Industriarbetarnas tidning

Skövde­facket försiktigt positivt till nya motorbolaget

8 oktober, 2019

Skrivet av

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag.

– Det ger oss möjligheter att växa. Men samtidigt finns en oro att man missar elektrifieringen.

Ja, det är både och, faktiskt, säger verkstadsklubbens ordförande Marko Peltonen.

I dag vet vi väldigt lite vad det här kommer att innebära för oss. Det kommer att klarna efter hand.

Exempelvis är det oklart var ledningen för det fristående bolaget placeras. Det som facket hittills fått veta om Geelys nya planer för motortillverkningen är följande: Först bildas en ny enhet där all utveckling och tillverkning av förbränningsmotorer samlas. Nästa steg blir en egen division där samtliga Geelys och Volvos motorfabriker ingår.

– Det innebär att vi skulle kunna bli leverantörer av motorer till Geelys bilar för Europa-marknaden. I längden kan det bli en vinst för oss, säger Marko Peltonen.

Den Geely-bil som väntar på att introduceras i Europa är Lynk & Co, en modell som nu tillverkas i Kina i samarbete mellan Geely och Volvo Cars. Redan i dag produceras Londontaxi av Geely. Ju fler Geely-bilar som tillverkas i Europa, desto större möjligheter för Skövde är den fackliga förhoppningen.

Det här kan bli vår chans att växa på förbränningsmotorer, hoppas Marko Peltonen.

Men samtidigt finns en oro, säger han, att Skövdefabriken missar elektrifieringen.

Ja, genom att vi blir en sådan tydlig leverantör av förbränningsmotorer så finns en oro att vi ramlar av tåget när det gäller elektrifieringen.

I dag har Volvo Cars 3 000 anställda i Sverige inklusive utvecklingsenheten i Göteborg. Produktionen sker i Skövde med 2 000 anställda. Av dessa finns 1 600 i produktionen. Inför den kommande omstruktureringen har facket begärt att få anlita löntagarkonsult.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Bra att affären är i hamn”

I dag fullbordade kinesiska Geely köpet av Volvo Personvagnar. IF Metall välkomnar köpet och hoppas på positiva sysselsättningseffekter då Kina är den största tillväxtmarknaden för fordonsindustrin. Geely betalade i dag 1,3 miljarder dollar till Ford för att slutföra köpet, skriver Ford i ett pressmeddelande. Totalt uppgick köpet till en summa av 1,8 miljarder dollar. – […]

”Jag var inte den som höll tyst”

”Jag var inte den som höll tyst”

När han började på fabriken visste Adrian Avdullahu inte vad en fackförening var. Nu har han valts till ett av Sveriges tyngsta fackliga uppdrag, ordförande för Volvo verkstadsklubb.

Skövde dör inte med bensinmotorn

Skövde dör inte med bensinmotorn

Harald Gatu: Beskedet från Volvo Cars är mer än vad tiotusentals anställda i Europas motorfabriker kunnat drömma om.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

Hur ska Volvo undvika att hamna vid sidan av?

Hur ska Volvo undvika att hamna vid sidan av?

Kinesiska Geely kan slå ihop sina bägge biltillverkare Volvo Cars och Geely Automotive till ett gemensamt bolag. Ännu ett tecken på att bilindustrin står inför sitt ”iPhone-ögonblick”, skriver DA:s Harald Gatu.

Elbilen banar väg för industripolitiken

Elbilen banar väg för industripolitiken

I dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Vägen till en ny bil­industri

Vägen till en ny bil­industri

I elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

”Det pågår ett arbete i kulisserna”

”Det pågår ett arbete i kulisserna”

Volvos USA-etablering är en känslig fråga. För facket. IF Metall vill inte svara på hur man kommer att stötta amerikanska bilarbetarfacket.

Inget lån till Volvo Personvagnar

Det blev inga pengar från Europeiska Investeringsbanken, EIB, till Volvo Personvagnar. Stödet får vänta till ägarfrågan är klar, enligt regeringen. Det var i december förra året som regeringen presenterade ett stödpaket för bilindustrin. En av punkterna var att företagen skulle få stöd från EIB, max 20 miljarder. Staten skulle stå som kreditgarant, vilket innebär att […]

”Volvoavtalet är ett föredöme”

Volvo-avtalet är ett bra exempel på hur klubbarna kan utnyttja krisavtalet, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Det är snart två veckor sedan IF Metall tecknade krisavtalet – eller ramavtalet som Säikkälä kallar det – med arbetsgivarna. I går tecknades den första lokala uppgörelsen på Volvo Personvagnar. Efter en het debatt följer nu den lokala […]

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.