Industriarbetarnas tidning

”Ta inga onödiga risker”

5 september, 2017

Skrivet av

Möte medStein Begby var elevskyddsombud redan på gymnasiet. Och efter dödsolyckan i Billingsfors ser han än mer allvarligt på sin roll att arbeta för en trygg och säker arbetsmiljö.

Stein Begby

Ålder: 59 år.
Familj: Två vuxna barn.
Bor: Lägenhet i Åmål.
Fritidsintressen: Resor och skogspromenader; ”jag har mina smultronställen.”

Avd 113 Billingsfors

Bolag: Ahlstrom-Munksjö
Bruket grundades: 1738 som järnbruk. 1868 som pappersbruk.
Tillverkar: Spantex och tunnpapper av olika slag
Årston: Drygt 55 000 ton papper och drygt 65 000 ton massa.
Producerar: Stålmellanlägg, heattransferpapper samt kabelpapper.
Antal kollektivanställda (inom Pappers): 220.
Antal huvudskyddsombud (inom Pappers): 5.
Antal skyddsombud (inom Pappers): 20.
Det som är bra med skydds- och arbetsmiljöarbetet: ”Vårt unika samarbete med ledningen, vi har en gemensam syn på arbetsmiljö.”
Det som kan förbättras: ”Att få alla med på tåget, så att vi kan skapa en så trygg och säker arbetsplats som möjligt.”

Stein Begby minns det nästan som i går. Hur han tidigare under dagen hade hållit i en kurs i arbetsmiljö inför en grupp andra skyddsombud på ett konferenscenter i Göteborg, och hur man diskuterat hur skyddsarbetet fungerade på de respektive bruken.

– Själv sa jag att vi på Billingsfors hade en hel del kvar att göra, men att det ändå kändes som att vi jobbade strukturerat och målmedvetet tillsammans med företaget.
– Och så hände det där.

Dödsolyckan i Billingsfors blev en väckarklocka för landets samtliga pappersbruk. Taken kontrollerades, krisplaner gicks igenom. Men den här tiden vill Stein Begby av förklarliga skäl ogärna bli påmind om.

– Vi hade ett jättebra samarbete med företagsledningen före olyckan, och det samarbetet har bara fortsatt. Vi har en väldigt tydlig gemensam syn på arbetsmiljön.

Inte minst i skyddskommittén, fortsätter han.

– Där har vi inte haft en enda konflikt under alla mina år. Vi kan ha haft olika uppfattningar i början, men sedan har vi alltid nått konsensus. Och det är faktiskt unikt.

Bland gemene man är det dock lite si och så med tillbudsrapporteringen. Ja, enligt Stein Begby finns det ett slags ovilja mot att alltid rapportera när något inträffar, eller snarare mot att behöva skriva över huvud taget.
– Visst åtgärdar man problemet, men det är inte alltid så att man skriver en rapport på det. Jag önskar att alla förstod vikten av att skriva tillbudsrapporteringar, de är ju ändå till för att förebygga olyckor.

Hur ska ett bra skyddsombud vara?
– Kunnig och engagerad. Man ska veta vad som händer på arbetsplatsen men också vilka lagar, avtal och föreskrifter som gäller. Samt vara en bra företrädare för sina arbetskamrater.

Bästa skyddstipset?
– Att vara uppmärksam och inte ta några onödiga risker. Tänka sig för, helt enkelt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

Billingsfors byter beteende

Billingsfors byter beteende

Orderböckerna är fulla på bruket, samtidigt som skyddsombuden vill vässa säkerheten. Deras verktyg kallas beteendebaserat säkerhetsarbete. DA for till Dalsland för att fatta vad det betyder.

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Försköna inte statistiken

Försköna inte statistiken

Fortsätt med PIA-rapportering av arbetsplatsolyckor så att arbetsmiljöarbetet kan förbättras.

”Jag fick mig en riktig näsbränna”

”Jag fick mig en riktig näsbränna”

Varför blir man skyddsombud? För Fredrick Vallin, samordnande huvudskyddsombud på Pappers avdelning 31, Väja, bottnar anledningen i en barkpanna.

Olyckan är en ständig väckarklocka

Olyckan är en ständig väckarklocka

Varje svensk dödsolycka väcker jobbiga minnen på Södra Cell i Mönsterås. DA besöker en arbetsplats med mängder av truckar och lastbilar i ständig rörelse – där man numera bötfäller säkerhetssyndarna.

”Svårare att driva mjuka frågor”

”Svårare att driva mjuka frågor”

När Lena Smersfeldt, pappersarbetare på Nordic Paper i Säffle, fick frågan om hon ville bli skyddsombud tvekade hon inte.
– Jag svarade ja direkt, säger hon.

”Vi kan inte bara säga att vi haft otur”

Samma koncern – men arbetsmiljöstatistiken skiljer kraftigt. På SSAB:s område i Luleå har fem personer dött de senaste fem åren, på anläggningen i Borlänge är siffran noll under samma tid. DA frågar huvudskyddsombuden om skillnaderna på det som ska vara ”världens säkraste stålföretag”.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.