Industriarbetarnas tidning

Ny teknik mot farliga vibrationer

6 april, 2017

Skrivet av Lennart Lund

Prototypen ser på utsidan ut som en vanlig mutterdragare. Foto: Madeleine Andersson.

Arbetsskador. Mutterdragarnas vibrationer är mycket skadliga. På Bilia i Västra Frölunda provas en prototyp med stötdämpare.
– Det krävs ny teknik för att slippa vita fingrar, säger Robin Alsing, huvudskyddsombud på Bilia.

Swerea

Swerea AB är en svensk forsknings-koncern för industri-ell förnyelse och håll-bar tillväxt. Swerea ägs gemensamt av stat och näringsliv i Sverige.

Staten äger 42,8 procent, resten av ägarföreningarna, bland annat Stiftel-sen svensk järn- och metallforskning och Svenska gjuteriföreningen.

Robin Alsing jobbar på anlägg­ningen i Sisjön och arbetet med att undvika vibrations­skador är en del av hans var­dag. Mutter dragare är ett av de vanligaste verk­tygen men används sammanlagt mycket kort tid under en ar­betsdag.

Det blir åtta–tio minuter om dagen, kon­staterar Robin. Vi är ute i verkstaden där personbilarna står uppallade och hjulen byts i rask takt. Med mutterdragarna tar det knappt en sekund per hjulmutter och vibrationerna känns knappt.

Men forskningen visar att de som jobbar med mutterdragare får mycket mer vibrationsska­dor än de som jobbar med slip­maskiner, där vibrationerna är påtagliga. Förklaringen ligger i de snabba vibrationerna: Inne i mutterdragaren slår ett stål­svänghjul mot en axel, då uppkommer stöten som drar loss muttern. Det sker femton gånger i sekunden.

Därför testar Bilia en om­byggd mutterdragare. Proto­typen ser ut som en vanlig ma­skin, används på samma sätt och Robin Alsing känner ingen stor skillnad. Förklaringen får vi av forskaren Hans Lindell på Swerea i Mölndal, se arti­keln nedan)

– De korta, snabba vibrationerna i en vanlig mutterdraga­re orsakar en tryckvåg som går in i vävnaden och slår sönder de röda blodkropparna i fingrarna. Vi har lagt in stötdämpande material som helt tar bort vi­brationerna, säger Hans.

Tillbaka till Bilia, vid en skärm sitter Bo Lindqvist och laddar ner mjukvara till en bil via Bluetooth. Han har 44 år på företaget:

– Jobbet förändras – och in­te. Byter koppling gör man ju fortfarande och själva motorn har inte förändrats särskilt, det är allt omkring som ändrats.

I plåtverkstaden träffar vi Svante Pärle som varit bilme­kaniker i 39 år. Han har vita fingrar.

– Det beror väl på att jag job­bade med huggmejslar förr. Det känns, ibland ända upp till armbågarna, särskilt när det är kallt ute. Man blir fum­ligare också.

Svante jobbar därför helst med montering. Och det går att an­passa verksamheten till viss del. Men grunden är verktyg som inte skadar:

– Därför är det bra att arbets­givarna är med på denna för­söksverksamhet, vi har samma intressen eftersom alla ser pro­blemen med vibrationer. Fun­gerar nya verktyg så är ekono­min inget problem, kostnaden är ju en piss i Mississippi jämfört med vad vibrationsskador stäl­ler till med, säger Robin Alsing.

Han fortsätter:

– Hoppas att jag under mitt arbetsliv får vara med om att skriva de sista arbetsskadean­mälningarna om dessa pro­blem.

”Inte särskilt svårt”

Foto: Madeleine Andersson.

Hans Lindell har forskat på vibrationer i över 25 år.

Han arbetar på Swerea med att ta fram vibra­tionsfria verktyg, allt från mutterdragare och mejs­lar till gräsklippare och tigersågar.

Projektet heter Noll Vi­brationsskador och har stöd från arbetsgivare, fack och Arbetsmiljöver­ket. Syftet är att visa att det är fullt möjligt med vibrationsfria verktyg och att det därför går att kräva vid inköp.

– Väldigt många verktyg ser ut som på 1950­ta­let. Men tekniskt sett är det inte särskilt svårt att ta bort vibrationer och det görs, när det finns efterfrågan: Jämför ett vanligt verktyg i stål med dämpningen i handtaget på en golfklubba eller en tennisracket! säger Hans Lindell.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Inga fler vita fingrar på gjuteriet

Inga fler vita fingrar på gjuteriet

Efter flera fall av arbetssjukdom tvingades ledningen på Xylems gjuteri att tänka om. Ett nytt mätsystem håller reda på att du inte utsätts för alltför mycket vibrationer under ett skift.

Morgans mygga gör att ryggen pallar mer

Morgans mygga gör att ryggen pallar mer

Robotar, myggor och arbetsrotation. Så möter man riskerna med vibrationer och tunga lyft på Norrlandspall i Örebro.

Så skyddas du från farliga vibrationer

Så skyddas du från farliga vibrationer

Vitna fingrar och domnande händer? Det kan vara tecken på vibrationsskador som kan leda till livslångt lidande. Vi listar riskerna – och hur du kan göra för att minska dem.

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Antalet dödsfall på jobbet fick Paulina Brandberg att ”studsa till”. Och om lönegapet mellan könen fortsätter öka kommer hon att agera.

”Vi rapporterar allt”

”Vi rapporterar allt”

Skogsvårdsbolaget Magnus Thor AB är Sveriges farligaste industriarbetsplats. ”Vi har ett väldigt noga arbetsmiljöarbete och rapporterar allt som händer”, säger Magnus Thor.

”Folk som fastnade mellan valsarna”

”Folk som fastnade mellan valsarna”

Klämskador mellan rullande valsar, armar som krossas, fingrar som går av. År efter år sker liknande olyckor på plastföretaget Trioworld i Smålandsstenar. Till och med huvudskyddsombudet har blivit av med två fingrar.

”Många känner en press”

”Många känner en press”

Ikea-fabriken i Hultsfred producerar inte bara Pax-garderober utan även allvarliga olyckor på löpande band.
”Det är en gammal fabrik och svårt att komma åt”, säger huvudskyddsombudet Emil Jonsson.

”Det var så jävla dumt”

”Det var så jävla dumt”

När stålarbetaren Dennis låg på sjukhuset kom tre läkare in med borstar i händerna. Den brännskadade huden behövde borstas rent från sand och stål.
”Det var den värsta smärtan. Då var jag beredd att amputera skiten”, säger han.

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

Distansarbete – i skogen

Distansarbete – i skogen

När allt fler förarlösa skogsmaskiner fjärrstyrs försvinner flera problem och arbetsmiljörisker. Samtidigt uppstår nya.