Privatiseringen måste stoppas
Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
3 oktober, 2017
Skrivet av Harald Gatu
Regeringen kommer snart lägga fram ett förslag till korttidsarbete i kristider.
– Vi ska inte hamna i samma situation som förra gången, säger statsminister Stefan Löfven till Dagens Arbete.
Att det kommer fler djupa ekonomiska kriser är Stefan Löfven övertygad om. Det är nu som förberedelserna kan göras, säger han.
– Till nästa kris måste vi ha byggt upp ett system där företag kan gå ner i arbetstid och samtidigt utbilda människor så att vi är ännu mer taggade när man är på väg upp ur krisen.
Förra gången Sverige var i djup kris var under finanskrisen 2008. Då försvann över 80 000 industrijobb i Sverige. I ett land som Tyskland ökade däremot arbetslösheten inte nämnvärt. Där gick staten in och gav ekonomiskt stöd till krisdrabbade företag som både behöll och utbildade sina anställda. Något sådant system fanns inte i Sverige.
Under finanskrisen var Stefan Löfven IF Metalls förbundsordförande. Kritiken från honom och flera andra av arbetsmarknadens parter fick regeringen Reinfeldt att gå med på ett system med korttidsarbete. Ett system med stora brister, enligt Stefan Löfven.
– Det systemet förutsätter att proppen går ur hela samhällsekonomin. Vi vill ha en ordning som är mer flexibel.
Dagens system skulle sannolikt inte ha kunnat tillämpas under finanskrisen. Detta eftersom nedgången inte innebar ”proppen ur” för hela samhällsekonomin, utan begränsades till industrin och finanssektorn.
Regeringens kommande förslag innebär att det ska bli lättare att tillämpa korttidsarbete i en djup ekonomisk nedgång, lovar statsministern. Däremot ska det inte tillämpas vid mer normala lågkonjunkturer.
– En vanlig lågkonjunktur måste vi kunna jobba oss igenom. Men det kan komma en mer dramatisk nedgång där problemet egentligen inte är industrins eller företagens konkurrenskraft utan handlar om något annat.
Stefan Löfven betonar också att korttidsarbetet ”inte får vara ett system som motarbetar produktivitetsförbättringar och effektiviseringar”.
Inom en månad vänta regeringen lägga fram sitt förslag. Sedan ska frågan utredas innan det är dags för riksdagen att ta ställning.
Betyder det att arbetstagaren då också skulle få sänkt lön?!
Det finns inget färdigt förslag än, så det är är inte klart hur det skulle se ut.