Industriarbetarnas tidning

GS-facket stäms för lönetvist

7 november, 2018

Skrivet av

Kan en person som har jobbat för Skogsstyrelsen i sju år räknas som oerfaren? Det anser Skogsstyrelsen som vill sätta lönen 5 000 kronor lägre än vad facket anser är rätt. Nu vill myndigheten pröva frågan i domstol.

Tvisten mellan Skogsstyrelsen och GS-facket rör en person som har haft olika former av anställningar på Skogsstyrelsen i sammanlagt sju år. Senast jobbade han i det så kallade SAFT-projektet, där deltagarna efter sex månaders praktik fick ett års anställning på Skogsstyrelsen.

När medlemmen tidigare i år fick en ny anställning på Skogsstyrelsen i projektet Gröna Jobb ansåg myndigheten att han ska ha en ingångslön på drygt 17 000 kronor. Enligt avtalet gäller den lönen för personer som saknar erfarenhet av den öppna svenska arbetsmarknaden.

GS-facket hävdar att medlemmens tidigare erfarenhet måste räknas och att lönen ska ligga på drygt 23 000 kronor. Facket kräver ett skadestånd för kollektivavtalsbrott och att medlemmen ska få ut mellanskillnaden retroaktivt.

Tvisten gäller en relativt ny skrivelse i kollektivavtalet mellan Skogsstyrelsen och GS-facket. En ny lägstalön infördes 2017 med syfte att få fler nyanlända och långtidsarbetslösa närmare arbetsmarknaden. I avtalet står att praktik och sysselsättningar med olika former av arbetsmarknadsstöd inte kan tillgodoräknas som en merit för en högre ingångslön.

Enligt Skogsstyrelsen är all form av arbete i de olika arbetsmarknadsprojekt som drivs via dem en sysselsättning med anställningsstöd. GS-facket anser att när en praktik övergår i en anställning måste det räknas som arbetslivserfarenhet på den svenska arbetsmarknaden.

Nu vill Skogsstyrelsen pröva frågan rättsligt och stämmer via Arbetsgivarverket GS-facket inför Arbetsdomstolen.

En kommentar till “GS-facket stäms för lönetvist

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Inte missnöjd, men man hoppas ju alltid på mer”

”Inte missnöjd, men man hoppas ju alltid på mer”

Lite klent, faktiskt nöjd, ett år för långt. Det är några av reaktionerna på helgens avtal.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

”Det var en strid värd att ta”

”Det var en strid värd att ta”

Lön varannan vecka eller en gång i månaden? På Älvsbyhus har det pågått hårda förhandlingar under flera år. För de anställda handlar det om principer – att det som står i avtalet ska gälla och att företaget inte kan göra hur det vill.

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

”Något litet extra borde man väl kunna få”

”Något litet extra borde man väl kunna få”

Förra året gav kollektivavtalen inga lönehöjningar alls. Nu förhandlar många fackklubbar för att få ut lite extra som kompensation för hög inflation och rusande bränslepriser.

Prispress driver fusk med löner i skogen

Prispress driver fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

Irritation över Holmens extra utdelning

Irritation över Holmens extra utdelning

En halv miljard i extra utdelning ska kompensera aktieägarna för förra årets halverade utdelning. Samtidigt blir de anställda utan kompensation för uteblivna löneökningar 2020.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.