När får jag svar om ledighet?
En läsare har ansökt om ledighet en månad innan datumet hen ska vara ledig.När måste chefen ge ett svar? DA:s expertjurist Henric Ask reder ut.
Industriarbetarnas tidning
4 juli, 2017
Skrivet av Elinor Torp
Koll på Semesterlagen Brukar du bli sjuk lagom till semestern? Fick du ställa in den efterlängtade trippen till landet för att febern däckade dig? Tänk på att du får vara sjukledig. En laglig rätt som ofta glöms bort.
15 §
”om arbetstagaren utan dröjsmål begär det, [ska] sådana [sjuk-]dagar inte räknas som semesterdagar.”
Det finns inga siffror över hur många som inte känner till reglerna eller låter bli att sjukanmäla sig under semestern. Men det räcker att fråga sig själv och sina närmaste för att misstänka att mörkertalet är stort.
Semestern finns till för att kroppen ska få återhämta sig och vila. Den som blir sjuk har rätt att ta ut lediga friska dagar en annan gång.
Kontakta din arbetsgivare så snart som möjligt. Utan dröjsmål står det i semesterlagen. Är arbetsplatsen stängd under hela ledigheten ska du prata med chefen så fort du är tillbaka. Om ett telefonnummer lämnats ut – ring det! Men stör inte chefen i sommarstugan.
Första sjukdagen är en karensdag, precis som när du arbetar. Därefter får du sjuklön. Är du sjuk mer än en vecka måste du ha läkarintyg. Efter två veckor flyttas ansvaret för sjukersättningen över till Försäkringskassan. Semestern avbryts alltså om du sjukanmäler och dagarna sparas till senare.
Du kan inte kräva att få vara ledig i direkt anslutning till semestern, alltså bara haka på dagar och förlänga ledigheten.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.