Industriarbetarnas tidning

Hovrätten friar Vallviks bruk för dödsolycka

12 december, 2017

Skrivet av

Dödsolyckan vid Vallviks bruk för fem år sedan var inget brott. Det slår Hovrätten för Nedre Norrland fast, skriver tidningen Arbetarskydd.

(UPPDATERAD) Olyckan som tog en 56-årigs pappersarbetares liv inträffade i  augusti 2012.  En arbetskamrat hade hittat honom livlös i en kulvert under flisstackarna. Först misstänktes att mannen hade fått en hjärtattack, men den rättsmedicinska utredningen visade att det i stället rörde sig om en klämolycka.

Hudiksvalls tingsrätt konstaterade så småningom att dödsolyckan hade skett på grund av att arbetsmiljölagens krav inte hade uppfyllts, varpå bolaget dömdes att betala en företagsbot på 1 480 000 kronor.

Domen överklagades, och nu – fem år senare – friar alltså hovrätten bolaget. Enligt hovrätten frångick pappersarbetaren de normala arbetsrutinerna vid olyckstillfället, och därför kunde eventuella brister i rutinerna inte ha orsakat mannens död.

­– Spontant känns det för jäkligt, säger Thomas Wasberg, ordförande för Pappers avdelning 106 Vallvik.

Thomas Wasberg kände den omkomne mannen väl, bland annat hade de arbetat i kontrollrummet tillsammans.

– Nu ska jag läsa domen så snart jag kan, säger han.

Hovrättens dom kan överklagas senast den 9 januari 2018.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

SSAB döms för dödsolycka

SSAB döms till en företagsbot på 1,5 miljoner för dödsolyckan i Luleå 2014. Då omkom en arbetare hos en entreprenör när hans gaffeltruck kolliderade med ett lok.

Vallvik döms till företagsbot för dödsolycka

Vallvik döms till företagsbot för dödsolycka

Vallviks bruk döms till 1 480 000 kronor i företagsbot för dödsolyckan 2012, då en 56-årig pappersarbetare klämdes till döds.

Osäkert anställda vågar    sällan larma

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

De kom inte hem från   arbetet

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.