Industriarbetarnas tidning

Villkorlig dom efter dödsolyckan på Scania

11 september, 2019

Skrivet av

En 59-årig man döms för vållande till annans död efter dödsolyckan på Scania där hans närmaste arbetskamrat omkom i en robotcell. Domen är villkorlig och han slipper böter.

24 september: Uppdaterad med att domen överklagas.

Fallet gäller en dödsolycka som inträffade den 26 augusti 2017. Den dömde och hans arbetskamrat skulle åtgärda ett problem i en robotcell på härderiet på Scania i Södertälje. De befann sig båda i cellen, den dömde gick ut för att starta maskinen så att den andre kunde åtgärda felet. Men när maskinen startade for robotarmen rakt mot mannen i cellen och klämde honom mot ett transportband så svårt att han avled.

Tingsrätten i Södertälje anser att den dömde mannen kände till att det inte var tillåtet att starta roboten när någon befann sig inne i cellen. Det fanns till exempel en skylt vid knapparna med den lydelsen. Trots det startade han maskinen. Det var inte hans avsikt att robotarmen skulle sättas i rörelse, utan det skedde på grund av ”olyckliga omständigheter bottnande i ett ogenomtänkt reflexmässigt handlande”, skriver tingsrätten.

Det var stressigt den kvällen, men det fråntar inte mannen ansvar, inte heller det  att mannen som avled först medverkade i skeendet. Oaktsamheten var så ”kvalificerad”, eftersom den dömde mannen bröt mot säkerhetsföreskrifter han kände till.

Eftersom det inte fanns någon avsikt döms mannen för vållande till annans död, som innebär att man av oaktsamhet orsakar någons död. Eftersom han tidigare är ostraffad blir domen villkorlig. Han slipper böter, med hänvisning till att hans medverkan vid utredningen har varit värdefull.

Den dömde mannens advokat, Ninmar Poli, säger att de ännu inte bestämt sig för om de ska överklaga domen till hovrätten.

– Jag har pratat med med min klient och gått igenom domen. Vi ska låta det smälta lite grann och träffas nästa vecka för att pejla av läget.

Han tycker att tingsrätten bara delvis har bemött deras yrkande om att mannen borde frikännas med hänvisning till att den nu avlidne mannen själv medverkat i förloppet. Den åtalade uppfattade att han blev uppmanad att sätta igång maskinen.

Tingsrätten skriver att mannen som förolyckades bara kan ha önskat att tryckluften skulle komma igång för att han skulle kunna rätta till problemet, vilket görs genom att man trycker på en knapp för att återställa ljusbommen. Den åtalade tryckte även på knappen som startade själva roboten, och beskrev det som att han såg de två knapptryckningarna som ett moment, särskilt i stressen. Ninmar Poli tycker inte man kan dela upp momenten.

– Även om mannen inte medverkat till allt så har han ändå samtyckt till det inledande momentet.

Åklagare Marcus Ekman tycker att påföljden är rimlig.

– Det var egentligen det resultat jag hade förväntat mig. Rätten följer mitt resonemang om att den åtalade brutit mot en tydlig säkerhetsföreskrift.

Han har flera gånger tryckt på att det är viktigt att det finns ett individuellt ansvar när det finns tydliga säkerhetsföreskrifter, annars riskerar respekten för föreskrifterna att undergrävas. Det kan leda till en ännu farligare arbetsmiljö, tror han.

– Om det står att man inte får starta en maskin när någon är på insidan ska man inte heller göra det.

Marcus Ekman säger att det inte finns några vinnare i det här fallet.

– Det är en fruktansvärd händelse och jag hoppas att domen kan leda till att den åtalade kan lägga det här bakom sig.

Tillägg den 24 september: Den dömdes advokat meddelar att de beslutat att överklaga domen.

– Vi är inte nöjda med tingsrättens dom, säger Ninmar Poli, men vill vänta med att utveckla de juridiska argumenten tills rättegången.

 

Åklagaren: Viktigt med individuellt ansvar om man gör fel

En kommentar till “Villkorlig dom efter dödsolyckan på Scania

  • Löjlig dom, klapp på fingrarna för att man har orsakat en annan människas död. Ska vi ha samma resonemang när någon kör på en annan med bil, och personen dör. Det blir knappast något villkorligt då, även fast det inte var meningen att köra på eller döda någon. Men så länge som man hjälper till i utredningen så ska det även bli villkorligt där också?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

De kom inte hem från   arbetet

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Åklagaren: Viktigt med individuellt ansvar om man gör fel

Åklagaren: Viktigt med individuellt ansvar om man gör fel

En blå knapp och en grön. En stressig eftermiddag. En ljusbom som inte fick brytas. Det var huvudfrågorna under rättegången mot mannen står åtalad för att ha vållat sin arbetskamrats död på Scania i Södertälje för nästan exakt två år sedan.

Anställd åtalas för arbetskamrats död

Anställd åtalas för arbetskamrats död

Det har gått två år sedan en 53-årig man klämdes till döds i en robotcell på Scania i Södertälje. Nu ställs hans närmaste arbetskamrat inför rätta – för att ha satt i gång maskinen.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.