









Ett liv på hästryggen
10 februari, 2017
Erika Larsen
Amerikansk fotograf som specialiserat sig på kulturer som lever nära naturen. Dagens Arbete har tidigare publicerat hennes bilder ur hennes bok om samer (nr 9/2013), Sami-Walking With Reindeer.
Hennes bilder ingår i Smithsonian National Portrait Gallery, National Geographic Society och Ajtte Sámi Museum. Hon medarbetar regelbundet i National Geographic.
Under två år har fotografen Erika Larsen rest runt i västra USA och besökt mer än tjugo olika indianstammar. Från navajoreservatet i sydväst och vidare norrut till stammar som crow, cheyenne, umatilla, shoshone-bannock och nez perce.
Präriefolket. Den nordamerikanska hästen försvann för uppemot 10 000 år sedan, men återintroducerades av 1500-talets spanska erövrare.
Hästarna förändrade livet på den amerikanska prärien. De tillät plötsligt indianstammarna att jaga mer buffel än någonsin och förändrade styrkebalansen mellan stammarna. Hästen gav de jagande folken övertag på de jordbrukande och för första gången fanns det en skillnad mellan rika och fattiga indianer på den vidsträckta prärien.
Hästarna blev ett tecken på rikedom. En stor hjord blev det synliga tecknet på framgång. Men under de kommande århundradena kom indianerna att trängas tillbaka av de vita erövrarna. Buffelhjordarna reducerades, krigen mot den amerikanska armén och nybyggarna ledde till nederlag och reservat.
Än i dag är hästen en viktig symbol för indianbefolkningen i USA. De är tecken på stolthet och tradition där seder och bruk och gamla värderingar – som omtanke för andra levande varelser – förmedlas vidare till nya generationer.
Läs mer: Bilden i DA | Bildreportage