Industriarbetarnas tidning

IF Metall kan införa inkomst­försäkring

17 april, 2018

Skrivet av

IF Metall diskuterar att införa en inkomstförsäkring för alla som tjänar över a-kassans tak. Tidigare har förbundet varit motståndare till att ge extra skydd för arbetslösa.

Inkomstförsäkring – så funkar det

Om du blir arbetslös ger A-kassan ger skydd med 80 procent av din tidigare inkomst upp till ett visst tak. I dag ligger taket på en inkomst på 25 025 kronor i månaden. Tjänade du mer än så får du endast 80 procent av 25 025 kronor. Det betyder att många inte får 80 procent av sin tidigare inkomst.

Om du har en inkomstförsäkring genom facket betalar den 80 procent av den del av inkomsten som ligger över taket. Tjänar du till exempel 29 025 får du 80 procent av 4 000. Du ska få ut 80 procent när a-kassa och inkomstförsäkring läggs ihop.

Även den försäkringen har oftast ett tak. För Kommunal och GS ligger taket på inkomster över 35 000 kronor, i Unionen på inkomster över 60 000 kronor. Försäkringen gäller mellan 100 och 200 dagar.

Läs även: Striden om a-kassan

Det är staten som ska ge stöd åt arbetslösa – så har grundtanken varit från många LO-fack, inte minst IF Metall. Därför har det funnits ett motstånd mot att införa ett extra skydd vid arbetslöshet som en del av medlemskapet. Om människor ändå har en inkomstförsäkring genom sitt fackförbund skulle trycket minska på politikerna att höja skyddet i a-kassan.

Men nu börjar saker förändras. Inkomstförsäkringar är populärt hos de många förbund som redan har det. Vanligast är det inom Saco och TCO, men också flera LO-förbund har inkomstförsäkring, till exempel GS och Kommunal. IF Metall är det största förbund som fortfarande saknar försäkring.

IF Metall sneglar inte minst på Unionen, som i vissa fall kan konkurrera om samma anställda. Unionen använder just försäkringar som ett vanligt argument för att locka medlemmar.

Därför pågår nu diskussioner om att trots allt införa en inkomstförsäkring som ger extra skydd för IF Metalls medlemmar som tjänar mer än a-kassans tak på 25 025 kronor.

– Det skulle innebära att fler av våra medlemmar får 80 procents ersättning, säger IF Metalls ekonomichef Ulf Andersson.

Han säger att det pågår interna diskussioner och att det nu handlar om att ta reda på vad medlemmarna tycker. Nu i april gör förbundet en stor medlemsenkät om frågan. Frågan har också tagits upp på de så kallade IF Metall-träffarna runt om i landet, där förtroendevalda och andra medlemmar träffar personer från förbundskontoret.

Ni har hållit kvar länge vid att inte ha inkomstförsäkring, är detta en stark ideologisk fråga?

– Den är ideologisk, men också ekonomisk. Det kostar ju en del pengar, säger Ulf Andersson.

En försäkring skulle kunna bli väldigt kostsam för förbundet om samhällsekonomin skulle göra en djupdykning i klass med finanskrisen 2008, då många medlemmar blev arbetslösa på en gång. Samtidigt har IF Metall pengar.

Förbundet har räknat på olika scenarier, men vill inte gå in på vad man kommit fram till för kostnader. Det är inte aktuellt att höja medlemsavgiften för att finansiera det.

– Tanken är att det ska gå att hantera ekonomiskt.

Eftersom IF Metall har så många medlemmar skulle det vara en stor förändring om man införde inkomstförsäkring. Ulf Andersson säger dock han inte har någon uppfattning om det skulle påverka politiken på det sätt man tidigare varit orolig för.

– I grunden tycker vi fortfarande att staten ska ha en arbetslöshetsförsäkring som är i en nivå där man får 80 procent.

6 kommentarer till “IF Metall kan införa inkomst­försäkring

  • I goda tider är en försäkring bra. Men försäkringen bygger på att inte för många inom avtalsområdet är arbetslösa. I kristider riskerar försäkring bli så urholkad att den blir meningslös, eller också premien så hög att medlemsavgifterna skulle få höjas kraftigt. En balansgång som inte är helt enkel.

  • Vi ska inte införa inkomstförsäkring, det vi måste kämpa för är höjd a-kassaersättning genom att påverka våra politiker.

  • Håller med Sebastian. Men skall inte förtroendevalda ta medlemmarnas bästa för ögonen? Verkar inte vara så, nu för tiden.

  • Det behövs även en inkomstförsäkring till sjukförsäkringen som också har ett lågt maxtak.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så fungerar de nya reglerna

Så fungerar de nya reglerna

Under coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

IF Metall inför inkomst­försäkring

IF Metall inför inkomst­försäkring

IF Metall inför en inkomstförsäkring för att skydda arbetslösa medlemmar. ”Målet är att så många som möjligt ska få upp till 80 procent av lönen”, säger Lea Skånberg på Arbetslivsenheten, som tror att försäkringen kan locka medlemmar.

”En försäkring ska hålla även i en lågkonjunktur”

IF Metall har länge sagt tvärnej till att införa inkomstförsäkring, många andra LO-förbund redan har. Nu kan en omsvängning vara på på gång, skriver DA:s Anna Julius. En orsak är de allt tydligare lockropen från Unionen.

Avtalat – en hjälp till självstjälp

Avtalat – en hjälp till självstjälp

Frågan är om Avtalat.se skapats för att vi lättare ska kunna få ut några pengar, eller för att vi ska ge upp, så att andra ska kunna sko sig, skriver Cristina Hjalmarsson, avdelningsordförande för IF Metall östra Värmland.

Sämre skydd för cyklister

Sämre skydd för cyklister

Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Stålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete lönade sig.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Hela månaden räknas för den som blir medlem i a-kassan i dag

Den som blir medlem i a-kassan den sista mars får tillgodoräkna sig hela månaden, vilket kan spela stor roll för rätten till ersättning.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.