Dora fick pris för program som hjälper nya skyddsombud
Så ska den första tiden som skyddsombud bli bättre på Scania.
Industriarbetarnas tidning
11 juni, 2018
Skrivet av Anna Julius
Sätter stopp Perstorp har en egen gyllene regel som alla ska känna till.
– En fråga om att inte chansa med säkerheten, säger huvudskyddsombudet Torgny Ströbeck.
Modellen för arbetsmiljöarbetet på Perstorp är inspirerat av det amerikanska företaget Milliken. I skånsk tappning kallas det Perstorp Performance System. Arbetet kom i gång 2008 – de dåliga tiderna gav utrymme att satsa på säkerhet.
Du hittar produkter från Perstorp bland annat i:
Skumplast,
Skosulor
Billack
Surfbrädor
Tvättmedel
Glas
Smörjmedel
Vita strecken på vägar
Ensilagebollarna på åkrarna (myrsyra som konserveringsmedel)
Produkter till livsmedelsindustrin.
Mikael Grimvinge sitter i kontroll-rummet i anläggningen för kemikalierna TMP och Neo. Han sträcker sig efter kortet som ligger på bordet.
– Det här har vi i huvudet hela tiden, säger han.
På kortet står Perstorps egen gyllene regel, den lyder så här:
”Alla, även du, förväntas avbryta arbetet så fort det finns beteenden eller förhållanden som är riskabla.”
Formuleringen finns också på skärmar runt om i fabriken.
– Grundtanken är att alla är ansvariga, säger huvudskyddsombudet Torgny Ströbeck.
Han tycker att folk är bra på att säga ifrån. Kanske känns pumpen du ska reparera varm, då ska du kolla med kontrollrummet att den verkligen är avstängd. Känns det inte bra ska du säga stopp.
– Det har räddat oss flera gånger.
Det har hänt att pumpen inte varit av – med högt tryck och skållhett material i rören hade det kunnat leda till brännskador.
Grundtanken är att alla är ansvariga.”
Torgny Ströbeck,huvudskyddsombud.
Mikael Grimvinge och hans jobbarkompisar säger att de jobbar efter tanken att alla är ansvariga hela tiden. Samtidigt, jobbet kan vara stressigt, och de är mitt uppe i en omorganisation. Det är mycket att hålla i huvudet, utöver säkerhetstänket.
– Men det är ju ingen på det här jobbet som vill skada någon, säger Mats Olsson.
I ett kontrollrum i andra änden av området sitter Ola Dahlgren och kollar på en skärm att nödduscharna i formalinfabriken fungerar. Han kan vittna om att säkerhetstänket är ett helt annat än när han började på fabriken för 18 år sedan. Att säga till om något känns fel är inte svårt.
– Man kanske säger ”du ska nog ta ett steg tillbaka”. Om man ser någon stoppa in en skruvmejsel för att bända säger man ”så bråttom är det inte”.
Dan Månsson vid skärmen bredvid fyller i:
– Det är ju inte hallonsaft i rören. Allt är farligt här: Ånga, höga temperaturer.>
På baksidan av kortet med ”Den gyllene regeln” finns tio ”Life Saving Rules”. Det handlar om riskbedömningar, att det behövs tillstånd för arbete på hög höjd, i värme och i slutna utrymmen.
En viktig regel är att om en säkerhetsanordning kopplas bort måste det alltid skrivas upp.
Säkerhetstänkandet har enligt Torgny Ströbeck lett till färre hierarkier. Alla ska dra åt samma håll. Olyckor, tillbud och risker följs noga upp. Det finns en databas där folk kan rapportera om de tycker något är fel.
– Vi är inte nöjda, men vi har haft betydligt färre hemska olyckor. Folk förlorar inte fingrarna längre.
På Dan Månssons skärm dyker texten ”Nöddusch Ättikan” upp. Det är Emma Davidsson som gått ut för att testa duschen vid den gamla ättiksfabriken. Hon säger att tanken med den gyllene regeln kommer naturligt.
– Det blir en del av det dagliga arbetet, det handlar om sunt förnuft.
Det är inte bara på kroppen arbetet kan tära. Jargongen kan vara rå, arbetsdagarna långa och jobbet stressigt. Nästa steg i Perstorps arbetsmiljösatsning är den psykosociala arbetsmiljön. Det ser Emma Davidsson fram emot.
– Det psykiska blir lätt bortprioriterat.
Torgny Ströbeck berättar att alla chefer och skyddsombud har gått kurser i ämnet. Det har också gjorts ett försök med sittande psykosociala skyddsronder, som kommit av sig. Han tycker att chefer måste bli bättre på att fråga hur de anställda mår. Det är viktigt, inte minst i en mansdominerad arbetsmiljö.
– Män är extremt duktiga på att dölja saker. De gråter hemma i stället.