Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Ta hand om de nya på jobbet”

26 juni, 2019

Skrivet av

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Krönika Jag är nyvald förbundsordförande, det är på riktigt, inte ens när jag nyper mig i armen försvinner det. Hur känns det? Jag har fått frågan många gånger och den har inte varit så lätt att svara på.

Sommaren är här, eller åtminstone sommarjobbarna.

Många är unga och ska efter sommaren tillbaka till skolan. Andra hoppas på att de får fortsätta arbeta på bruket efter sommarjobbet. De kommer att göra allt de kan för att lära sig snabbt och göra ett gott intryck som alla andra nyanställda. De vill göra rätt för sig, få uppmärksamhet för att de gjort något bra och helst framstå som den bästa.

Det här går för det mesta bra, de erfarna tar hand om de nya och lär ut arbetsuppgifterna, pratar om arbetsmiljöregler och successivt kommer de unga in i arbetet. De är bra arbetskamrater och dessutom lönsamma för arbetsgivaren.

Så här har det sett ut, nästan idylliskt.

Den verklighet jag hör om nu är något annat, tiden att lära sig är för kort. På arbetsplatserna har arbetsgivarna slimmat organisationen till ett minimum. Ganska ofta är det någon med för lite erfarenhet som får stå för utbildningen. Att visstidsanställningen ska övergå till en tillsvidareanställning krävs för att få bli en ”fullvärdig samhällsmedborgare”, som kan teckna ett telefonabonnemang och kanske köpa sitt boende.

Med den iver som sommarjobbarna tar sig an sina arbetsuppgifter, slimmad personal och handledare med för lite erfarenhet, kommer arbetsmiljöriskerna. Det krävs att arbetsgivarna tar sitt ansvar och med hjälp av Pappers skyddsombud arbetar systematiskt med utbildningsplaner, både när det gäller arbetsuppgifter och arbetsmiljörisker. Att låta nya på arbetsplatsen utföra arbetsuppgifter som de inte har god kännedom om orsakar stress, ökar risken för olyckor och är dessutom olagligt.

Berätta för dem varför de ska bli medlemmar i Pappers.

Ta hand om de unga. För en del är det första gången de har ett jobb, första gången de ingår i ett arbetslag. Några behöver lära sig vikten av att samarbeta, andra att komma i tid till skiftbytet. Allt det vi andra gör per automatik är inte självklart. Berätta för dem varför de ska bli medlemmar i Pappers. Berätta att utan fackföreningar blir det inga kollektivavtal och utan kollektivavtal är det inte säkert att du får ob-ersättning när du jobbar natt eller på midsommarafton.

Den där löneökningen som du tycker är för liten kanske uteblir helt. Tillsammans kan vi förbättra villkoren på arbetsplatsen, enade kan vi ställa krav på arbetsgivarna. Prata med de nya på jobbet om att det nu är dags att bli medlem i Pappers.

Hur känns det? Antagligen som för de flesta som är nya på jobbet pirrigt, spännande, det är en stor utmaning och otroligt roligt att få lära sig nya saker. Med samarbete och kamratskap finns det förutsättningar att göra ett bra jobb.

Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nu bygger vi ett ännu starkare fack

Nu bygger vi ett ännu starkare fack

Det är många som redan är med i Pappers ute på bruken. Men för att säkra vår styrka i framtiden ska vi bli ännu fler. Är du med, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

Pandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Anständiga utnyttjar inte krisen

Det finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

Arbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

Det är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

Då och då blixtrar sorgen till

Saknaden när en kär har dött ser olika ut för alla människor. Men vi drabbas alla djupt. Pappers skyddsombud är hjältar som försöker förhindra att människor far illa på grund av sitt arbete, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kvinnornas löner ökar för sakta

Lönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Att må bra ska vara en självklarhet”

För mig är det självklart att hållbarhet ska gälla även personal, våra medlemmar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.