Franska facket tar strid mot GE
General Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga.
”Företaget drivs av rent finansiella intressen”, säger ombudet Philippe Petitcolin.
Industriarbetarnas tidning
Peugeot blir först med att använda den nya kritiserade arbetslagen för att göra sig av med flera tusen anställda. Flera franska fack hävdar att detta är ett lindrigare sätt än regelrätta uppsägningar. Hos andra är ilskan desto större.
En liknande modell finns sedan länge, där en arbetsgivare och en enskild anställd tillsammans kommer överens om att avbryta ett samarbete. Men i den nya Arbetslagen från i höstas infördes ”kollektivt avtalsenligt avtalsbrott”. Genom dessa slipper arbetsgivarna att motivera personalneddragningar med ekonomiska problem. De behöver inte heller upprätta en särskild plan för att hjälpa de uppsagda med att finna andra sysselsättningar. I gengäld får löntagaren ett avgångsvederlag och får rätt till A-kassa.
Franska fabriksarbetare kan organisera sig i en rad olika fack, med olika ideologisk inriktning.
Fem centralorganisationer har en officiell förhandlingsstatus; CFDT, CGT, FO, CFTC och CFE-CGC.
CFDT är det största och är mer reformistiskt än det näst största och mer oppositionella CGT.
Peugeot ska tillverka färre dieselbilar och bygga fler eldrivna fordon. Det är en av förklaringarna till att personalen ska omfördelas under de kommande åren. I Frankrike ska 2200 av totalt 57 000 jobb försvinna. Samtidigt skapar företaget 1400 nya fasta tjänster.
Hos ett av landets största fack, det mer militanta CGT, anser man att det är absurt att Peugeot överhuvudtaget minskar personalstyrkan.
– Peugeot säljer fler och fler bilar, och har råd att köpa Opel. Samtidigt ser jag med egna ögon att det saknas folk varje dag, säger Jérôme Contat, CGT-ombud och arbetare vid bandet på växellådsfabriken i Metz-Borny.
Han är arg på kollegorna från de andra större facken hos Peugeot, som skrev under ett avtal nyligen. Ilskan gäller inte så mycket de 900 äldre anställda som kan gå gå frivilligt och lyfta 70 procent av lönen under de tre år som är kvar till pensionen. Det är resterande 1300 personer som skapar polemik.
Peugeot är nämligen det första företaget i Frankrike som utnyttjar en ny lag från i höstas. Arbetsgivarna kan teckna avtal om ”kollektiva frivilliga avgångar” utan att behöva motivera beslutet med ekonomiska problem. Folk kan sluta i utbyte mot ett avgångsvederlag, och en möjlighet att skriva in sig hos a-kassan. Fem fack har skrivit under, däribland Frankrikes största fack CFDT.
– Rent politiskt kan man tycka att det är fel att ett välmående företag som Peugeot gör sig av med personal. Men om det nu ändå ska göras, är det här mindre brutalt än regelrätta uppsägningar, säger Guy Miseré, tekniker och ombud för facket CFDT hos Peugeot i Sochaux.
Han förklarar att hans fack inte hade gått med på överenskommelsen om det inte hade varit för att Peugeot har fördelaktigare avgångsvillkor än hos andra företag.
Men han säger också att facket måste vara vaksam på att anställda inte utsätts för press för att lämna sina jobb, när de egentligen inte vill.
Jérôme Contat i CGT anser att anställda mer eller mindre luras till att sluta.
– Såklart att folk med låga löner kan lockas av att ta emot en check med ett ordentligt belopp. Men risken är att vi kommer att se dem stämpla på arbetsförmedlingen om några år.