Vi växlar upp lönekraven
Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
12 december, 2019
Skrivet av Marie Nilsson
Krönika Nu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.
IF Metall är laddat för avtalsrörelsen 2020. Det här är våra krav på arbetsgivarna:
Vi vill ha riktiga löneökningar som inte äts upp av inflationen – vi kräver 3,0 procent. De som har lägst löner, oftast kvinnor, ska få extra. Vår låglönesatsning ger mer jämställda löner.
Varje avtalsrörelse hävdar arbetsgivarna att vi står vid randen till en ekonomisk katastrof. Men faktum är att svensk industri har en bra lönsamhet och en stark konkurrenskraft. Den avmattning vi ser, är från mycket höga nivåer till mer normala.
Vi har råd att fortsätta höja lönerna, och att satsa på dem som tjänar minst. Det finns inga skäl att öka vinsterna ytterligare på lönernas bekostnad.
Vi vill göra extra pensionsavsättningar, så man har råd att gå ner i arbetstid i slutet av arbetslivet. Avtalspension ska betalas in under all anställningstid oavsett ålder, och man måste kunna se på lönespecifikationen att det verkligen görs.
IF Metalls mål är 100 timmars arbetstidsförkortning per år. För 70 procent av medlemmarna är det redan nått. Deltidspensionen är en form av arbetstidsförkortning – som gör att man har rätt att gå ned på deltid från den månad man fyller 60 år.
De som väljer att inte gå ned i arbetstid får i stället en förstärkning av sin pension.
Alla anställda ska garanteras en introduktion om säkerhet och risker på arbetsplatsen. Den som är sjukskriven måste få ett bättre stöd tillbaka till arbete.
Var fjärde ung medlem, och en av fem av alla medlemmar i IF Metall, uppger att de inte har fått någon säkerhetsintroduktion på sin arbetsplats. Så kan vi inte ha det! Att veta hur man minimerar risker och jobbar säkert är avgörande för att förhindra olyckor och ohälsa.
Ingen ska bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet.
Arbetsgivarna måste garantera att föräldralediga inte halkar efter i löne- eller yrkesutveckling. Vi vet att ojämställdheten ökar när barnen kommer. Ingen ska bli diskriminerad på jobbet. Vi ska ha ett jämställt arbetsliv.
Nästan 500 kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden ska omförhandlas 2020. Omkring tre miljoner löntagares löner och arbetsvillkor berörs.
Industrin är först ut att förhandla, eftersom Industri-avtalet sätter den lönenorm för den svenska arbetsmarknaden som gör att vi både kan få riktiga löneökningar och fler jobb.
Nu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav. Vi är IF Metall – många och starka!
Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.