Skogen är en nyckel – men räcker den till?
Klimathotet har gjort skogen superhet och svensk industri satsar för att ligga i täten. Men det är många som slåss om samma råvara.
Industriarbetarnas tidning
10 juni, 2019
Skrivet av Marie Edholm
DA REDER UT Vår skog är en tyst klimathjälte. Varje år tar den upp lika mycket koldioxid som Sveriges industrier, trafik och jordbruk släpper ut.
Den svenska skogen har genom åren tagit upp så mycket koldioxid ur atmosfären att det nu finns flera miljarder ton bundet i träden och i marken. Man brukar säga att skogen har ett ”kollager” och att den är en ”kolsänka” – den bidrar alltså till att sänka koldioxidhalten i luften.
Eftersom vi låter vår skog växa snabbare än vi avverkar den, så fortsätter kollagret att öka med motsvarande 40 miljoner ton koldioxid varje år.
Så mycket tar skogen upp ur atmosfären och det motsvarar 40 procent av våra årliga utsläpp.
Att tillverka saker av trä i stället för av betong, metall och plast minskar utsläppen av koldioxid till atmosfären. Att göra biobränsle av skogsrester leder till mindre fossila utsläpp.
Forskare har räknat ut att det svenska skogsbruket på det här sättet minskar koldioxidutsläppen med 40 miljoner ton varje år.
i Sverige avverkas varje år.
Att köra bil på biobränsle släpper också ut koldioxid, men den ingår i kretsloppet mellan atmosfär och växter (fotosyntesen).
När vi eldar olja eller kol som tagits upp ur jordskorpan tillförs ny (fossil) koldioxid till atmosfären och det orsakar global uppvärmning.
Nej. Skogen och haven har varit viktiga för att dämpa utvecklingen, men för att hejda den globala uppvärmningen krävs ett stopp av fossila utsläpp.
Vi behöver också fånga in och lagra koldioxid.
Fotnot: När vi skriver koldioxid menar vi koldioxidekvivalenter. Det betyder att kol samt klimatgaser som metan och kväve har räknats om till motsvarande mängd koldioxid.
Källor: Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, SLU, Future Forests.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.