Besluten som skapat skuggsamhället
Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
27 juli, 2017
Skrivet av Helle Klein
Statsminister Löfvens svar på Alliansens misstroendeförklaring blev en stor regeringsombildning. Löfven sätter därmed landets väl och ve före politiskt kaos. Det är både skickligt och politiskt välgörande. Nu ligger bollen återigen hos SD och Alliansen. Tänker de fortsätta sitt osmakliga maktspel eller börja ta långsiktigt ansvar för Sverige?
Inrikesminister Anders Ygeman och infrastruktur Anna Johansson avgår. Däremot är Peter Hultqvist fortsatt försvarsminister i Löfvens regering. Misstroendeförklaringen mot honom är helt oseriös, enligt statsministern. Där har han stöd av större delen av den borgerliga pressen som på ledarsidorna starkt kritiserar Alliansens misstroendeförklaring mot försvarsministern.
Justitieminister Morgan Johansson tar över Anders Ygemans frågor och Helene Fritzon blir ny migrationsminister. Det är utmärkt. Likaså är det bra att den utomordentligt duktiga politikern Tomas Eneroth blir ny infrastrukturminister efter Anna Johansson. Ygeman blir i stället gruppledare efter Eneroth vilket är en tung post i minoritetsregerandets tid.
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har begärt entledigande på grund av hälsoskäl och därför blir nu Annika Strandhäll socialminister med ansvar också för sjukvården. Det är sorgligt att den unge Wikström blev sjuk men han kommer med all säkerhet att ha en strålande politisk karriär framför sig. Strandhäll blir utmärkt som socialminister.
Infrastrukturminister Anna Johansson har uppenbart inte haft någon bra stab runt sig på sitt departement. Det är ytterst hennes ansvar. Ändå måste det sägas att hon faktiskt agerade så fort hon fick information genom att sparka både generaldirektören och styrelseordföranden för Transportstyrelsen. Det är bra att Löfven aldrig uttryckt någon misstro mot henne då han själv inte heller fick information förrän väldigt sent.
I en tid av säkerhetspolitisk oro i vårt närområde, där Ryssland och Kina inleder stor militärövning i Östersjön och fascistiska och auktoritära partier tar makten runtom i Europa är Alliansens maktspel höjden av oansvarigt agerande. Med sin krigsförklaring mot statsminister Löfven har de riskerat att kasta in Sverige i en djup politisk kris. Den har nu, åtminstone för stunden, statsministern avvärjt. Han går dem till mötes genom en regeringsombildning men markerar samtidigt att försvarsministern absolut inte ska avgå då han inte har något med haveriet på Transportstyrelsen att göra. Tvärtom har han agerat för att säkra att inga försvarshemligheter läckt ut.
Att Löfvens presskonferens med statsråden i dag till största delen handlade om politik var också en välgörande markering mot Anna Kinberg Batras och Alliansens fokusering vid det politiska spelet.
Nu är det upp till Alliansen att välja om de tillsammans med SD vill skapa politiskt kaos eller besinna sig och lägga ner sin misstroendeförklaring mot försvarsministern. Och låta väljarna säga sitt i valet 2018.
Sen är det hög tid att fortsätta diskussionen om new public management, upphandlingskulturen och outsourcing av myndigheters IT-system. Här har både socialdemokratin och borgerligheten en hemläxa att göra.
Osmakliga maktspel? Vad kallar man då medvetna avsteg från lagar som är till för rikets säkerhet?
Man straffas om man medvetet bryter mot lagen. Alla tre ministrar var medvetna, men ingen informerade statsministern.
Till StevO: Den som medvetet bröt mot lagen var generaldirektören för Transportstyrelsen. Hon fick sparken direkt när det uppdagades, likaså styrelseordörande. Ministrarna har agerat för att säkerställa att känslig info inte skulle hamna i orätta händer. Säpo, Försvarsmakten och MUST säger sig nöjda med regeringens agerande efter haveriet hos Transportstyrelsen. Alliansens huvudlösa misstroendeförklaring mot tre statsråd varav en är försvarsministern är inget annat än just ett osmakligt politiskt spel.
Säpo har varnat för detta agerande i flera år. Det är först nu när uppgifterna läckte ut till media som det blev fart i hamsterhjulet.
Försvarsministern hade alltså vetskap om säkerhetsbrister som kunde hota rikets säkerhet, hans eget departement var drabbad av säkerhetsbristen. Att sitta och påstå att man inte har någon skyldighet att rapportera problem inom sitt eget departement bara för att orsaken finns i ett annat departement, då har man misskött sig totalt.
Tkr statsministern hanterat situationen ansvarsfullt och bra. Till skillnad mot oppositionen. De anmäler ärendet till KU, vilket är rätt och riktigt. Men knappt en vecka senare förklarar de misstroende mot tre ministrar, utan att invänta KUs slutsatser. Uppenbart uppfyllda av sin egen makthunger/hämdbegär och totalt ointresserade av KUs slutsatser. De faller ”i farstun” för sina 15 minuter i strålglansen av medias sökarljus. Men egentligen vill de nog inte heller ha en offentlig genomlysning av hela affären eftersom partiledarna i fd alliansen inte vill ha offentlighet av deras egna ansvar i den vanvettiga utförsäljningen/privatiseringen av statliga uppdrag.
Ser fram emot djupare analyser av brott mot lagar och deklarationer som bör leda till misstroende förklaringar. Ta t.ex. brott mot Barnkonventionen som inte bara regeringen har ansvar för i t.ex. utvisning av ensamkommande barn från Afghanistan plus mycket annat. Sedan är det väl även det som regeringen borde ha gjort enligt lagstiftning m.m men inte gjort, t.ex. högerextrema partiers och rörelsers hot mot lagen om yttrandefrihet och demokrati, hets mot folkgrupp m.m. Det behöver utredas före nästa val.
Eskil Jonsson: Hets mot folkgrupp, är det ett slag för yttrandefrihet?
Detta faller tillbaka på borgerligheten också. Det var dom som påbörjade detta med utlokalisering när dom satt vid makten. Visserligen inte med den laguppställning då som nu.
Borgarna borde inte kasta sten i glashus. Det är lätt att skrika vargen kommer och vara skadeglad när man själva var vid makten när transportstyrelsen fick direktiv till utlokaliseringen av it-tjänster. Man kunde inte hantera detta själva med it-säkerheten. Och nu skyller man på 3-part.