Industriarbetarnas tidning

Vid vägens slut

8 mars, 2019

Bildreportage. Faraway Nearby, är namnet på den fotografiska resa jag påbörjade 2008. Jag bestämde mig för att skildra det landskap som alltid varit en del av mig. Som jag både känt närhet och avstånd till. Den svenska landsbygden.

Jan Töve

Fotograf och författare från Hökerum utanför Borås (född 1958). I sitt bildskapande söke­r han gränslandet mella­n natur, människ­a och samhälle, vilket komme­r till uttryck
i de senast­e böckern­a Riverside (2007),
Silent Landscape (2012) och Faraway Nearby (2017).

I dag bor 85 procent av Sveriges befolkning i tätorter. Om man bestämmer sig för att återvända, vilket jag gjorde, kommer man inte hem igen. Man kommer tillbaka – till ett förändrat landskap, med nya ljud och dofter, förfallna hus, en och annan nybyggd villa, hästar i hagarna, utarrenderade gårdar, unga nyinflyttade, en ensam åldrad mjölkbonde, soldränkta hyggen, knähögt gräs och vita plastbalar på fälten.

Förändringar förskjuter perspektiven men öppnar samtidigt nya möjligheter. Utan dessa stagnerar tillvaron och växer så småningom in i glömskan.

Text & foto: Jan Töve

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Välkommen till fåglarnas rike

Välkommen till fåglarnas rike

Under en längre sjukhusvistelse i tonåren blev naturen, fåglarna och fotograferandet det som höll Jonas Classon uppe. I dag är han en av de mest uppmärksammade fågelfotograferna i Europa.

Kattfolket

Kattfolket

I bildserien Katt People utforskar fotograf Julia Lindemalm den speciella relationen mellan människa och katt.

I migranternas spår

I migranternas spår

I läckande gummibåtar lyckades mer än en miljon människor ta sig över Medelhavet till Europa under flyktingkrisen 2015. Fem år senare anlände färre än 100 000 personer, och EU-ledare utropade triumferande krisen över. Men vad döljer sig bakom de låga siffrorna?

Kampen för liv

Kampen för liv

Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.

Frihet på fyra hjul

Frihet på fyra hjul

Fotografen Benjamin Nørskov reser tusen mil för att fånga epa-kulturen.

När världen stängde

När världen stängde

Fotografen Joakim Eneroth betraktar coronakrisen på sitt eget vis.

Kanonstaden

Kanonstaden

Gunnar Lindstedt jobbade fem år som smed i Bofors vapenfabrik på 1970-talet och drömde om ett nytt samhälle byggt på kommunismens idéer.

De gamla och havet

De gamla och havet

Fotografen Kicki Lundgren intresserar sig för hur det är att bli äldre och hur kroppen – och vår syn på den – förändras. Se hennes bilder ur projektet Los Viejos.

En värld att bevara

En värld att bevara

Fotografen Tommy Pedersen vill genom sina bilder visa vilken fantastisk natur vi har och att den är värd att bevara för framtida generationer.

En värld av barn

En värld av barn

Fotografen Simon Johansson skildrar barnens värld, i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.