”Det fanns de som inte ville leva”
Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.
Industriarbetarnas tidning
18 januari, 2018
Skrivet av Elinor Torp
Kritiken mot Arbetsmiljöverkets regelförnyelse fortsätter. I remissvaren från parterna finns en stark oro för att lagstiftningen tunnas ut och att säkerheten för anställda blir sämre. Dessutom blir det svårare att hitta rätt, invänder Svenskt Näringsliv.
I fjol granskade Dagens Arbete och Byggnadsarbetaren Arbetsmiljöverket och dess nedbantning av föreskrifter. Nu meddelar verket att beslut fattas nästa vecka. Då står det klart om Arbetsmiljöverket väljer att lyssna på parterna eller kör över dem. För det är så arbetsmarknadens parter har uppfattat det. Både LO, TCO och Saco, som representerar Sveriges arbetstagare, är i sina remissvar till myndigheten upprörda över att inte ha blivit lyssnade på.
”Bristande intresse för att ta del av parternas kompetens och branschkunnande” skriver Saco, Sveriges akademiker.
”Det ger sken av acceptans från arbetsmarknadens parter men stämmer inte med verkligheten. Denna typ av oriktiga påståenden finns lite varstans i rapporten och har även tidigare lämnats av Arbetsmiljöverket”, skriver LO.
Tjänstemännens företrädare anser att regelförnyelsen saknar parternas perspektiv och förvirringen riskerar bli stor när föreskrifterna väl ska börja användas ute på arbetsplatserna.
”Lägg pengarna på en databas istället”, tycker TCO.
Förutom att föreskrifterna bantas ner kraftigt och struktureras om försvinner de allmänna råden. Flera fackförbund konstaterar att de allmänna råden har varit ovärderliga hjälpmedel för chefer när de tillsammans med skyddsombuden bedrivit förebyggande arbetsmiljöarbete.
Sveriges akademiker, Saco:
”Det är svårt att se att nedmonteringen av allmänna råd inte skulle påverka arbetsmiljöarbetet och skyddsnivån negativt.”
Arbetsmiljöverkets främsta argument för regelförnyelsen har varit att det ska bli lättare att hitta rätt i föreskrifterna, att överlappningar och dubbelregleringar ska strykas och att strukturen ska bli tydligare.
Svenskt Näringsliv befarar att det blir precis tvärtom, alltså svårare än i dag att hitta rätt i regelverket.
Arbetsgivarparten skriver i remissvaret till verket:
”Det känns svårt att hänga med i logiken. Hur har Arbetsmiljöverket tänkt?”
Arbetsmiljöverkets programledare för regelförnyelsen Torben Vincentsen svarar per mejl:
”Förslaget ligger nu för beredning hos generaldirektören. När beslutet är taget kommer det att publiceras på vår hemsida av.se, förmodligen under vecka 4”.
Det är fullkomligt oacceptabelt att en statlig myndighet som Arbetsmiljöverket verkar vara totalt avskärmad mot de synpunkter och betänkanden som framförts. För mig ser det ut som att det ligger för mycket prestige i att genomföra det som planerats.
Som utbildare inom arbetsmiljöfrågor med över tio års erfarenhet ser jag med bestörtning på det som sker. Jag tror att förändringarna kommer att få mycket negativa konsekvenser i många år framöver. Jag tror även att det förtroendekapital som Arbetsmiljöverket nu besitter får en allvarlig törn.
Det är riktigt otäckt att Arbetmiljöverket låter sig duperas. Att ett statligt verk kan sitta med i privata förringar med ingen insyn, där inga protokoll förs och beslut fattas till förmån för vissa utbildningsföretag. Det är också ytterst allvarsamt att samma myndighet i radiointervjuer väg över ut sig helt osakliga påståenden utan referenser och saklig grund. Detta beteende urlakar moralen och i längre är detta ett allvarligt hot mot demokratin.