Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Vi har inte tid att vara deprimerade!”

19 februari, 2018

Debatt Vi ser attacker på las, på arbetsmiljöarbetet och på hela den svenska modellen. Borgarna och SD har startat ett politiskt krig mot landets löntagare. Vi måste samla oss – dags att prata politik på jobbet, skriver Vanja Elsilä, förtroendevald inom GS.

Om skribenten:

Vanja Elsilä är bänksnickare som bor i strax utanför Kungsbacka. Hon är studieansvarig och facklig-politiskt ansvarig inom GS.

På väg till ett facklig-politiskt seminarium. Distraherad, på en snål grusväg som inte omfattas av Sveriges snöröjning. Tankarna är i en förhandling som representerar makthavarnas strid för att begränsa vår möjlighet att kämpa mot orättvisorna.Att på så många sätt försvåra det fackliga arbetet på arbetsplatserna. Begränsa, baktala och utstuderade försök till att tysta de förtroendevalda.
Detta har vi arbetare upplevt förut. Frustrationen, känslan av maktlöshet, man pekar på orättvisorna men ställs med bakbundna händer.

Men jag har sagt det förr. Vi har inte tid att vara deprimerade. Vi måste bli förbannade!

För två veckor sedan samlades jag och många andra kämpar på LO:s valupptakt i Stockholm. I samma stund som arbetarrörelsen mobiliserar sig kör Svenskt Näringsliv sitt förlegade utspel om att vi inte ska prata politik på jobbet.

De har försökt tysta oss i mer än hundra år, och jag får tyvärr med böjd nacke erkänna att vi inte fullt ut räckt till de senaste årtionden. Men något nygammalt har vaknat. För just i denna stund uppryms hela lokalen i ett sorl, ett muller av beslutsamhet som växer till kampanda.

Svenskt Näringsliv öser bensin över gnistan. Vi är eniga, vi är förbannade och är beredda att slåss mot orättvisorna. De kan inte sätta munkavel på oss. Har de missat att vi har yttrandefrihet i Sverige?

Inför detta val går nämligen Alliansens, Sverigedemokraternas och Svenskt Näringslivs agenda i direkt attack mot arbetarrörelsen och alla anställda i Sverige. De vill gå till val på att försämra för alla oss som är anställda, inte bara genom klichén om sänkta skatter, som försämrar vår gemensamma välfärd. Nu går de även till attack mot vår anställningstrygghet.

De vill luckra upp Lagen om anställningsskydd, las. De vill ta bort turordningen vid uppsägningar och låta arbetsgivaren ensidigt kunna säga upp vem de vill. En lam ursäkt om att företagen måste kunna ta tillvara på kompetens i företaget. Som att det inte tas hänsyn till kompetens vid uppsägningsförhandlingar redan? Det görs det, men i förhandling mellan fack och arbetsgivare.

Om Alliansen vinner valet kommer arbetsgivaren ensidigt att kunna välja vilka som ska sägas upp. Kommer då någon anställd våga ifrågasätta orättvisor på arbetsplatsen, våga använda sig av sin yttrandefrihet? Skulle någon någonsin våga ta ett förtroendeuppdrag?

Skulle någon ens våga bli gammal, sjuk, förälder?

Genom Alliansens förslag om att skapa otrygghet hos anställda, försöker de samtidigt att avväpna facken. Utan fackförbund, vem ska stå på arbetarens sida och vem ska förhandla och upprätthålla kollektivavtalen?  Löneökningen varje år, OB-tilläggen? Arbetsmiljön?

I dag dör mer än en person i veckan på sitt arbete i Sverige. Alliansparterna och SD har röstat nej till en nollvision mot dödsolyckor i arbetet.  Vi ser hur förra regeringen minskade resurserna till arbetsmiljöverket, och lade ner Arbetslivsinstitutet som forskade kring arbetsskador. Detta är ett oförsvarbart, oansvarigt och farligt agerande mot de som har ett tungt arbete och dagligen utsätts för risker på sin arbetsplats. Men, förändringar ligger helt i linje med de senaste förslaget: att arbetsgivarna själva ska få utse arbetsplatsens skyddsombud. Vi kan bara undra vilka som i sådana fall skulle utses.

