Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.
Krönika Sommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.
Snart kommer sommaren och semestern. När du går på ledighet gör någon annan sin första arbetsdag i industrin. Sommarjobbarna är viktiga!
Jag började jobba på krackern på Borealis i Stenungssund när jag var 18 år. Det blev början på ett långt arbetsliv i industrin.
Jag stannade kvar för att jag blev väl mottagen av mina nya arbetskompisar. De lärde mig yrket och försvarade mina arbetsvillkor. Såg till att jag gick med i facket – och uppmuntrade mig att ta mina första fackliga uppdrag.
Jag var den första kvinnan i mitt skiftlag. Det var inte lätt alla gånger. Jag är tacksam mot de äldre män som tog mig under sina vingar. Fick mig att känna att jag hörde hemma i industrin.
Jag hoppas du vill göra samma sak för de unga på din arbetsplats.
Genom att stötta våra sommarjobbare säkrar vi framtiden både för industrin och för vår fackförening.
För den som kommer till sitt allra första sommarjobb är det inte lätt att hålla koll på alla regler. LO har gjort en checklista, som vi kan hjälpa våra nyaste arbetskamrater att hålla reda på:
1.Se till att få ett anställningsbevis. Alla ska ha ett anställningsbevis. Där ska det tydligt stå vad du ska göra, när du ska göra det och hur mycket du får betalt för att göra det.
2.Din ålder bestämmer vad du får göra. För att du inte ska komma till skada på jobbet finns lagar och regler om vilka jobb du får ta och hur länge du får arbeta. Innan du fyller 18 får du till exempel inte jobba med farliga maskiner eller kemikalier.
3.Jobba aldrig utan försäkring. Alla ska vara försäkrade på jobbet. Ta reda på vilka försäkringar din arbetsgivare har för dig. Finns det ett kollektivavtal på din arbetsplats är du automatiskt försäkrad.
4.Se till att du får semesterersättning. Alla som arbetar har rätt till betald semester. Det spelar ingen roll om du bara arbetar extra på helger eller sommarjobbar. Semesterersättningen är minst 12 procent på den lön du tjänat totalt.
5.Jobba inte svart. Inga försäkringar gäller om du jobbar svart. Du har inga skyldigheter, men du har heller inga rättigheter.
6.Ha koll på lönebeskedet. Varje gång du får lön ska du få en lönespecifikation. Det är som ett kvitto på jobbet du har gjort.
7.Be alltid om ett arbetsintyg. När du slutar ett jobb ska du alltid be din arbetsgivare om ett arbetsintyg. Där ska det framgå att du har haft en anställning, hur länge du har varit anställd och vilka arbetsuppgifter du har haft.
Finns det andra frågetecken? Ring gärna Fackets Hjälptelefon på 020-56 00 56. Alla frågor är viktiga, och ingen fråga är för dum. Genom att stötta våra sommarjobbare säkrar vi framtiden både för industrin och för vår fackförening.
Låt de unga känna sig lika välkomna som jag gjorde på krackern i Stenungssund!
Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.