Norge bakade ihop arbetsmiljöreglerna till sex föreskrifter 2013. Branschhäftena försvann, regler som tidigare fanns i en föreskrift är nu utspridda på fler. Ingen av parterna gör vågen för förändringen.
47 föreskrifter blev 6 i Norge
Tanken i det norska systemet är att man startar övergripande och arbetar sig ner i detaljerna. Det innebär att man får gå in i flera föreskrifter. De gamla reglerna har sorterats in i de sex nya föreskrifterna:
- Föreskrift om organisering, ledning och medverkan
- Arbetsplatsföreskriften – om hur arbetsplatsen ska utformas.
- Föreskrift om arbetets utförande
- Föreskrift om åtgärder och gränsvärden – till exempel krav vid fysiska, kemiska och biologiska risker.
- Producentföreskriften
- Föreskrift om administrativa regler – till exempel regler om säkerhetsutbildning, regionala skyddsombud, certifieringsorgan med mera.
I Norge samverkade parterna med Arbeidstillsynet (Arbetsmiljöverket) i tio år innan regelförenklingen trädde i kraft. Reglerna i en mängd specifika föreskrifter sorterades in i sex nya omfattande föreskrifter.
Det har lett till att reglerna för till exempel arbete med asbest i dag finns utspridda i tre av de nya föreskrifterna i stället för i en enda särskild asbestföreskrift. Regler för arbete på hög höjd finns på fyra olika ställen.
– Det har knappast blivit lättare att hitta rätt. Värre faktiskt för små företag, säger Ann-Torill Benonisen på norska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, NHO.
Har den administrativa bördan minskat?
– Nej, inte alls. Det har inte blivit enklare. Tvärtom.
Hur fungerar den nya regelstrukturen i praktiken?
– Systemet har inte fört med sig någon praktisk förändring överhuvudtaget. Jag är överraskad att norska Arbetsmiljöverket sålt in detta som en stor ändring. Det enda som är nytt är att i stället för många föreskrifter är det nu sex stora.
Har ni självdeklaration i Norge?
– Vi har internkontroll. En föreskrift som säger att arbetsgivaren ska ha ett kvalitetssäkringssystem på arbetsmiljöområdet. Men det är väldigt sällan Arbetsmiljöverket har systemtillsyn.
Är det lättare att hitta i reglerna nu?
– Nej, de är så omfattande att det är svårt för företagen att hitta rätt. Det har inte blivit enklare. För de små företagen är det faktiskt värre.
Var parterna i Norge med i utformningen?
– Ja, vi var delaktiga. Det tog tio år.
Wenche Thomsen, rådgivare på LO i Norge, kan inte säga om det är en övergångsperiod just nu eller om det faktiskt har blivit mer förvirrande:
– Hur den nya regelmodellen fungerar är något vi fortfarande diskuterar. Den har inte utvärderats. Innehållet i föreskrifterna har egentligen inte förändrats. Några av bestämmelserna är mer generella än förut och tydliga regler finner man inte samlade som förut. Alla regler är placerade i de sex stora föreskrifterna så det kan vara lite svårt att hitta rätt när man är van vid att finna allt som rör ett visst arbete i en föreskrift.
Norska LO var emot förändringen, berättar Wenche Thomsen.
– Vi var rädda för att skyddet för arbetstagarna skulle försvagas.
Vad har ni lärt er i Norge?
– När föreskrifterna trädde i kraft lades mycket krut på att presentera dem och logiken bakom. Det är väldigt viktigt. Hur många som var på upplärningen vet jag dock inte.