Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Här är striderna vi måste utkämpa

7 november, 2019

Skrivet av

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

KRÖNIKA Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem.

Jag har det senaste året rört mig mycket på GS arbetsplatser. Det är viktigt för mig att träffa medlemmar och förtroendevalda på hemmaplan. Det är fantastiskt inspirerande, lärorikt och en av de största fördelarna med att vara förbundsordförande.
En annan del i mitt uppdrag är att hantera omvärlden, särskilt kopplat till de utmaningar som påverkar medlemmarnas vardag. Utifrån det också naturligtvis kämpa för att stärka vår ställning på arbetsmarknaden. Klassiskt fackligt arbete där medlemmar har rätt att kräva leverans.

Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut vad det skulle göra med svenska lönenivåer om det istället ska sättas minimilöner i Bryssel.

Det är denna omvärldssituation som oroar mig alltmer. Attackerna på svenska löntagare duggar allt tätare och kommer från allt fler håll. Låt mig lista några saker som var för sig och tillsammans är systemkritiska och kan påverka din vardag på jobbet:

  • Den nyvalda ordföranden i EU-kommissionen, von Der Leyen, har lovat att införa europeisk minimilön. Odramatiskt? Då ska vi komma ihåg att vi i Sverige förhandlat lön via kollektivavtal i ungefär hundra år. Varje reglerad lönesiffra härstammar alltså från ett förhandlingsresultat mellan företrädare för de som är berörda, medlemmar och arbetsgivare. Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut vad det skulle göra med svenska lönenivåer om det istället ska sättas minimilöner i Bryssel.
  • Det pågår en statlig utredning om anställningsskyddet. Det är ett krav från borgerliga partier i svensk riksdag att göra anställningsskyddet mer ”flexibelt”, givetvis för arbetsgivaren. Om detta blir verklighet riskerar vi en dramatisk försämring av anställningsskyddet på svensk arbetsmarknad. Nu pågår det förhandlingar mellan parterna om detta samtidigt, men hotet om lagstiftning ligger över oss som ett mörkt åskmoln om sommaren.
  • Sverigedemokraterna kräver att skyddsombudsrollen görs om. Framför allt vill man rycka det fackliga uppdraget från våra regionala skyddsombud och låta uppdraget skötas av staten. Dödsolyckorna på våra arbetsplatser har ökat dramatiskt och
    faktum är att fler dör på jobbet än i gängskjutningar. I det läget tycker SD att det är viktigt att kapa förtroendeuppdraget från tusentals personer som försöker förbättra arbetsmiljön för sina arbetskamrater på mindre arbetsplatser.

Listan kan göras längre men min poäng är att vi står inför strider som är grundläggande för svenska löntagare. Ska vi kunna komma till rätta med det här måste vi samla vår kraft. Det är därför jag vill återvända till våra arbetsplatser. Det är där vi finns, det är där vi möts.

Förutsättningarna för att lyckas ligger i organisering, engagemang och i vår gemensamma styrka. Så min enkla uppmaning är återigen:
Försäkra dig om att dina arbetskamrater är med i vår förening, gå en facklig utbildning, sök information. Så kan vi göra skillnad och stärka löntagarnas ställning i en orolig omvärld.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

En kommentar till “Här är striderna vi måste utkämpa

  • Varför ska det alltid klankas ner på SD. eftersom som dödsolyckorna ökar så är det kanske dags att se över om skyddsombuden klarar av sitt uppdrag,det är kanske så att SD har rätt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Nu är det dags att visa vår styrka

Vår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Nu måste vi stå upp för varandra

Nu måste vi stå upp för varandra

”Arbetstagarnas ställning behöver stärkas och vi måste få förhandlingarna om ett nytt anställningsskydd att handla om det”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Rösta inte fram sämre villkor!

”Vi kan inte blunda för vilka konsekvenser ett regeringsskifte kan få för arbetslivet”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

”Många av GS medlemmar får vika ner sig innan 65-årsdagen på grund av kroppens utslitning”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.