Borgarna och SD har startat ett politiskt krig mot landets löntagare. Det är därför vi måste  börja prata politik på jobbet. Sätta igång diskussionerna i fikarummet, och sätta igång tankarna om vilka konsekvenser det får om vi inte röstar till vår fördel. Vi behöver en röd regering.

Finns det fortfarande någon som undrar över varför vi behöver facklig-politisk samverkan?

Vanja Elsilä Förtroendevald GS

2 kommentarer till “Vi har inte tid att vara deprimerade!

  • Den svenska modellen som ni kallar den för eller rättare sagt Saltsjöbadsavtalet är dagen då LO och SAF skriver på arbetarklassens undergång där bland annat man tog bort strejkrätten för arbetaren trots stora protester från arbetarna och fackförbunden. När ska ni förstå att det inte spelar någon roll om det är sossar, vänstern, Centern, moderater eller SD i slutändan tjänar dessa partier kapitalet! Du kan inte köpslå med kapitalister för att de innehar kapital. Kapital är inte pengar utan pengar är det du har på kontot, Kapitalets uppgift är att växa oavsett konsekvenserna, dvs kapital går före mänskligt värde.

  • Den fack-politiska delen kommer alltid att vara en del av den fackliga organisationens arbete. Vi kan inte dalta i vem som gjorde vad, när, hur och varför.

    Att lägga ner den politiska debatten vore en dödsstöt för facklig utveckling då det är den väg man kan påverka mycket via.

    Vägen framåt är att öka samtalen, diskussionerna samt de fackliga och politiska diskutionerna runt om oss.

    Oavsett hur man tycker, ignorans leder inte till förbättringar. Sluta sticka huvudet i sanden och ta samtalet i din omgivning, engagera dina grannar, vänner, bekanta och kollegor, i dag!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Regeringens förslag om RSO missar målet”

”Regeringens förslag om RSO missar målet”

Att kontrollera arbetsmiljön är en myndighetsuppgift och inte en uppgift för de regionala skyddsombuden, skriver Saila Quicklund (M).

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

Moderaternas vilja att skrota ett fungerande system för arbetsmiljöarbete är obegripligt – om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

De som arbetar på arbetsplatser utan lägsta löner och kollektivavtal har oftast inget skyddsombud att vända sig till, skriver Saila Quicklund (M).

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

Låt mig berätta vilken politik Socialdemokraterna vill genomföra – och hur SD röstat i viktiga frågor som rör din ekonomi och ditt arbetsliv, skriver Ermine Khachatryan (S).

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Nationalism är farligt för mänskligheten”

”På Balkan ställde nationalisterna grupper mot grupper, och det var början till ett av historiens värsta folkmord.” Krigsveteranen och industriarbetaren Kennet Bergqvist uppmanar alla att rösta bort rasism och nationalism i valet.

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

”SD och Alliansen är löntagarfientliga”

”I de fall facket inte nått fram förhandlingsvägen har S beslutat att politiskt genomföra löntagarnas krav – efter motstånd från de borgerliga partierna.” Det skriver fem tidigare fackligt förtroendevalda från fyra olika LO-förbund, och uppmanar alla väljare att tänka till noga inför det kommande valet.

”SD:s oärlighet måste synas i sömmarna”

”SD:s oärlighet måste synas i sömmarna”

”Att Sverigedemokraterna står till höger i svensk politik är inget nytt. Den stora skillnaden mellan Alliansen och Sverigedemokraterna är graden av ärlighet gentemot väljarna””, skriver Tommy Andersson och
Julius Petzäll Mendonca från föreningen AGGIS.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.