Vi växlar upp lönekraven
Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
24 januari, 2019
Skrivet av Marie Nilsson
Krönika För mig, liksom för så många andra, var #metoo en ögonöppnare. Nu fortsätter arbetet för varaktig förändring av tystnadskulturen i industrin.
När jag började arbeta i industrin, direkt efter gymnasiet, fanns en rå och ibland sexistisk samtalston på min arbetsplats. Men jag ifrågasatte inte det. Jag tänkte att lite får man stå ut med.
Dessutom fanns det äldre män bland mina arbetskamrater som stöttade mig och tog mig under sina vingar. Med #metoo startade ett viktigt samtal om vad som egentligen är okej att säga och göra på en arbetsplats.
Vi i IF Metall ser #metoo inte bara som en ögonöppnare, utan även som en väckarklocka. För oss är det självklart att industrin måste göra upp med alla former av sexism om den ska vara en attraktiv arbetsplats för unga människor, inte minst för unga kvinnor. Samma sak gäller vår fackförening, om alla ska kunna känna sig välkomna hos oss.
Sedan #metoo bröt ut har vi säkerställt att rutinerna fungerar på alla nivåer i vår organisation. Vi har kallat arbetsgivarna till samtal, vilket har lett till gemensamma insatser. Och vi har informerat och utbildat. Inte minst genom skriften STOPP– att arbeta aktivt mot sexuella trakasserier och kränkningar på jobbet som är ett stöd åt IF Metalls medlemmar och förtroendevalda på arbetsplatserna.
Nyligen genomförde vi en medlemsundersökning med hjälp av Novus. Den visade att andelen kvinnor i industrin som har upplevt sexuella trakasserier på sina arbetsplatser har minskat något sedan 2017. Men nästan en tredjedel av alla kvinnor, och nästan sex av tio unga kvinnor, är fortfarande utsatta. Läget är alltså fortfarande mycket allvarligt.
Det finns tecken på att utvecklingen går åt rätt håll. Färre medlemmar anger att det finns en tystnadskultur och sexuella trakasserier på arbetsplatsen och i IF Metall. Färre anger även att det förekommer grova sexuella skämt och en rå jargong på arbetsplatsen. Men det rör sig om enstaka procent, så det är för tidigt att dra några bestämda slutsatser.
Andelen som uppger att de känner till att arbetsgivaren har en policy mot sexuella trakasserier har ökat med 10 procent. En positiv effekt av #metoo är alltså att fler känner till vilka regler som gäller.
Nu fortsätter vi vårt enträgna arbete för att #metoo ska leda till varaktig förändring i industrin. Vi ska fortsätta öka kunskapen om sexuella trakasserier, fortsätta förmedla att sexuella trakasserier i alla dess former är helt oacceptabla och fortsätta att slå larm när de trots allt sker.
Sexuella trakasserier och kränkningar frodas i tysthetskultur, och den ska vi bryta. Vi har ett ansvar för varandras arbetsmiljö. Och för att våra barn, bland dem mina två döttrar, ska få komma till ett schysst arbetsliv där de kan känna sig trygga och säkra.
Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.
En fråga, du har inga synpunkter på förändringar i LAS? Kanske borde ses som ett brännhet ämne.