Industriarbetarnas tidning

Stark kritik mot Arbetsmiljöverket

18 januari, 2018

Skrivet av

Kritiken mot Arbetsmiljöverkets regelförnyelse fortsätter. I remissvaren från parterna finns en stark oro för att lagstiftningen tunnas ut och att säkerheten för anställda blir sämre. Dessutom blir det svårare att hitta rätt, invänder Svenskt Näringsliv.

I fjol granskade Dagens Arbete och Byggnadsarbetaren Arbetsmiljöverket och dess nedbantning av föreskrifter. Nu meddelar verket att beslut fattas nästa vecka. Då står det klart om Arbetsmiljöverket väljer att lyssna på parterna eller kör över dem. För det är så arbetsmarknadens parter har uppfattat det. Både LO, TCO och Saco, som representerar Sveriges arbetstagare, är i sina remissvar till myndigheten upprörda över att inte ha blivit lyssnade på.

”Bristande intresse för att ta del av parternas kompetens och branschkunnande” skriver Saco, Sveriges akademiker.

”Det ger sken av acceptans från arbetsmarknadens parter men stämmer inte med verkligheten. Denna typ av oriktiga påståenden finns lite varstans i rapporten och har även tidigare lämnats av Arbetsmiljöverket”, skriver LO.

Tjänstemännens företrädare anser att regelförnyelsen saknar parternas perspektiv och förvirringen riskerar bli stor när föreskrifterna väl ska börja användas ute på arbetsplatserna.

”Lägg pengarna på en databas istället”, tycker TCO.

Förutom att föreskrifterna bantas ner kraftigt och struktureras om försvinner de allmänna råden. Flera fackförbund konstaterar att de allmänna råden har varit ovärderliga hjälpmedel för chefer när de tillsammans med skyddsombuden bedrivit förebyggande arbetsmiljöarbete.

Sveriges akademiker, Saco:

”Det är svårt att se att nedmonteringen av allmänna råd inte skulle påverka arbetsmiljöarbetet och skyddsnivån negativt.”

Arbetsmiljöverkets främsta argument för regelförnyelsen har varit att det ska bli lättare att hitta rätt i föreskrifterna, att överlappningar och dubbelregleringar ska strykas och att strukturen ska bli tydligare.

Svenskt Näringsliv befarar att det blir precis tvärtom, alltså svårare än i dag att hitta rätt i regelverket.

Arbetsgivarparten skriver i remissvaret till verket:

”Det känns svårt att hänga med i logiken. Hur har Arbetsmiljöverket tänkt?”

Arbetsmiljöverkets programledare för regelförnyelsen Torben Vincentsen svarar per mejl:

”Förslaget ligger nu för beredning hos generaldirektören. När beslutet är taget kommer det att publiceras på vår hemsida av.se, förmodligen under vecka 4”.

2 kommentarer till “Stark kritik mot Arbetsmiljöverket

  • Det är fullkomligt oacceptabelt att en statlig myndighet som Arbetsmiljöverket verkar vara totalt avskärmad mot de synpunkter och betänkanden som framförts. För mig ser det ut som att det ligger för mycket prestige i att genomföra det som planerats.
    Som utbildare inom arbetsmiljöfrågor med över tio års erfarenhet ser jag med bestörtning på det som sker. Jag tror att förändringarna kommer att få mycket negativa konsekvenser i många år framöver. Jag tror även att det förtroendekapital som Arbetsmiljöverket nu besitter får en allvarlig törn.

  • Det är riktigt otäckt att Arbetmiljöverket låter sig duperas. Att ett statligt verk kan sitta med i privata förringar med ingen insyn, där inga protokoll förs och beslut fattas till förmån för vissa utbildningsföretag. Det är också ytterst allvarsamt att samma myndighet i radiointervjuer väg över ut sig helt osakliga påståenden utan referenser och saklig grund. Detta beteende urlakar moralen och i längre är detta ett allvarligt hot mot demokratin.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Det fanns de som inte ville leva”

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

Under sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

Arbetsmiljöverket viker inte om nya regler

Arbetsmiljöverket viker inte om nya regler

Arbetsmiljöverket driver igenom sin hårt kritiserade bantning av antalet föreskrifter, enligt ett beslut av generaldirektör Erna Zelmin-Ekenheim. De nya säkerhetsreglerna kan dock inte träda ikraft förrän om tre år

Nu ska 72 föreskrifter bli 17

Arbetsmiljöverket föreslår en hårdbantning av dagens 72 föreskriftshäften, skälet är att göra det lättare att förstå och följa reglerna. Hopslagningen av 2300 arbetsmiljöregler har tidigare kritiserats av arbetsgivare och fack.

”Inte enklare – inte bättre”

”Inte enklare – inte bättre”

”Även om vi i Norge bara har ändrat på strukturen – inte innehållet – upplever många människor att det nya regelverket är mer komplicerat”, skriver Edvard Eidhammer Sørensen på norska Fellesförbundet.

Sämre koll på farliga jobb

Sämre koll på farliga jobb

Den myndighet som ska kontrollera säkerheten på företagen syns allt mindr­e där ute. Fyra av tio inspektörer har försvunnit på tio år. Nu ska antalet föreskrifter minskas kraftigt, vilket oroar fack och arbetsgivare. Läs Dagens Arbetes och Byggnadsarbetarens gemensamma granskning.

”Det ska bli lättare att förstå föreskrifterna”

”Det ska bli lättare att förstå föreskrifterna”

Arbetsmiljölagen är från början av 70-talet och behöver moderniseras, menar Ywonne Strempl, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

”Det har inte blivit enklare”

”Det har inte blivit enklare”

Det som är på gång i Sverige genomförde Norge för fyra år sedan. Närmare 50 föreskrifter byggdes ihop till sex. Ingen av arbetsmarknadens parter jublar.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

Nio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.