Vi kan förändra genom kärlek
Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
22 augusti, 2019
Skrivet av Pontus Georgsson
Krönika En ljus och hållbar framtid, papper i stället för plast och nu drar generationsväxlingen i gång på riktigt.
I hela massa- och pappers-industrin jobbas det hårt för att utveckla de produkter som ska vara det för miljön mer hållbara alternativet till plast.
På senare år har det dessutom satsats många miljarder på nya maskiner, produktomställning och ökad produktionskapacitet. Branschen tror på Sverige som platsen att producera och utveckla massa- och pappersprodukter i.
Samtidigt är Svenskt Näringslivs indolens påtaglig. Inför avtalsrörelsen går de sömnigt ut med samma gamla idéer som de alltid gör.
Ett arbetsliv som går lätt att kombinera
med fritid och föräldraskap är möjligt men för Pappers medlemmar inte verklighet i dag.
De vill att löneökningstakten sänks från en redan låg nivå. Ingångslönerna ska hållas låga eller sänkas.
Överenskommelser utan individgaranti, stupstockar och generella löneökningar tilltalar fortfarande Svenskt Näringsliv.
Inte helt oväntat vill de också öka arbetarnas flexibilitet, de vill öka utrymmet för att variera arbetstider, övertid, visstidsanställningar och inhyrning.
För mig är det självklart att hållbarhet ska gälla även personal, våra medlemmar. Att må bra på och av arbetet ska vara en självklarhet. Kompetensutvecklingen av de anställda måste ligga i framkant och hålla samma höga nivå som produkterna.
Arbetsmiljön ska inte innebära stress, vardagligheten i att människor gör sig illa på jobbet måste bort och alla ska komma hem efter att arbetspasset är slut.
För att unga människor ska söka sig till bruken behöver dessutom lönerna locka dem dit.
Tänk er mångfald, lika många kvinnor som män, en blandning av unga, erfarna och arbetskamrater från flera olika länder. Det skulle vara inspirerande och roligt.
Arbetsgivare som behandlar dig och dina arbetskamrater som den resurs ni är, erbjuder och kanske till och med ställer krav på kompetensutveckling samtidigt som de skapar förutsättningar för att du ska hinna utvecklas i takt med omgivningen.
Du erbjuds en trygg anställning med bra lön och möjlighet att ta ledigt när du vill vara med på skolavslutningen med barnen eller barnbarnen.
Ett arbetsliv som går lätt att kombinera med fritid och föräldraskap är möjligt men för Pappers medlemmar inte verklighet i dag.
Vi i Pappers kommer att fastställa våra krav i avtalsrörelsen i höst. Utan att ta ut något i förskott är jag ändå säker på att trygga anställningar är viktigt.
Löneökningar som gör att de som skapar värden, arbetskraften, får en större del av kakan än tidigare och att individer genom kollektiva överenskommelser får ett större inflytande över sina ledigheter är av yttersta vikt för de som jobbar inom
massa- och pappersindustrin.
Då blir det möjligt att klara generationsväxlingen och den ljusa och hållbara framtiden kan bli vår.
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.