"Det är det värsta man vet"
Nattarbete eller långa arbetspass? Nej, värst för en skiftarbetare är om schemat ändras med kort varsel. Det visar stressforskaren Torbjörn Åkerstedt i en ny stor intervjuundersökning.
Industriarbetarnas tidning
6 februari, 2017
Skrivet av Pontus Ohlin
Det finns inga bra skiftscheman. Det menar Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid Karolinska institutet, som i en ny studie listar en skiftarbetares värsta problem.
Enligt Torbjörn Åkerstedt, som länge forskat kring orsaker till stress och störd sömn, finns det bara skiftscheman som är mer eller mindre dåliga.
– Och vissa av dem är rejält dåliga, säger han. Det är sådana som har kort tid mellan arbetspassen och när det är många nattpass i rad.
Långa arbetspass, då?
– Det handlar om vad man gör. Jag tycker inte att långa arbetspass är någon dum idé om arbetet inte är för stressigt eller fysiskt belastande, och att man kan ta de pauser som man behöver, man får nämligen kompensation i lediga dagar.
– Men grundproblemet med skiftarbete är att det aldrig är fysiologiskt okej, det är alltid en kostnad förenat med det. Det innebär alltså att det inte finns några bra skiftscheman.
Nattarbete är däremot inte alls så impopulärt som man kan föreställa sig, fortsätter Torbjörn Åkerstedt.
– De flesta vet att det kan leda till mycket trötthet och störd sömn, men det verkar som att folk egentligen inte bryr sig. Fast på lång sikt har det förmodligen negativa konsekvenser.
Förmodligen?
– Ja, nattarbete är ju förenat med viss risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och sannolikt också bröstcancer. Men det är som med rökning, för mycket ätande och för lite motion; man bryr sig inte så mycket om de långsiktiga utan mer om de omedelbara konsekvenserna, och då är det de sociala aspekterna som gäller.
Att man får en större ledighet efteråt?
– Ja, och det förstår man ju. Visst, man får dåliga arbetsscheman men som betalning får man långa ledigheter, och sådant anses väldigt värdefullt.
Vilket inte är så konstigt?
– Nej, inte alls. Det är svårt att begära av människor att de ska tänka på hälsan i varje läge. De flesta gör ju inte det, och då är det inte så konstigt att inte heller skiftarbetaren gör det.
Vad är då det största problemet om du frågar en skiftarbetare? I en färsk intervjustudie med drygt 2 000 personer visar Torbjörn Åkerstedt och hans forskningsgrupp att det finns tre saker som man ogillar mer än andra:
Delade turer, alltså en uppstyckad arbetsdag med några håltimmar emellan.
För kort arbetsvila – kortare än de elva timmar som EU reglerar.
Dålig framförhållning.
– Det största problemet är kort framförhållning, att man får information om sitt arbetsschema mindre än en månad i förväg, ofta bara två tre veckor i förväg. Folk avskyr det, säger Torbjörn Åkerstedt.
Vad drar du för slutsats av det?
– Att människor framför allt är intresserad av arbetets sociala konsekvenser, om hur schemat påverkar ens privata familjeliv och så. De fysiologiska effekterna verkar man vara ganska ointresserade av.
Fotnot: Studien heter What work schedule characteristics constitute a problem to the individual? A representative study of Swedish shift workers
Hur ska jag kunna använda Torbjörns forskning i en förhandling om jag inte får veta hans arbetsplats och benämning på studien? Ska jag hävda att Torbjörn har sagt det här…..? Dåligt i dagar där alla måste bli mer källkritiska/Anders
Hej Anders! Tack för påpekandet. Hans titel hade fallit bort när vi la upp artikeln. Men nu är det ditlagt, plus titeln på studien./Janna, webbredaktör.