Sämre skydd för cyklister
Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln.
Industriarbetarnas tidning
30 oktober, 2018
Skrivet av Anna Julius
Afa trodde inte på Mikaels anställningskontrakt och ville inte betala ut pengar för hans arbetsskada. Nu har han fått rätt, och 580 000 för förlorad arbetsinkomst.
Du är på väg att byta jobb till ett med högre lön. Men innan du hinner göra det råkar du ut för en arbetsskada på ditt gamla jobb. Livräntan ska göra att du inte lider någon inkomstförlust – men vilken inkomst är det som gäller, den gamla eller den nya?
Enligt Mikael Sjöberg på LO-TCO Rättsskydd är själva rättsfrågan ”solklar” – i princip ska livräntan grundas på den nya inkomsten. Problemet är att bevisa att du skulle ha haft den inkomsten om du inte blev skadad.
Det vanligaste beviset är förstås ett anställningskontrakt.
– Har man skrivit på ett kontrakt gäller det från den tidpunkten, säger han.
Det finns inga formella krav på hur ett anställningsavtal ser ut. Ofta står det ”Anställningsavtal” och datum när anställningen ska börja gälla. Men avtalet behöver faktiskt inte ens vara skriftligt.
– Principen är att det ska vara tillräckligt bevisat att man skulle haft jobbet.
Det räcker inte att det är ”troligt” att man skulle haft jobbet. Det går inte heller att titta på den sannolika karriärutveckling någon skulle ha haft. Däremot kan det hända att ett muntligt löfte om att till exempel bli förman kan räcka, kanske om det finns vittnen.
2012 gick verkstadsföretaget där Mikael arbetade i konkurs. Han hittade ett nytt jobb direkt, men jobbade kvar hos sin gamla arbetsgivare under uppsägningstiden. Eftersom företaget hade lagt ner blev han uthyrd till arbetsplatsen där han skulle börja.
– Det var bättre än att jag gick där och slog dank.
Det var när han var uthyrd till den nya arbetsplatsen, men fortfarande anställd på den gamla, som olyckan inträffade. Mikael, som egentligen heter något annat, fastnade med underarmen i en vals, och fick samtidigt brännskador. Underarmen krossades. Det var en olycka ingen hade kunnat förutse, säger han.
– Vi hade säkrat valsen, vi hade gjort allt rätt, men den hade brustit bakom.
Mikael hamnade på sjukhus i en månad. Sedan började han jobba hos sin nya arbetsgivare på halvtid, och var sjukskriven halvtid. Provanställningen övergick till fast jobb, men armen värkte fortfarande.
– Efter ett och ett halvt år insåg jag att jag inte skulle kunna fortsätta.
Han blev erbjuden ett jobb i en helt annan bransch, där han trivs, men lönen är betydligt lägre.
– Jag har värk varje dag. Jag måste lära mig leva med det, men det är svårt för jag trivdes i verkstan.
Läs också: Johnny gav sig inte – fick 2,7 miljoner från Afa
Att Mikaels krossade underarm var en arbetsskada var det ingen tvekan om. Om man får en skada från ett olycksfall godkänd är det meningen att man ska kompenseras av arbetsskadeförsäkringen så att man får samma inkomst som man skulle ha haft om man inte var skadad. Mikael hade ju ett nytt jobb, med en högre lön än det förra. Hade han inte blivit skadad hade han tänkt fortsätta där.
Men när Afa försäkring meddelade att han skulle få pengar baserade de livräntan på lönen från det gamla jobbet. De trodde inte riktigt på det nya anställningen, lönen var för hög, sa de, och det var oklart när anställningskontraktet skrivits under.
Afa:s beslut blev att Mikael fick 150 000 kronor.
– Det kan ju kännas jätteroligt att få så mycket pengar. Men efter ett tag tänkte jag vänta nu, det där är ju alldeles för lite.
Mikael kontaktade facket och fick hjälp av en ombudsman. Hon tyckte att fallet var lite knepigt. Problemet var att visa att Mikael verkligen skulle haft det nya jobbet.
– Vi fick vara detektiver, vad ville de ha för att vi skulle bevisa det? säger hon.
De samlade ihop lönespecifikationer, och arbetsgivaren skrev ett intyg om löneutvecklingen på företaget. Till slut ändrade Afa sitt beslut. Sex år efter olyckan fick Mikael totalt 580 000, en del av det retroaktivt för att han fått för låg livränta tidgare, en del en klumpsumma för den inkomst han skulle förlora i framtiden.
Det är mycket pengar, samtidigt, säger han, det är ju hans pengar, de pengar han skulle ha haft om han inte hade skadats.
Ombudsmannen råder alla att titta på anställningsavtalet när de skriver på så det står datum när anställningen börjar. Hon beundrar Mikaels envishet när det gäller att få rätt. Många hade gett upp, tänka att de hade otur.
– Hade jag lämnat det där hade det gett bitter eftersmak, säger hon.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.
Grattis Mikael.
Men hur är det med alla som har liknande skador eller skadats i arbetet när chefer och arbetskamrater har varit närvarande?
De har inte fått ett öre från AFA trots alla arbetsgivarintyg mm.
Men nu till den stora frågan: Hur går det då för oss som inte kommer tillbaka till arbete efter en arbetsplatsolycka?
Vilket arbetsgivarintyg skall vi uppvisa när vi har förlorat i livränta och arbetsskadeförsäkringen på ett magiskt vis inte gäller?
När det gått lång tid efter olyckan och ingen försäkring betalar ut sjukersättning eller livränta?
När man endast ersättes med garantipensionen som enda försäkringsersättning?
Även om man har sin gamla arbetsgivares lönerevisioner och kan visa sjukersättningens storlek från försäkringskassan. Vem är då arbetsgivare? Och vem betalar då ut lön/mellanskillnaden?
Åter igen, varför skall den skadade vara rättslös och rättsotrygg i sin situation?
Säger också grattis o håller med föregående talare. Har inte lyckats få anställning p.g.a krossat finger o är arbetslös. Fick bara kaffepengar för själva skadan o inget för framtida inkomstförlust från AFA o får nu hjälp från facket med överklagan. Fortsättning följer.