Distansarbete – i skogen
När allt fler förarlösa skogsmaskiner fjärrstyrs försvinner flera problem och arbetsmiljörisker. Samtidigt uppstår nya.
Industriarbetarnas tidning
6 augusti, 2018
Skrivet av Marie Edholm
Anpassning.I vintras trodde Stefan Svensson att det var kört med jobbet. Ryggen var trasig efter alla år på industrigolvet. Men arbetsgivaren ville annat.
Ett skräddarsytt lyftverktyg som kopplas till traversen för att lyfta i och ur valsar ur tryck-pressen.
En rullvagn med ställ för tre valsar för att slippa bära varje vals till och från tryckpressen.
Valsarna byts successivt ut mot en lättare variant.
Tryckpressens på- och avknapp flyttades till en ergonomiskt -bättre plats.
En vakuumlyft för att lyfta tunga rullar ur maskinen och packa i lådor. Kan även lyfta -lådor.
Dubbla stötdämpande mattor.
Två par arbetsskor att växla mellan så att dämpningen i skorna återhämtar sig.
Sju sjuktillfällen på en och samma månad. När smärtan i Stefan Svenssons rygg var som värst förra året hann han aldrig vara på jobbet i mer än ett par dagar innan det tog stopp igen.
– Ibland kunde jag inte ta på mig kläderna ens. Då är man inte stor, konstaterar han.
I december gjorde han en magnetröntgen som visade två diskbråck. Först då förstod han hur allvarligt det var, och att det inte alls var självklart att han skulle kunna fortsätta jobba på Boxon i Borås.
Produktionschefen, Jukka Vallin, var lika bekymrad han. Stefan har jobbat som tryckare sedan han gick ut skolan som 16-åring och all erfarenhet som han har samlat på sig är värdefull. Att lära upp en ny lika skicklig yrkesman tar många år.
De började se över hur Stefans arbetsmiljö kunde förbättras. Samtidigt ringde Stefan till facket och frågade vad han skulle ta sig till, och ganska snart kom ett regionalt skyddsombud ut till arbetsplatsen.
Tillsammans gick de igenom alla Stefans arbetsmoment och hittade olika lyft, rörelser och annat som behövde åtgärdas. Flera av dem hade Stefan och Jukka redan tänkt ut lösningar för, men efter den systematiska genomgången hade de en tydlig handlingsplan att jobba med.
Stefan jobbar vid en av tryckpressarna som matar ut runt 60 rullar med etiketter om dagen. Rullarna som körs i dag väger 14 kilo och ska lyftas ur maskinen och packas i kartonger. Det låter inte så tungt, men på en dag blir det 840 kilo lyft, vridningar och böj.
Dagen innan vi träffas har ett av Stefans nya hjälpmedel installerats. Han har knappt hunnit testa den nya vakuumlyften än, men får han bara trimma in den kommer den att fungera bra, tror han. Nu kan han stå rak och lyfta rullarna ur maskinen och ner i lådorna utan att belasta ryggen. Lyften klarar även av att suga upp de färdigpackade kartongerna.
Det här är den största investeringen som Boxon har gjort för att Stefan ska kunna jobba kvar, men inte den viktigaste. Stefan visar vilket arbetsmoment som fick det regionala skyddsombudet att slå bakut: Varje gång en ny sorts etikett ska tryckas måste valsarna i maskinen bytas ut. De är tunga och lyftet måste göras snett ut från kroppen. Rena döden för en rygg.
Det har inte varit några problem att få utrustning. Företaget bryr sig.”
Stefan Svensson
En travers för tunga lyft fanns redan, så det enda som krävdes var ett nytt lyftverktyg att fästa i traversen. Stefan hade en idé om en sorts gripklo. Men en kille från den mekaniska verkstan, som finns i samma industriområde, funderade och tog i stället fram en gaffel som passar perfekt i valsarna.
Nu har Stefan också en rullvagn med ett ställ som har plats för tre valsar, så han slipper bära dem en och en hela vägen till och från tryckpressen. När det är dags att skrota en vals väljer företaget att köpa in en dyrare men lättare vals. På sikt kommer alla valsar att väga betydligt mindre än i dag.
Det är klart att allt det här kostar pengar, och det tar längre tid att få valsarna på plats i tryckpressen när de ska lyftas med traversen.
– Fast det är nog knappt mätbart. Och om det skulle ta fem minuter längre så spelar det ingen roll. Målet är att Stefan ska få en dräglig arbetssituation så att han kan jobba här, säger produktionschefen Jukka Vallin.
Stefans rutin gör dessutom att han är snabbare än många andra ändå. Alla förändringar behöver heller inte vara dyra. Ibland gör små detaljer stor skillnad. Varje gång Stefan skulle slå av och på tryckpressen var han tvungen att böja sig lite snett framåt. En rörelse som är helt okej så länge man inte har diskbråck. Genom att flytta upp knappen några decimeter slipper han böja sig.
Tommy Carlslöv tittar på när Stefan visar hur vakuumlyften fungerar. De två har jobbat tillsammans på olika tryckerier ända sedan de slutade skolan.
– Ont i ryggen, det har vi allihop, säger Tommy.
Även han har diskbråck och tränar regelbundet tillsammans med Stefan med hjälp av en fysioterapeut för att hålla smärta och problem borta.
Det är åren i industrin som har satt sig i ryggen, det är Tommy övertygad om. Förr fanns inga traverser och lyfthjälpmedel, utan man slet och lyfte hur tungt det än var. Att ryggen en dag skulle gå sönder fanns inte på kartan då. I dag vet han bättre, och även om det kanske är att tala för döva öron så säger han till när han ser yngre arbetskamrater göra onödiga lyft eller slita för hårt.
– Jag är på dem direkt. Jag vet hur jävligt det är att ha ont i ryggen.
Nu är det inte första gången som arbetsmiljön ses över på Boxon. Här fanns redan en vakuumlyft vid en maskin och traverser för tunga lyft används sedan länge. Men ibland handlar det om att hitta unika lösningar som passar just här. Ofta kommer idéer på förbättringar direkt från personalen på golvet, berättar Jukka.
– Då gäller det att lyssna på dem och sen vara lite kreativ.
I såna lägen är samarbetet med den mekaniska verkstan värdefullt. Tommy visar en rullvagn som är anpassad till hans maskin. Med inspiration från lastbilsverkstäder som lyfter tunga hjul tog verkstan fram en skräddarsydd rundad vagn som gör att Tommy enkelt kan ta ner tunga etikettrullar från tryckpressen i stället för att göra ett lyft från låg höjd.
Fem månader har gått sedan Stefan fick veta att smärtan i ryggen berodde på två diskbråck. Oron för att vid bara 50 års ålder inte längre klara av jobbet har lagt sig i takt med att ergonomin har förbättrats. Längs med hela tryckpressen ligger dubbel stötdämpande matta och Stefan har två par arbetsskor som han växlar mellan för att dämpningen i skorna ska hinna återhämta sig mellan arbetspassen.
– Det har inte varit några problem att få utrustning. Företaget bryr sig. Det var väl mest att jag inte sa till i tid. Men jag visste ju inte hur allvarligt det var, säger han.
Med hjälp av anpassningarna i arbetsmiljön och sin egen regelbundna träning tror Stefan att han kommer att bli kvar på jobbet i många år till.
Källa: Arbetsanpassning och -rehabilitering AFS 1994:1