LO är redo att börja förhandla med regeringen om etableringsjobb, men alla förbund är inte med. GS-facket kliver av.
–Långsiktiga lösningar som redan finns riskerar att slås ut av det nya förslaget, förklarar ordförande Per-Olof Sjöö.
(UPPDATERAD) LO, Svenskt Näringsliv och Unionen är överens om ett förslag till så kallade etableringsjobb som ska underlätta för nyanlända och långtidsarbetslösa att komma in på arbetsmarknaden. Den anställde ska få minimilön enligt kollektivavtalet, ha möjlighet att studera svenska på arbetstid och efter två år övergår anställningen till ett fast jobb. Kostnaden för arbetsgivaren ska vara 8 000 kronor i månaden.
Uppgörelsen bygger på att staten täcker resten av kostnaden, och därför vill nu LO, Unionen och Svenskt Näringsliv inleda förhandlingar med regeringen.
Men flera LO-förbund har valt att inte ställa sig bakom förslaget. Byggnads, Transport, Fastighets och Målarna står utanför och nu har även GS valt att inte gå vidare.
– Vi har redan ett bra samarbete med våra motparter för att bredda vägarna in till våra branscher, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö och nämner snabbspår, valideringsverktyg och yrkesintroduktionsavtal.
En anledning till att GS drar sig ur är att förslaget om etableringsanställningarna är för detaljerat, förklarar Per-Olof Sjöö.
– Vi har redan fungerande lösningar på plats. Det skulle bli stora svårigheter att få in det här i det arbete som vi redan gör.
Utbildning är en fråga som GS tycker är för styrd i förslaget. Det är enbart språkundervisning som ska kunna ske på arbetstid. I GS nuvarande lösningar är utbildning och handledning viktiga inslag, som de inte vill förlora.
– Vi ser risker med att etableringsanställningarna ska tränga undan det strategiskt långsiktiga arbete som vi redan har på plats i dag. Vi vill hellre komplettera våra befintliga avtal med ytterligare åtgärder för de som står längst från arbetsmarknaden, säger Per-Olof Sjöö.
Trä- och Möbelföretagen (TMF) är en av GS motparter och de beklagar att GS har dragit sig ur.
– Vi blev förvånade och mycket beklämda, säger David Johnsson, vd på TMF.
Han bekräftar att samarbetet med GS fungerar väldigt bra, men säger samtidigt att varken yrkesintroduktionsanställningar eller snabbspår har skapat särskilt många jobb.
– Jag tror att det är för krångligt och kostar för mycket pengar. Etableringsjobben skulle kunna bli en enklare lösning och det är synd att den inte kan testas på våra avtalsområden, säger David Johnsson.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har tidigare varit positiv till parternas principöverenskommelse, och har sagt att regeringen är beredd att bidra. Det är ännu inte klart när eller om förhandlingar med regeringen ska inledas.
David Johnsson! jag blir förvånad och beklämd att du lägger dig i vad GS anser är det rätta i denna fråga!