Här finns den giftiga marken
En lång industrihistoria har lämnat avtryck runt om i landet. I den interaktiva kartan ser du var industrierna som lämnat efter sig de allvarligaste föroreningarna finns. De flesta har ännu inte sanerats.
Industriarbetarnas tidning
30 september, 2019
Skrivet av Anna Tiberg
FöroreningARDe anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.
Gamla Boxholms bruk växte upp under 1700-talets mitt och kom att husera både såg och järnverk. Den månghundraåriga industrihistorien har lämnat tonvis med föroreningar i marken. Skyddsvärdet bedöms som stort av kommun och länsstyrelse. Inte bara på grund av att människor jobbar och rör sig i området. Marken ligger vid Svartån, som är råvattentäkt för Mjölby.
– Vi märker inte av det annat än när man ska riva eller bygga till, berättar Bo Nilsson, klubbordförande på Ovako.
– Då är det väldigt noga med markprover och rigorösa kontroller. Länsstyrelsen ställer krav på att allt ska vara noga undersökt.
En så kallad översiktlig markundersökning av området gjordes 2003, finansierad av statliga medel. I den konstaterades att eftersom stora ytor inte är asfalterade, och eftersom ”föroreningar har påträffats ytligt”, kan det leda till exponering via damm. Framför allt ansågs bly, men också PAH-föreningar (som kan innebära ökad risk för cancer vid exponering) utgöra risker. En osäker uppskattning pekade på tiotals ton av föroreningar i marken.
Om de som jobbar på området verkligen kan utsättas för farligt damm går inte att säga, enligt Elisabeth Omsäter på länsstyrelsen i Östergötland. Undersökningen är nämligen inte särskilt detaljerad. För att tydligt kartlägga riskerna behövs en grundligare kontroll. Men sedan 2003 har länsstyrelsen inte jobbat särskilt aktivt med den del av området där Ovako ligger.
Hon understryker att det är Ovako som bär ansvaret för sin mark.
– Vi har naturligtvis en viktig roll som tillsynsmyndighet men det är bolagen som ska göra jobbet.
Det är också Ovako som ska skydda anställda från gifter. Torbjörn Sörhuus är ansvarig för bolagets markmiljöarbeten. Han är inte orolig för dammet.
– Höga halter av damm är inte bra oberoende av vad dammet innehåller. Vår bedömning är att det inte är någon risk för våra medarbetare eftersom de inte exponeras någon längre tid i dammiga miljöer.
Ovakos bedömning skiljer sig också från den bild som ges i markundersökningen från 2003. Markföroreningar ligger inte nära ytan, enligt Torbjörn Sörhuus. De ytor som inte är asfalterade skyddas också till viss del av grus. Grus hindrar inte damm, men kan begränsa det.
– Att asfaltera stora områden är dyrt. Man asfalterar vägar, men där vi har stållager ligger grusbäddar. Det som står i markundersökningen om att gifter skulle spridas i damm stämmer inte. När vi har gjort ombyggnationer har vi analyserat markprover och då ligger föroreningen längre ner.
Naturvårdsverket konstaterar att verksamma industrier på förorenad mark ofta leder till stopp i saneringsprocessen. Att sanera under drift skulle innebära att delar eller hela verksamheter måste stängas ner. I stället genomförs saneringsinsatser ofta när företagen bygger om.
Sågverket i Boxholm som lades ner 2017 lämnade efter sig omkring 8,5 ton ren arsenik. Mätningar visade att arseniken spreds till grundvattnet. Platsen sanerades i början av 2019 och nästan all arsenik har nu schaktats bort och omhändertagits.