Industriarbetarnas tidning

Peugeot bantar personalen med ny arbetslag

23 januari, 2018

Skrivet av Anna Trenning-Himmelsbach, frilansjournalist Frankrike

Peugeot blir först med att använda den nya kritiserade arbetslagen för att göra sig av med flera tusen anställda.  Flera franska fack hävdar att detta är ett lindrigare sätt än regelrätta uppsägningar. Hos andra är ilskan desto större.

Kollektiva kontraktsavbrott

En liknande modell finns sedan länge, där en arbetsgivare och en enskild anställd tillsammans kommer överens om att avbryta ett samarbete. Men i den nya Arbetslagen från i höstas infördes ”kollektivt avtalsenligt avtalsbrott”. Genom dessa slipper arbetsgivarna att motivera personalneddragningar med ekonomiska problem. De behöver inte heller upprätta en särskild plan för att hjälpa de uppsagda med att finna andra sysselsättningar. I gengäld får löntagaren ett avgångsvederlag och får rätt till A-kassa.

Annat omstritt i nya arbetslagen
  • En arbetsgivare ska kunna besluta att personalen får rösta om en förändring, utan att ha stöd av facken.
  • Små  företag utan fackförening ska kunna förhandla med en personalrepresentant som inte är med i ett av de officiella facken.
  •  Företag med dålig ekonomi i Frankrike ska kunna göra ekonomiska uppsägningar, även om det ingår i en multinationell koncern med bra resultat.
  •  Det införs ett tak på skadestånd för arbetsgivare som har gjort oskäliga uppsägningar. Flera obligatoriska fackliga instanser ska slås ihop.
  • En ny form av projektanställningar tillåts och lokala fack och arbetsgivare kan förhandla om vissa försämringar av lagstadgade rättigheter.
Splittrad fackföreningsrörelse:

Franska fabriksarbetare kan organisera sig i en rad olika fack, med olika ideologisk inriktning.

Fem centralorganisationer har en officiell förhandlingsstatus; CFDT, CGT, FO, CFTC och CFE-CGC.

CFDT är det största och är mer reformistiskt än det näst största och mer oppositionella CGT.

Peugeot ska tillverka färre dieselbilar och bygga fler eldrivna fordon. Det är en av förklaringarna till att personalen ska omfördelas under de kommande åren. I Frankrike ska 2200 av totalt 57 000 jobb försvinna. Samtidigt skapar företaget 1400 nya fasta tjänster.

Hos ett av landets största fack, det mer militanta CGT, anser man att det är absurt att Peugeot överhuvudtaget minskar personalstyrkan.

– Peugeot säljer fler och fler bilar, och har råd att köpa Opel. Samtidigt ser jag med egna ögon att det saknas folk varje dag, säger Jérôme Contat, CGT-ombud och arbetare vid bandet på växellådsfabriken i Metz-Borny.

Han är arg på kollegorna från de andra större facken hos Peugeot, som skrev under ett avtal nyligen.  Ilskan gäller inte så mycket de 900 äldre anställda som kan gå gå frivilligt och lyfta 70 procent av lönen under de tre år som är kvar till pensionen. Det är resterande 1300 personer som skapar polemik.

Peugeot är nämligen det första företaget i Frankrike som utnyttjar en ny lag från i höstas. Arbetsgivarna kan teckna avtal om ”kollektiva frivilliga avgångar” utan att behöva motivera beslutet med ekonomiska problem. Folk kan sluta i utbyte mot ett avgångsvederlag, och en möjlighet att skriva in sig hos a-kassan. Fem fack har skrivit under, däribland Frankrikes största fack CFDT.

– Rent politiskt kan man tycka att det är fel att ett välmående företag som Peugeot gör sig av med personal. Men om det nu ändå ska göras, är det här mindre brutalt än regelrätta uppsägningar, säger Guy Miseré, tekniker och ombud för facket CFDT hos Peugeot i Sochaux.

Han förklarar att hans fack inte hade gått med på överenskommelsen om det inte hade varit för att Peugeot har fördelaktigare avgångsvillkor än hos andra företag.

Men han säger också att facket måste vara vaksam på att anställda inte utsätts för press för att lämna sina jobb, när de egentligen inte vill.

Jérôme Contat i CGT anser att anställda mer eller mindre luras till att sluta.

– Såklart att folk med låga löner kan lockas av att ta emot en check med ett ordentligt belopp. Men risken är att vi kommer att se dem stämpla på arbetsförmedlingen om några år.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Franska facket tar strid mot GE

Franska facket tar strid mot GE

General Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga.
”Företaget drivs av rent finansiella intressen”, säger ombudet Philippe Petitcolin.

832 franska arbetare stämmer Goodyear

832 franska arbetare stämmer Goodyear

Däcktillverkaren Goodyear lade ner sin fabrik i franska Amiens för fyra år sedan. Nu har fler än 800 arbetare stämt bolaget inför arbetsdomstolen. De hävdar att stängningen var olaglig och kräver höga skadestånd.

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.

Franska gruv­arbetare kan få skadestånd

Franska gruv­arbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Franska fack splittrade om Macrons nya lag

Franska fack splittrade om Macrons nya lag

Den franska fackföreningsrörelsen är oenig om president Macrons nya arbetslag, som han anser ska öka tillväxten och minska arbetslösheten. Militanta CTG har utlyst generalstrejk på tisdag, medan andra fack är förstående till åtminstone en del av lagförslagen.

Franska arbetare minerar sin fabrik

Franska arbetare minerar sin fabrik

Arbetarna på en fransk underleverantör till Renault och Peugeot har förstört maskiner och hotar att spränga sin fabrik. Aktionen är en protest mot att de franska biljättarna lagt ut produktion utomlands. Nu vädjar de till den nye presidenten om hjälp.

Franska bil­arbetare pressas hårdare

Franska bil­arbetare pressas hårdare

De franska bilföretagen går bra men kräver högre produktivitet. Nu går de anställda med på tuffare arbetsförhållanden för att behålla jobben.

Därför går det så vilt till i Frankrike

Därför går det så vilt till i Frankrike

De hotar att spränga fabriken eller håller sina direktörer fångna. Franska industrihistorien är full av vilda konflikter. Dagen­s Arbete listar några från 2000-talet och söker svaret på frågan: varför?

Strejken i USA väcker frågan: Kan den gröna omställningen vara rättvis?

Strejken i USA väcker frågan: Kan den gröna omställningen vara rättvis?

Bilarbetarstrejken i USA påminner om värdet av rikstäckande kollektivavtal med minimilöner, skriver DA:s Harald Gatu.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.