Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Måste jag byta uppgifter efter pappaledighet?

18 februari, 2019

Förflyttning.Efter föräldraledigheten fick jag meddelat att jag inte kommer att vara kvar på den arbetsuppgift jag hade tidigare, med hänvisning till att ”det nuvarande teamet fungerar så bra”. 

Innan jag gick på pappaledighet frågade jag min chef om jag får komma tillbaka till min dåvarande arbetsuppgift och han sa ”ja, du kommer tillbaka.” Jag ingår i ett kollektiv där arbetsuppgifterna varierar och chefen hävdar att han kan sätta vem som helst var som helst eftersom det just är ett kollektiv. Får det gå till så här? 

Svar: Arbetsgivaren har med stöd av sin arbetsledningsrätt en omfattande möjlighet att omplacera en arbetstagare. Men arbetsledningsrätten får inte utövas så att en arbetstagare missgynnas av skäl som har samband med föräldraledighet. Med missgynnande menas att det uppstått en skada eller en nackdel för arbetstagaren. 

Att omplaceras till andra arbetsuppgifter efter föräldraledigheten kan i och för sig vara ett missgynnande, men behöver inte vara det. En bedömning från fall till fall måste göras. Det som krävs ytterligare är att omplaceringen ska ha ett samband med föräldraledigheten.

I EU-direktiv 2006/54 står det att en förälder vid slutet av ledigheten har rätt att återgå till sitt arbete, eller ett likvärdigt arbete på villkor som inte är mindre gynnsamma.

Det som du måste kunna visa är att du har missgynnats och att det finns omständigheter som har samband med din föräldraledighet.

Henric Ask
Jurist

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Hur länge får jag vara hemma?

Föräldraledighet. Jag jobbar heltid och skulle vilja vara föräldraledig med min treåriga dotter en dag i veckan. Hur lång tid i förväg måste jag meddela min chef och finns det risk att hon säger nej? Under hur lång tid har jag rätt att vara hemma en dag i veckan? Hur mycket du kan gå ner […]

Traditionell trygghet är trendigt

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ingår lunchrast i övertiden?

Hur räknas tiden man äter när man jobbat övertid? Jurist Henric Ask svarar på läsarnas frågor.

Får tjänstemännen utföra våra jobb?

Vi har tjänstemän som är ute i produktion, har de rätt att vara det? Det frågar en läsare.

Är det okej med en kamera?

Är det tillåtet att sätta upp kamera med ljudupptagning i privat bostad som även är min arbetsplats? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Får jag gå ner i tid som inhyrd?

En småbarnsförälder jobbar genom bemanningsföretag och vill gå ner i arbetstid. Juristen Henric Ask reder ut.

Ingår middag när jag jobbar över?

Ingår middag när jag jobbar över?

Har man rätt till någon form av måltid på jobbet när man arbetar planerad övertid, på till exempel en lördag?, frågar en läsare.

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Kan jag använda komptid i stället för karens?

”Om jag är sjuk endast en dag, så dras ju karens för den dagen. Kan jag då i efterhand i stället använda komp?” Jurist Henric Ask svarar.

Får kollegan ta min pall?

Får kollegan ta min pall?

En pall har gett upphov till en konflikt på arbetsplatsen, och en läsare undrar om kollegan verkligen får ta den. Jurist Henric Ask svarar.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.