Redo för skördetid på Smurfit Kappa i Småland
Räkna med jordgubbar i år. Det gör man i alla fall på Smurfit Kappa i Timsfors, som också kränger lådor till FN:s barnfond med stor framgång.
Industriarbetarnas tidning
Att skiftarbete påverkar hälsan har länge varit känt. Nu får tre amerikanska forskare Nobelpriset i medicin för sina upptäckter om människans biologiska klocka.
– Det var på tiden, säger stress- och sömnprofessorn Torbjörn Åkerstedt.
Med Nobelprisord talas det om ”cirkadisk rytm”, men på ren svenska handlar det om den biologiska klocka som finns i nästan alla celler. De tre amerikanerna Jeffrey C.Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young har kunnat visa hur våra inre urverk styr hur vi anpassar oss till dygnets olika faser.
En stor del av våra gener styrs vår biologiska klocka, är den rätt kalibrerad så hålls blodtryck, sömn och hormonnivåer på rätt nivåer. Forskningen visar att en trasig klockan kan orsaka sjukdom, till exempel vid långvarigt skiftarbete.
”Långa ledigheter anses väldigt värdefullt”
Måndagens Nobelpris i medicin eller fysiologi belönar forskning som direkt berör problemen med skiftarbete. Torbjörn Åkerstedt har länge forskat kring stress och störd och hävdar att det inte finns några bra skift, bara mindre dåliga. I vintras publicerade han en studie om skiftarbetarnas allra värsta problem.
Blev du förvånad över Nobelpriset?
– Ja, det blev jag. Därför att det här är ju ett område som jag har sysslat med väldigt länge, och man har ju tyckt att det borde finnas ett nobelpris till dem som tagit det här avgörande steget att beskriva hur klockan fungerar.
– Snarare – det var på tiden! Väldigt roligt.
Vad betyder det här för forskningen om sömn och skiftarbetets konsekvenser, tror du?
– Det här är ju forskning som gjordes på 80-talet och det har betytt väldigt mycket. Tack vare den vet vi hur den molekylärbiologiska mekanismen ser ut – vad det är som får klockan att fungera och vad det är som påverkar den.
– Dessutom vet vi att skiftarbete är det vanligaste sättet för människan att ställa till trassel för den biologiska klockan.
Blir det mer fokus på det här nu – i samband med priset?
– Det tror jag. Ja, jag tror att man kommer att fokusera mer på det nu därför att dygnsrytmen har ju hittills egentligen bara varit något för de närmast sörjande s a s…
Forskarna?
– Jo, precis.
Torbjörn Åkerstedt påpekar att den viktigaste tillämpningen av det som prisats i idag faktiskt är just skiftarbete:
– Den biologiska klockan är gjord för att leverera hög ämnesomsättning dagtid och låg ämnesomsättning nattid. Därför ska man inte arbeta på natten och sova på dagen – för det går precis emot biologins idéer.
Varför finns det då yrkesgrupper som har så otroligt lågt skifttillägg och OB? Borde den inte vara betydligt högre med riskerna för hälsan?
Ta väktare som ex:
Väktaren som jobbar ständig natt får ob vardag natt 20,79 och helg natt är det 35,47.
Medans dagväktaren som jobbar dagtid får inget Ob vardagar. Men på helg dagtid får han 31,59 extra.
Då undrar jag var tog Ob vägen på helgen för nattväktaren? Borde det inte vara vardag natt Ob 20,79 + helg Ob 31,59 = 52,38?
Nattväktaren får alltså 3,88kr mer för att jobba natt på helgen.
Som jämförelse vad IF metall har i sitt avtal för industriarbetare. Man ska även komma ihåg att dom även har ATF Arbete på obekväm tid enligt kollektivavtalet 1 april 2017
– Alla dagar: 16.30-22.30: 25,15 kr 22.30-06.30: 32,00 kr
– Från 22.30 dag före lördag och helgdag tillkommer 70,40kr
2-skiftstillägg 16.30-06.30 enligt lokalt avtal: 4,89 kr/tim
Nattbonus enligt lokalt avtal: 15,00 kr/tim
Det är alltså enorm skillnad fast dom kan jobba samma tider på dygnet.