Industriarbetarnas tidning

Central förhandling om ABB:s jätteaffär

4 april, 2019

Skrivet av

ABB riskerar rekordstort skadestånd för bristande information i samband med försäljningen av Power Grids till Hitachi. I morgon fredag inleds de centrala förhandlingarna mellan facket och arbetsgivarna.

Facken kräver ett skadestånd på 1 procent av köpeskillingen. En procent motsvarar cirka en miljard kronor eftersom Hitachi i två omgångar betalar cirka 100 miljarder kronor för Power Grids.

Under försäljningen struntade ABB i plikten att informera de anställdas representanter, enligt facken. Därmed har företaget agerat i strid med bland annat medbestämmandelagen MBL, anser facken på såväl arbetar- som tjänstemannasidan.

Redan när affären offentliggjordes strax före jul riktades kritik mot ABB.  Dennis Bäckman, facklig företrädare i svenska ABB:s bolagsstyrelse tyckte att företaget varit ”uselt” på att informera och förklarade att han samlade bevis för MBL-brott.

– Jag har varit styrelseledamot i tjugo år och jag har aldrig varit med om något liknande. Så fort jag har bett om information så har jag bara fått höra att vi inte har något med det att göra, sa Dennis Bäckman till Dagens Arbete.

ABB har tillbakavisat påståendena om att deras agerade strider mot svensk lagstiftning. Därför har förhandlingarna nu förts upp på central nivå, mellan förbunden och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. ABB säger till DA att man avstår från att kommentera med hänvisning till att ”fackliga förhandlingar pågår enligt gällande förhandlingsordning”.

Power Grids är ABB:s division för kraftöverföring med närmare 5 000 anställda i Sverige, de flesta i Ludvika. Övriga orter som berörs av försäljningen är Västerås, Figeholm, Piteå och Landskrona.

”En rejäl julklapp till aktieägarna”

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Parterna överens om ABB

Parterna överens om ABB

Tvisten vid ABB är löst. I de centrala förhandlingarna kom facket och arbetsgivarna överens om en lösning. Uppgörelsen är sekretessbelagd.

Facket kritiskt till ABB:s tystnad

Facket kritiskt till ABB:s tystnad

IFM-klubben i Ludvika tror att försäljningen kan vara bra. ”Det kan nog bli bra med någon som verkligen bryr ”, säger vice ordförande Håkan Anestedt. Men fackets ledamot i svenska ABB:s styrelse, Dennis Bäckman, tycker att informationen har varit ”usel”.

Fackklubb lägger ner i protest

Fackklubb lägger ner i protest

Facket på Hitachi ABB Power Grids i Landskrona ger upp. De lägger ner klubben. Anledningen är att de känner sig trakasserade och motarbetade av företaget.

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

Facken på ABB tycker att beslutet att dela ut 18 miljarder till aktieägarna är provocerande. De varnar styrelsen ”för att dra ner företagets varumärke i smutsen genom att agera oetiskt.”

Vinsten framför allt

Vinsten framför allt

Förr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

”En rejäl julklapp till aktieägarna”

”En rejäl julklapp till aktieägarna”

ABB:s kraftöverföringsdel Power Grids säljs för 100 miljarder till japanska Hitachi. DA:s Harald Gatu skriver om ett företag med fulla orderböcker som investerar för fullt men som utmanats av aktieaktivister som velat stycka ABB-koncernen.

Heta rykten om försäljning av ABB:s kraftdivision

Ryktena om att ABB ska sälja sin kraftdivision Power Grids med 3800 anställda till japanska Hitachi blir allt hetare.
”Vi har ingen aning om vart den här affären hamnar, om den nu ens blir av”, kommenterar Bosse Larsson ordförande för IF Metalls koncernfack i ABB.

”Ser fram emot att Hitachi tar över”

”Ser fram emot att Hitachi tar över”

Lorenz Karlsson på ABB i Öjebyn hade tillsammans med Niclas Nilsson räddat fabriken från nedläggning. Men hur blev det efteråt?

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.

Alla tankar går till er på Ortviken

Alla tankar går till er på Ortviken

Beskedet att SCA ska lägga ner papperstillverkningen i Ortviken kommer som en kalldusch, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.