Så fungerar de nya reglerna
Under coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.
Industriarbetarnas tidning
30 januari, 2019
Skrivet av Anna Julius
Uppdaterad. IF Metall inför en inkomstförsäkring som ska skydda medlemmar som ligger över taket i a-kassan om de blir arbetslösa. Förhoppningen är att det ska locka fler medlemmar och minska konkurrensen från Unionen.
Tjänar du mer än 25 025 kronor i månaden och är med i IF Metall? Då kommer du att få ett extra skydd om du blir arbetslös.
25 025 kronor i månaden är det så kallade taket i a-kassan. Upp till den inkomsten får du 80 procent av din tidigare inkomst om du blir arbetslös. De med inkomster över taket får mindre än 80 procent.
Med den nya inkomstförsäkringen, som börjar gälla den 1 juli i år, får även de som tjänar över taket upp till 80 procent i ersättning dag 1 till 100 under arbetslösheten. Försäkringen gäller upp till ett inkomsttak på 50 000 kronor.
Efter hundra dagar sänks taket i a-kassan till 20 900 kronor i månaden. I inkomstförsäkringen finns därför ett skydd dag 101–200 så att de som tjänar mellan 20 900 och 25 025 kronor ska få upp till 80 procent av inkomsten om de blir arbetslösa. Lea Skånberg på IF Metalls Arbetslivsenhet tror att den delen av försäkringen är så gott som unik för IF Metall.
– Vår utgångspunkt har varit att så många som möjligt ska få upp till 80 procent av inkomsten, givetvis till ett rimligt pris.
Samtidigt införs en stödtjänst för medlemmar som blir arbetslösa, där de kan få prata med en ekonom, jurist eller psykolog. Även detta är enligt Lea Skånberg unikt.
Beslutet togs av IF Metalls förbundsstyrelse tidigare i veckan, efter att ha utretts i nästan ett år.
Läs också: ”Lär skära i ett och annat fackligt hjärta”
Frågan har varit kontroversiell och ideologisk. Länge motsatte sig förbundet att ha en inkomstförsäkring med motiveringen att det är det allmänna som ska skydda personer som blir av med jobbet. Om fackförbunden ändå har inkomstförsäkring, minskar trycket på politikerna att höja a-kassan, enligt det resonemanget. Den kritiken kan fortfarande höras.
– Vi kommer givetvis att fortsätta driva de frågorna. Vi släpper inte de politiska kraven, säger Lea Skånberg.
Det som har förändrats är att konkurrensen från förbund som framförallt Unionen har blivit hårdare. Unionen använder sin inkomstförsäkring som ett viktigt argument för att värva medlemmar. 85 procent av alla fackanslutna i Sverige har en inkomstförsäkring genom sitt medlemskap.
Den konkurrensen i kombination med en relativt god ekonomi fick förbundet att börja överväga försäkringen.
– Vi har ju gjort undersökningar, och medlemmarna är väldigt positiva, säger Lea Skånberg, som tror att inkomstförsäkringen kan ha en positiv effekt på medlemstalen.
Ekonomin är viktig eftersom en inkomstförsäkring kan bli dyr, särskilt om Sverige går in i en lågkonjunktur, där industrin kan drabbas tidigt och hårt. Tanken är ändå att försäkringen inte ska påverka medlemsavgiften.
När IF Metall har beräknat kostnaderna har man gjort en jämförelse bakåt i tiden för att se hur kostnaderna påverkas olika år.
– Visst, vissa år skulle det ha blivit väldigt dyrt, men andra år kostar det mindre. I snitt beräknar vi att vi ligger på en nivå som förbundet klarar, säger Lea Skånberg.
Det ska vara möjligt att teckna tilläggsförsäkringar för att förlänga tiden som skyddet gäller med 100 dagar.
Nu väntar en stor informationsinsats till medlemmar, förtroendevalda och a-kassa.
– Det krävs ett rejält tag med utbildning, säger Lea Skånberg.
Inlägget diskuteras flitigt på vår Facebooksida. Klicka på meddelandeikonen nedan om du vill delta i diskussionen. Eller skriv en kommentar direkt här på sidan.
https://www.facebook.com/dagensarbete/posts/2174817122578749?comment_id=2175053449221783
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.
Vad är det för del på arbetslöshetsförsäkringen?
Den skall ju täcka arbetslöshet och därigenom trygga den arbetslöses situation till 100%.
Nu skapar man ett B-lag och C-lag med ytterligare en inkomstförsäkring. Varför?
Har våra fackliga organsiationer slutat kämpa för likhet och solidaritet med alla?
Det verkar inte bättre. Vissa sakll ha en gräddfil även i arbetslösheten oh stå utan rätt att få trygghet och säkerhet vid arbetslöshet.
Detta är oroande när förtroendevalda slår in på en väg mot sgregation i arbetslivet och en skam att an slutat värna om allas försäkringar.
Ett bra initiativ och en bra start som man kan bygga vidare på och förstärka upp framöver.
En inkomstförsäkring har länge önskats från många medlemmar och äntligen är den här.
detta är en fantastisk start och värd att bygga vidare på så att den blir bättre än 100 första dagarna 🙂
var längesedan IF Metall gjorde något så här bra, så hoppas verkligen ni fortsätter i samma takt och får denna försäkringen bättre, sen är det ej fel att jaga ett högre tak i a-kassan då det är många som tjänar bättre än 25000 kronor i månaden.