”Är du under 35 – vi behöver dig!”
Nu satsar vi på att fånga upp våra yngre medlemmars engagemang, skriver Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
Krönika Vi kan inte blunda för vilka konsekvenser ett regeringsskifte kan få för arbetslivet.
För oss i fackförenings-rörelsen finns det naturligtvis starka skäl att hålla extra koll på arbetsmarknadsfrågorna i en valrörelse. Nu är det tyvärr så att dessa frågor inte fått så mycket utrymme i debatten. Det är viktigt att hålla reda på vad det nu är som står på spel, därför kommer här en snabbgenomgång av hur valet påverkar din situation på arbetet.
Socialdemokraterna går till val på en handlingsplan för schysta jobb. Det är ett program på tio punkter som bland annat innehåller förstärkt anställningsskydd, åtgärder för att motverka löne-dumping och bättre arbetsmiljö. Det är en naturlig utveckling på det program man gick till val på 2014 och som i huvudsak nu är genomfört.
Sverige har nu den högsta sysselsättningsgraden i EU och 300 000 fler går till jobbet än när man tillträdde. Självklart finns det svåra utmaningar kvar att lösa men det är ett starkt resultat av en regering som fått navigera i parlamentarisk minoritet.
De borgerliga partierna går till val på ett försämrat anställningsskydd, förslag på att lagstifta om lägre löner och att lägga ner den nyinrättade myndigheten för arbetsmarknadskunskap.
För den som är intresserad av att stärka löntagarnas ställning på arbetsmarknaden torde valet mellan dessa alternativ vara tämligen enkelt.
Då kan det vara lätt att snegla mot Sverigedemokraterna. Tyvärr är det så att detta parti är om möjligt ännu mer arbetarfientligt. En röst på Sverigedemokraterna är inte bara en röst på Ulf Kristersson som statsminister, det är också en röst för sämre villkor på arbetsplatsen.
Någon kan då tycka att det inte är så viktigt vad politikerna tycker i dessa frågor eftersom arbetsmarknadens parter har så stark ställning i Sverige. Då ska man komma ihåg att parternas ställning och fackets (löntagarnas) inflytande vilar på en skör grund. Skulle borgarna med hjälp av SD börja montera ner anställnings- och löneskydd får vi en kraftig förskjutning av makten på arbetsmarknaden. Den svenska arbetsmarknadsmodell som tjänat oss väl eroderar och det är inte svårt att räkna ut vilka som får betala.
Det finns en del som tycker att facket är för politiskt och att vårt stöd till Socialdemokraterna är fel. Frågan är vad som är alternativet. Ska vi blunda för vilka effekter ett regeringsskifte får? Ska vi inte tala om detta?
I GS stadgar står det uttryckligen att vi är till för att tillvarata medlemmarnas intressen. Det gäller naturligtvis också i samband med val. För mig är det självklart att en röst på S är det bästa sättet att tillvarata medlemmarnas intressen.
Hur du röstar är naturligtvis din ensak. Min enda ödmjuka önskan är att du funderar på alternativen innan du går till vallokalen.
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.