Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi är framtidens industri­arbetare

10 november, 2016

Skrivet av

Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall
Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall

Krönika Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Framtidens industriarbete. Det är temat på IF Metalls kongress i maj 2017. Som industriarbetare kan vi inte nöja oss med att försvara våra jobb, löner och arbetsvillkor. Det är lika viktigt för oss att se framåt, bakom nästa hörn. Vad krävs för att svensk industri ska fortsätta vara framgångsrik och konkurrenskraftig?
Svaret stavas naturligtvis innovationer och utveckling. Digitalisering och robotisering är ett faktum i industrin. Många av oss upplever det på våra arbetsplatser, där män-niskor och maskiner samverkar i produktionen.
Och vi ser det i vardagen: Varje gång vi kollar vädret, nyheterna eller våra vänners statusar i den smarta telefonen.

Betyder det att industriarbetaren har spelat ut sin roll? Att hela framtidens teknikutveckling kommer att skötas av ingenjörer – och produktionen av robotar?
Nej, tvärtom. Tron på fullständig automation är i grunden felaktig. Även i framtidens fabriker kommer det att finnas människor. De kommer att ha ny kunskap och delvis andra arbetsuppgifter än i dag.
Det är när arbetarens yrkesskicklighet möter ingenjörens som de riktigt häftiga teknikinnovationerna blir till.
I tider av digitalisering och robotisering är alla industrier som vill hänga med i utvecklingen beroende av praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.
Olika yrkesgrupper behöver samarbeta för att finna nya tekniska lösningar som å ena sidan spränger gränser för vad som tidigare varit möjligt – å andra sidan fun-gerar bra att använda.

Hur kan då politiken vara med och stödja en framgångsrik industri där arbetare och ingenjörer tillsammans skapar framtidens succéprodukter? Grunden är naturligtvis att ge möjlighet till yrkesutveckling. Det är livsnödvändigt för både industriföretagen och de anställda.

Företagens framgång är beroende av att de anställda vid varje givet tillfälle har rätt kompetens för de arbetsuppgifter som ska utföras. På samma sätt är de anställdas trygghet beroende av att de har uppdaterade kunskaper inom ny teknik.
Det kräver bra grundutbildning, ständig fortbildning och möjligheter att omskola sig flera gånger under ett arbetsliv. Inte minst måste politiken se till att vi kan försörja oss när vi studerar, oavsett när i livet vi gör det. Annars blir talet om livslångt lärande tomma ord.

När den tekniska utvecklingen går allt fortare blir de anställda i industrin allt viktigare. Människor är inte maskiner, men yrkesskickliga människor behövs för att plocka det bästa ur maskinerna.
Sverige har allt att vinna på framtidens industriarbete – och vi i IF Metall är framtidens industriarbetare.

Anders Ferbe

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Världens bästa industri­arbetare

De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.

Vi börjar om innan vi är klara

Medlemmarnas stöd under avtalsförhandlingarna är ovärderligt. Det är avgörande för att lyckas teckna bra avtal.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.