Industriarbetarnas tidning

De vill bli bäst i Europa

25 september, 2018

I våras tävlade de mot varandra i Yrkes-SM. Nu ska de tillsammans kämpa om att bli bäst i Europa.

Så funkar yrkes-EM

Under tre dagar mellan den 26 och 28 september gör ungdomar från 28 europeiska länder upp i Euro Skills i ungerska Budapest. Tävlingen ska främja utbytet av kompetens och öka intresset för de deltagande yrkesområdena.

Från Sverige deltar 32 ungdomar i 27 stycken olika yrkesdiscipliner. Det handlar om vitt skilda grenar som  mekatronik, trädgårdsanläggning, hudterapi och webbutveckling.

Yrkes-EM i Ungern spås få 80,000 besökare i år.

Rullband, hydraulik och programmering. När man sysslar med automationsteknik gäller det att kunna ha många järn i elden. Emanuel Näslund och Niklas Ekelöw kommer i veckan mäta sina kunskaper i automationsteknik mot andra ungdomar i Yrkes-EM som i år hålls i Budapest. Där tävlar ungdomar från de 28 deltagande nationerna mot varandra i olika yrkestävlingar.

– Det ska bli spännande och roligt att tävla, yrkestävlingar är en bra erfarenhet och man träffar många duktiga inom automation så man lär sig en del, säger Niklas Ekelöw från Onsala, fyra mil utanför Göteborg.

I våras tävlade de mot varandra i Yrkes-SM.  Den gången gick Emanuel ut som segrare medan Niklas fick en hedervärd andraplats. Nu ska de som lag representera i Sverige i grenen automationsteknik. Tillsammans ska de under tre dagar bygga och programmera stationer,  små maskiner som vars uppgift exempelvis kan vara att sätta lock på små plastkoppar, eller sortera dem utifrån färg.

Under tävlingsdagarna ska de optimera maskinerna så de arbetar så effektivt och energisnålt som möjligt. De bedöms också på hur proffsigt byggd maskinen är. Kablar och slangar ska vara snyggt dragna och buntband ska sitta på rätt avstånd.

– Det känns skönt att vi är två som kan dela den här pressen, jag tror faktiskt att vi har goda chanser, säger Emanuel Näslund från Örnsköldsvik.

Niklas visar prov på samma självförtroende som sin lagkamrat.

– Vi har en bra chans. Sverige brukar hamna på bra placeringar i EM och då tränar ändå vissa andra länder på heltid.

Niklas och Emanuel har haft träningsläger i Kristianstad ett handfull gånger där de kunnat öva på att bygga stationer och haft tid till att lära känna varandra närmare.

– Vi är väldigt likvärdiga i vår kunskap, men han är vassare på att bygga och jag är lite snabbare på att programmera. Vi hjälps åt också såklart. Då är det knappt som att vi behöver prata med varandra, vi förstår varandra ändå, säger Niklas Ekelöw.

Till vardags jobbar Niklas på Stjernberg Automation i Kungsbacka där han bland annat bygger specialmaskiner och robotar.

– Det blir en del programmering också. Vi jobbar en del med lasrar. Då får jag hitta de inställningar som ger bäst resultat för laserskärning och svetsning bland annat.

Emanuel har inte börjat jobba med automation än, istället ska han plugga vidare. Han kommer knappt hinna återhämta sig från EM då han dagen efter han landar hemma i Sverige ska börja utbilda sig till Hydraulsystemtekniker på ITH i Örnsköldsvik.

– Jag och Niklas ska ju tävla i VM nästa år också, och det här är en kortare utbildning som ger mig möjligheten att ta ledigt för att träna, sen tycker jag att hydraulik och automation kompletterar varandra ganska bra.

Men först ska de prestera i EM.

– Just nu känner jag mig inte alls nervös, men det lär ju komma när vi väl är nere i Budapest, säger Niklas Ekelöw.

 

 

 

En kommentar till “De vill bli bäst i Europa

  • Tycker att det är bra att ni lyfter upp andra tävlingar, där ungdomar är inblandade.Inte bara fotboll, fotboll,fotboll som många andra medier

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Högt tryck i vapenfabriken

Högt tryck i vapenfabriken

På BAE Hägglunds fabrik i Örnsköldsvik har man på kort tid fördubblat personalstyrkan.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Svensk elektriker ledande i Europa

Svensk elektriker ledande i Europa

Uppgifterna var många och tiden knapp. Efter tre dagars intensivt arbete kunde industrielektrikern Martin Lindelöw ta hem guldet vid Yrkes-EM i Budapest.

”Valet är en högtidsstund”

”Valet är en högtidsstund”

Förre industriarbetaren Jan Svensson är en av landets valförrättare. Nästa söndag gör han sitt fjärde val i rad i Örnsköldsvik: ”Det är viktigt att allt går rätt till rätt till.”

Lugn och noggrannhet –  så vinner du yrkes-SM

Lugn och noggrannhet – så vinner du yrkes-SM

Anna Widholm ska tävla i fordonslackering för Sverige i yrkes-VM nästa år, efter vinst under SM i helgen. Hon tackar sina hästar för att hon behöll lugnet under tävlingen.

I tre år har jag jobbat med det här

I tre år har jag jobbat med det här

Andreas Östman, servicetekniker på Hörlings ventilteknik i Örnsköldsvik.

”Det är omöjlig­t att vara förberedd på sånt här”

”Det är omöjlig­t att vara förberedd på sånt här”

Plötsligt försvann marken på bruket i Domsjö. Ingen kom till skada, ”vi hade tur” säger huvudskyddsombudet Lars Schelin. DA berättar vad ett slukhål är för något och om hur man kan förebygga att de uppstår.

”Det är sån häftig grej”

”Det är sån häftig grej”

Vem är skickligast på att meka med lastbilar? Vem binder vackraste brudbuketten? Det är dags för yrkes-EM i Göteborg. Möbelsnickaren David Löwing ska försöka göra bästa möbeln.

Varning för legionella

Varning för legionella

I höstas insjuknade fem Örnsköldsviksbor som smittades av legionella. Bakterierna kom från Domsjö Fabriker AB. – Lite olustigt är det. De måste haft en maximal otur, säger Per Lundgren (bilden), 49 år, och tar av sig munskyddet. Han kommer gående från sitt operatörsrum vid bioreningen på Domsjö-fabriken. Per tar av sig andningsskyddet som numera alltid måste […]

Guld till Sverige i Yrkes-EM

Guld till Sverige i Yrkes-EM

Sverige tog hem 11 medaljer i Yrkes-EM. I grenen mekatronik blev det guld. Daniel Pettersson och Dan Andersson heter de stolta segrarna.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.