Han ser varför dödsolyckorna sker
Michael Nilsson ser mönstret. Varför dödsolyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.
Industriarbetarnas tidning
Nordkalk använder fortfarande samma rengöringsmetod som vid olyckan och anlitar entreprenörer för underhållningsarbeten. Företaget anser att det finns en risk för att inte entreprenörernas roll i olyckan prövas ordentligt.
Dagens Arbete har försökt få en kommentar från koncernens högsta ledning, men blir hänvisade till kommunikationschef Eva Feldt.
Kommer Nordkalks högsta ledning att vara med och lyssna på rättegången i Luleå?
– Ja, bland andra vår chefsjurist och jag är med under hela rättegången. Vice vd Tarmo Tuominen är på plats då åklagaren lägger fram åtalet och på slutet då det är slutpläderingar.
Hur får ni ut arbetsmiljötänket till alla era anläggningar, så att det också efterlevs i praktiken?
– Vi har en nollvision för olyckor och därför jobbar vi förebyggande med riskobservationer där alla anställda har ett ansvar för att iaktta sin arbetsmiljö och rapportera eventuella risker för att vi ska kunna vidta åtgärder och förebygga så att inga olyckor inträffar. Vi jobbar regelbundet med skyddsronder, skyddskommittéer, utbildningar i riskbedömningar, riskanalyser, samordningsansvar och så vidare.
Har det ändrats sedan olyckan?
– Det är möjligt att vi fått tydligare fokus på hälso- och säkerhetsfrågor, men vi har jobbat med dem redan innan olyckan. När det händer en sådan här tragisk olycka så blir det extra fokus på frågan. Efter olyckan gick vi igenom alla våra anläggningar för att säkerställa att alla rutiner är som de ska.
Vad innebär det i praktiken?
– Sedan olyckan år 2011 kan vi se att antalet riskobservationer har ökat fyra gånger. Det visar ju att vi jobbar mycket mer med förebyggande arbete.
Personen som avled i olyckan och personen som skadades var inhyrda. Har ni ändrat i rutinerna för att ta in entreprenörer på riskfyllda underhållsarbeten?
– Personerna var inte inhyrda av Nordkalk, utan av våra entreprenörer. Förhållandet mellan beställare-entreprenör är ju väldigt vanligt inom hela industrin. Därför är det principiellt viktigt att ansvarsförhållandet mellan beställarföretaget och entreprenörerna nu lyfts upp och prövas ordentligt.
Det kanske är så att vi behöver en lite tydligare lagstiftning på det här området, eller åtminstone prejudicerande fall så att alla parter vet vad som gäller.
Så ni anlitar ännu entreprenörer för underhållsarbeten?
– Ja, det förekommer.
Försäkrar ni er om att entreprenörerna också har den utbildning som jobbet kräver?
– Det regleras i våra samarbetsavtal och det har det gjort hela tiden. För vissa arbetsmoment som kräver speciell utbildning, kontrolleras det på plats i samband med säkerhetsgenomgång innan arbetet påbörjas.
Hur tänker ni kring att en av era chefer sitter i rätten åtalad för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död?
– Nordkalk driver inte kalkugnen i Luleå längre sedan årsskiftet 2013/2014. I samband med den övergången så följde all personal med liksom vår platschef.
Vi kan ju tyvärr konstatera att åklagaren har valt att enbart fokusera på Nordkalk och risken med det är att inte entreprenörernas roll i olyckan prövas ordentligt och det tycker vi är olyckligt. Alla företag har ju ett arbetsmiljörättsligt ansvar.
Ni förlorade ert kontrakt med SSAB i Luleå (kalkugnsanläggningen där). Hur reagerade ni på det?
– Det var en förhandling mellan oss och SSAB. Vi hade ett femtonårigt kontrakt som löpte ut. Det var helt affärsmässiga skäl som gjorde att vi inte kom överens om en förlängning. Det är ingenting som har med olyckan att göra.
Vad använder Nordkalk för metoder i dag för att rengöra sina kalkugnar?
– Vi använder olika metoder för det. Valet av metod avgörs av vad det är som ska åtgärdas. Det ser man från fall till fall.
Använder ni ännu samma metod som vid olyckan?
– Ja, det gör vi. Det är inte metoden i sig som är avgörande i den här olyckan. Vattenhyvling är en vanligt förekommande metod att använda i kalkugnar när man får problem med sintertillväxt.
Så ni ser inga problem i metoden?
– Nej, det gör vi inte.
Hur kom det sig att ni spolade vatten med en brandslang på en fortfarande het ugn?
– Det vill jag inte kommentera. Nordkalk kommer att redogöra för hela olycksförloppet under rättegången.
Kan en liknande olycka hända igen?
– Man ska aldrig säga aldrig. Men det har vi ju verkligen jobbat för att det inte ska kunna göra.