Besluten som skapat skuggsamhället
Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
7 december, 2016
Skrivet av Jeanette Herulf
Ledarkrönika ”Kravet på kollektivavtal vid offentlig upphandling är det minsta man kan begära”, skriver Jeanette Herulf.
Jeanette Herulf är mångårig DA-medarbetare som kommer att medverka regelbundet med ledarkrönikor varannan vecka.
”Det finns olika sätt att se på samhället. Kanske blir det annorlunda när man är långtidssjukskriven och en del av det så kallade ‘utanförskapet’. Om detta och annat kommer jag att skriva.”
/Jeanette Herulf
Radiumhemmets ingång ser ut som vanligt. Sjaskig, dammig, smutsig. Men den blåsiga entrén är full med cancersjuka människor. Människor med stora bandage i ansiktet, människor med rullatorer, äldre kvinnor och män i rullstol.
Vi väntar alla på vår taxi. En del har suttit i flera timmar. Nu undrar ni kanske om det är något speciellt som hänt denna dag. Möjligtvis att det regnat hela dagen.
När jag äntligen kommer fram till kundtjänst, efter att ha väntat ut trettiofem personer före mig, får jag höra att det inte finns några bilar, ta en vid stolpen i stället, betala själv så får du pengar tillbaka sen.
Pigg som jag är vacklar jag ut ur entrén och haffar en Taxi Kurir i sjukhusets ”vanliga” taxikö. En vänlig kurd kör mig hem. Han berättar att han måste jobba natt, var tvungen att säga nej till omvårdnaden av sonen, ”behöver jobba”. Han säger att han tjänar ungefär 40 kronor i timmen, nätterna är ett måste.
Sjuktaxiresorna trycker han bort ibland, precis som kollegorna. De ger för lite pengarna, speciellt under regniga dagar då allmänheten behöver taxibilar.
Jag måste nypa mig i armen. Är det så den svenska modellen ser ut? Att taxibolagen Taxi 020 och Taxi Kurir (med Cabonline group som gemensam ägare) vinner upphandlingen av en stor del av Sveriges landstings färdtjänst och sjuktaxi? Bolag som har låga krav på de åkerier som ingår i företaget? Förutom att de kan köra billigt förstås.
Nu kräver Stockholms läns landsting en straffavgift, för att de inte levt upp till de krav på kvalitet som trots allt finns med i avtalet. Bra så. Men varför går det inte att dra en slutsats av detta?
Slutsatsen skulle kunna vara att kollektivavtal, som bland annat ger avtalspension och försäkringar till de anställda, ska vara ett måste vid offentliga upphandlingar. Det låter som ett litet, ynka, krav. Transportarbetareförbundet, som organiserar taxiförarna, inser själva att det inte räcker. Kollektivavtal är bara ett av flera krav som förbundet har inför landstingets upphandling.
Sjuktaxi, som jag har, är en fantastisk förmån. Du åker mellan hemmet och relevant vårdinrättning (sjukhus, ortopedi, sjukgymnastik med mera) för en låg självavgift. En möjlighet för oss sjuka och svaga som jag vill vara stolt över, känna mig glad över. Nu skäms jag nästan när jag lämnar de gamla i rullstol och betalar den utnyttjade kurden med eget Visakort
Kravet på kollektivavtal borde gälla mycket bredare än i taxiverksamheten. Dagens Arbete är en av de tidningar som skrivit om skandalerna bland Arbetsförmedlingens alla underentreprenörer. Människor blir utnyttjade och utnyttjas.
Jag håller med tidigare ledare i Dagens Arbete: Heja civilminister Ardalan Shekarabi, kämpa vidare för ett riksdagsbeslut. Kravet på kollektivavtal vid offentlig upphandling är det minsta man kan begära.
Svetsaren Annica Lindkvist pratar om att bli utsatt för sexuella trakasserier, att bli utfryst och inte trodd. Om sorgebearbetning och om att hitta en starkare närvaro i livet.
Bra att du lyfter fram detta. Visste inte om att avtalen var så dåliga. Helt galet! Sjuktaxi och färdtjänst är en så viktig möjlighet till frihet för sjuka och handikappade.