Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”S har tappat bort pensionerna”

18 januari, 2018

Skrivet av Matts Jutterström

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Krönika Pensionen kan bli en viktig konfliktfråga för Socialdemokraterna. Men i stället kommer en överenskommelse full av frågetecken.

I mitten av december slog det ned en bomb. Ja inte en riktig bomb, utan ett förslag till en pensionsuppgörelse mellan sex olika partier.

Men för många så upplevdes det precis som en bomb, när vi fick veta att pensionsåldern ska höjas i olika etapper upp till 67 år. För att vi lever lite längre. Det påstås att medellivslängden ökar med 3,5 timme per dygn.

Så det vi vet är att vi ska jobba längre, och det även om kroppen är slut. De fattigaste pensionärerna ska kompenseras på något sätt, men hur är skrivet i stjärnorna. Det återstår att utreda.

Socialdemokraterna säger sig ha kompromissat. Om vad är dock oklart. Om garantierna för de mest utsatta återstår att utreda kan man fråga sig vad det är vunnit.

Att de nu ska rensa upp i PPM-djungeln från 800 fonder till 300 är knappast en seger. Ingen normal människa kan välja bland 300 fonder. Det är ungefär som att gå på restaurang och få en vinlista på 300 viner att beställa. Vem fixar det?

Men vad Socialdemokraterna verkar ha missat är styrkan att göra politik. I stället för detta skulle Socialdemokraterna, tillsammans med fackföreningarna, ha genomfört rådslag och studiecirklar bland sina medlemmar, för att utforma en slagkraftig politik för rättvisa pensioner.

Att göra politik handlar om att finnas mitt bland vanligt folk för att känna av stämningar, maktförhållanden och sina egna ideologiska utgångspunkter. Vi i arbetarrörelsen ska ju vara en folkrörelse.

Pensionsfrågan är en bra konfliktfråga för Socialdemokraterna. Det bubblar i folkdjupet av oro inför de taskiga pensioner som en majoritet av arbetarna kommer att få. Men i stället lämnar den överenskommelse som gjordes i december ett antal frågetecken.

Det som förbryllar mig mest är att ingen har nämnt att pensionsavgifterna måste höjas från dagens 18,5 till cirka 24 procent för att säkerställa att vi ska få ut ungefär 70 procent av lönen. En industriarbetare kommer annars att få cirka 47 procent av sin lön i pension.

Pensionsåldern är extra viktig för våra medlemmar. Många känner att de efter 40 års skiftgång i fabriken behöver få ta det lite lugnare. Den stora frågan är alltså om man orkar ända fram. Därför ska ingen behöva ta ut pensionen i förtid på grund av sjukdom eller arbetslöshet. Men då måste även Försäkringskassans regler reformeras. Det gäller att bevisa att de sex partier som gjort den här pensionsuppgörelsen också kan stå för en sådan generös politik.

Men fan trot. Jag håller inte de partier (M, L, C och KD) som varit med och mejslat fram förslaget, som speciellt trovärdiga när det gäller att se till arbetarens intressen.

För övrigt så anser jag att det finns alldeles för många arbetarfientliga och fascistiska partier.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Därför skäller borgarna på facket

Den nyliberala politiken är inte bara emot stark stat och offentlig sektor. På område efter område lägger de borgerliga partierna sig i det som är parternas avtalsområde.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

S behöver gå i opposition – mot S

S behöver gå i opposition – mot S

”Socialdemokratin har gått vilse i sin anpassning till den liberala högern. Vi behöver skaka liv i den folkrörelse som
en gång var”, skriver Pappers första vice ordförandeMikael Lilja.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.