser, där män-niskor och maskiner samverkar i produktionen.
Och vi ser det i vardagen: Varje gång vi kollar vädret, nyheterna eller våra vänners statusar i den smarta telefonen.
Betyder det att industriarbetaren har spelat ut sin roll? Att hela framtidens teknikutveckling kommer att skötas av ingenjörer – och produktionen av robotar?
Nej, tvärtom. Tron på fullständig automation är i grunden felaktig. Även i framtidens fabriker kommer det att finnas människor. De kommer att ha ny kunskap och delvis andra arbetsuppgifter än i dag.
Det är när arbetarens yrkesskicklighet möter ingenjörens som de riktigt häftiga teknikinnovationerna blir till.
I tider av digitalisering och robotisering är alla industrier som vill hänga med i utvecklingen beroende av praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.
Olika yrkesgrupper behöver samarbeta för att finna nya tekniska lösningar som å ena sidan spränger gränser för vad som tidigare varit möjligt – å andra sidan fun-gerar bra att använda.
Hur kan då politiken vara med och stödja en framgångsrik industri där arbetare och ingenjörer tillsammans skapar framtidens succéprodukter? Grunden är naturligtvis att ge möjlighet till yrkesutveckling. Det är livsnödvändigt för både industriföretagen och de anställda.
Företagens framgång är beroende av att de anställda vid varje givet tillfälle har rätt kompetens för de arbetsuppgifter som ska utföras. På samma sätt är de anställdas trygghet beroende av att de har uppdaterade kunskaper inom ny teknik.
Det kräver bra grundutbildning, ständig fortbildning och möjligheter att omskola sig flera gånger under ett arbetsliv. Inte minst måste politiken se till att vi kan försörja oss när vi studerar, oavsett när i livet vi gör det. Annars blir talet om livslångt lärande tomma ord.
När den tekniska utvecklingen går allt fortare blir de anställda i industrin allt viktigare. Människor är inte maskiner, men yrkesskickliga människor behövs för att plocka det bästa ur maskinerna.
Sverige har allt att vinna på framtidens industriarbete – och vi i IF Metall är framtidens industriarbetare.
Anders Ferbe