Dora fick pris för program som hjälper nya skyddsombud
Så ska den första tiden som skyddsombud bli bättre på Scania.
Industriarbetarnas tidning
ArbetsmiljöFör ett år sedan flyttade de in på sin nya adress och allt har blivit bättre. De anställdas kunskap och önskemål låg i fokus när Hot Screen byggde sina drömlokaler.
85 miljoner investerade Hot Screen i ny lokal och utrustning.
Värmen från torkugnarna återvinns. Byggnaden är nästan självförsörjande på värme och varmvatten.
Ett eget reningsverk renar tvättvattnet från alla färgrester.
Automatisering har minskat både lyft och kemihantering.
Företaget har vuxit från 18 till 32 anställda på tre år. De nya lokalerna är nästan tre gånger så stora som de gamla.
Trots att det är vinter går folk runt i shorts och t-shirt. I tryckhallen på Hot Screen i Fjärås råder en annan klimatzon. Där är det 29 grader varmt och 35 procents luftfuktighet året om. Det låter kanske varmt och obehagligt, men här tycker alla att det är alldeles underbart.
– Det går inte ens att jämföra med hur det var förut. Det finns bara fördelar med de nya lokalerna, men värmen är den största grejen, säger tryckaren Junior Lindvall.
I det gamla tryckeriet steg temperaturen till över 40 grader på somrarna. Dessutom var det trångt. När Fredrik Skanselid klev in som ny ägare och vd i företaget för tre år sedan trodde han att det skulle räcka att bygga om, men ganska snart insåg han att det blev både billigare och bättre att bygga helt nytt.
För att det skulle bli så bra som möjligt – för produktionen och de anställda – bad han personalen om hjälp.
– Ingen annan än en tryckare vet bäst hur tryckeriet fungerar. Det var lite svårt att få deras synpunkter först. Men det har lossnat i takt med att förtroendet har vuxit, säger Fredrik Skanselid.
Med hjälp av en arkitekt växte planen på den nya lokalen fram. Han intervjuade de anställda, studerade hur de jobbade, frågade varför de gjorde på ett visst sätt och om det kunde finnas bättre lösningar.
När de hade en första ritning tillfrågades personalen igen.
– Vi kunde påverka hur vi ville organisera oss här. Vilka bord vi skulle ha, hur många vi behövde och var de skulle placeras, säger Nina Kempe på packavdelningen.
Det är inte bara den fysiska miljön som har blivit bättre, enligt skyddsombudet Gunilla Wennebrink. Energin på jobbet är en helt annan, och det känns som att de har mer att säga till om.
– Sammanhållningen har blivit mycket bättre nu när vi hela tiden kan ta upp och diskutera hur vi vill ha det.
Ute i den rymliga tryckhallen sprider lamporna i taket ett ljus som ligger nära det naturliga dagsljuset.
– Det är bra både för färgåtergivningen och för att man inte blir lika trött av att jobba i det här ljuset, säger Fredrik Skanselid.
På väggarna sitter stora tavlor med naturmotiv tryckta på ett ljudabsorberande material. Från torkugnarna sträcker sig långa rör upp mot värmeväxlare i taket där energin återvinns. Screenramar som har använts åker in i en automatisk tvätt och färgresterna hamnar i tryckeriets eget reningsverk. Nya screenramar tas fram helt automatiskt.
Trängsel, buller, luktande färger, dålig belysning, värme, slitsamma lyft. Det är många problem som har byggts bort i de nya lokalerna. Allt har bara blivit till det bättre, tycker Junior Lindvall.
– Ledningen lyssnar på oss och det är otroligt viktigt. Vi har nog blivit ganska bortskämda med det. Det är stor skillnad jämfört med tidigare jobb jag har haft.
Ledningen lyssnade på vad vi hade att säga, men det kan vara svårt att komma på vad man vill förändra. Arkitekten pratade med oss, tittade på hur vi jobbade och ställde frågor om vårt arbete. Så kunde ledningen ta fram ett förslag att utgå ifrån.
Några anställda fick åka med till tryckerier utomlands för inspiration och för att vara med i beslutet om vilka maskiner som skulle köpas in.
Vi klippte ut modeller av maskinerna och placerade ut på ritningen för att hitta bästa lösningen.
Arkitekten fick placera väggarna utifrån det.
Vi gjorde flera studiebesök under byggtiden.
Vi hade en önskelista över saker vi ville ha. Ett gym till exempel.