”Det fanns de som inte ville leva”
Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.
Industriarbetarnas tidning
Arbetsmiljöverket föreslår att dagens 72 olika föreskrifter ska bantas till 17. Hopslagningen av dagens 2300 arbetsmiljöregler har tidigare kritiserats av arbetsgivare och fack.
Tidningen Byggnadsarbetaren beskriver i dag hur det nya förslaget ska fungera. I princip sorteras reglerna i tre delar, eller ”ingångar”:
Del 1: Ingångar för arbetsgivare, byggherrar och tillverkare med produktansvar. Här finns I arbetsgivarens ingång finns bland annat regler om systematiskt arbetsmiljöarbete och regler om organisatorisk och social arbetsmiljö.
Del 2: Innehåller föreskrifterna: ”Vanliga arbetsmiljörisker”, ”Användning av arbetsutrustning” och ”Utformning av arbetsplatser. I vanliga arbetsmiljörisker ingår kemiska, fysiska, fysikaliska och ergonomiska risker, som till exempel asbest och buller.
Del 3: Här organiseras regler för vissa arbeten och situationer under rubrikerna: ”Vissa typer av arbeten”, ”Personlig skyddsutrustning”, ”Hygieniska gränsvärden” och ”Hälsoundersökningar”.
– Förutsättningarna att leva upp till föreskrifterna blir bättre. Det ska vara enklare att förstå och följa reglerna, säger Torben Vincentsen, som ansvarar för regelförnyelsearbetet på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.
Tanken är enligt myndigheten inte att ta bort arbetsmiljökrav utan att samla dem i färre föreskriftshäften. Först talades det om en handfull häften, sedan om cirka tio – nu föreslår verket alltså 17 (se faktaruta). För drygt tre år sedan fanns det 140 förskrifter.
I början av 2018, efter fortsatta samtal med både fack och arbetsgivare, att ta ett slutligt beslut. Systemet kan sedan börja i slutet av 2021.
Dagens Arbete och Byggnadsarbetaren visade i en gemensam granskning i förra månaden bland annat att både arbetsgivare och fack oroats över att sammanslagningen ska krångla till arbetsmiljöarbetet. Man hänvisar till Norge, där entusiasmen är väldigt sval inför det liknande system som infördes för fyra år sedan.