Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Det våras för välfärden!

15 januari, 2020

Skrivet av

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Ledare ”Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Decenniets första partiledardebatt i riksdagen blev märkligt nog riktigt hoppfull i en tid som i övrigt är ganska dyster. Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge.

Nu är det välfärden, behovet av mer resurser till vård och omsorg, och även klimatpolitiken som står i centrum för den politiska debatten. Visserligen startade Moderatledaren sitt anförande med sprängningar och ”utanförskapet” och SD-ledaren upprepar papegojeaktigt att invandringen är problemet, för det är ”fullt i Sverige”. KD-ledaren uppehöll sig mest vid det politiska spelet.

Det är förresten intressant att notera hur de rödgröna regeringspartierna startar i Världen och Välfärden och lyfter perspektivet bortom nationsgränserna. Det känns oerhört befriande i ett ofta alltför inskränkt samhällsklimat.

Och i dag präglades riksdagsdebatten äntligen av välfärden. Centern och Liberalerna bedyrade att de är för mer satsningar till vård och omsorg. Det bådar gott för den vårbudget som regeringen med stöd av Januaripartierna ska lägga fram. Nu är det äntligen en klassisk socialdemokratisk dagordning som gäller.

Vänsterpartiets hot om att gå samman med M, KD och SD kom lite av sig i replikskiftet mellan Jonas Sjöstedt och Ebba Busch Thor. Det finns ingen som helst samstämmighet om välfärdspolitiken dem emellan utan enbart i så fall en vilja att göra livet surt för Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

Sjöstedt gör klokt i att lägga fram egna förslag och bedriva aktiv oppositionspolitik och sedan invänta vårbudgeten i stället för att nu fälla en regering med hjälp av det nya nationalkonservativa blocket i svensk politik. Medverkar V nu till en regeringskris skulle det skada förtroendet för V under lång tid framöver.

Något som blev mycket tydligt i partiledardebatten är att det nu finns ett nytt block i svensk politik: ett nationalkonservativt bestående av SD, M och KD. Och de tänker försöka ta över regeringsmakten redan nu.

Moderatledaren hotar med nyval och får medhåll av KD-ledaren. Ulf Kristersson har därmed släppt alla spärrar mot det högerextrema och rasistiska SD, det parti han tidigare lovat att aldrig någonsin göra upp med. Det är ett politiskt haveri av stora mått.

Tyvärr följer det mönstret från andra stora högerpartier runtom i Europa, som under trycket av väljarflykten börjar kompromissa med det parti som snor väljarna i någon sorts tro att kopiering kan stoppa opinionsraset. Eller i en sorts naiv tro att man kan domptera högerextremister genom att släppa in dem i den politiska värmen.

Historiska och nutida exempel visar att denna strategi är dömd att misslyckas. Tvärtom normaliseras extremismen och väljarna väljer originalet, inte kopian. Att SD, som gjorde ett sämre val än vad de själva förutspådde att de skulle göra, nu ökar i opinionen beror just på att M och KD plötsligt släppt in dem i den politiska värmen. Spärrarna har släppt. Normaliseringen är ett faktum.

Januariöverenskommelsen handlar om motsatsen, nämligen om att upprätthålla anständighetens gräns och värna den svenska demokratin. Det är väl värt att fira 1-årsdagen av att S, Mp, C och L (och med stöd av V) modigt kompromissade fram ett regeringsunderlag som inte ger SD makten.

Nu är det dags att göra ”demokratipolitik” också och mejsla ut reformer som bygger demokratin, inte undergräver den. Låt vårbudgeten bli ett sådant starkt reformpaket som håller ihop landet, värnar välfärd och miljö och skapar tillit och framtidstro.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden är idiotisk och onödig. Den […]

Fira demokratin och lär av historien

Fira demokratin och lär av historien

”Demokratin kan aldrig tas för given utan måste alltid värnas om och om igen. Måtte liberaler och socialdemokrater än en gång visa prov på den modiga samarbetsviljan”, skriver Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Intet nytt, allting nytt

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kungen pekade ut riktningen

Riksmötet öppnades till jazz och icke-politik. Statsministern hade avsatts och ingen regeringsförklaring kunde därför hållas. Kungen var ende talare men han lyfte åtminstone fram 1918 och rösträttsreformen. Monarkin hyllar demokratin. Vad annat är att vänta i en tid när ingenting är sig likt? Det är ett dramatiskt skede i svensk politik. Talmansvalet i måndags tydliggjorde […]

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Sjuka Samhall

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Samhall: Vi följer noga myndigheternas rekommendationer

Samhall väljer att svara skriftligt på kritiken, med hänvisning till coronapandemin. ”Vi värnar om våra medarbetare”, skriver HR-strategen Liza Radon.

Nu agerar Arbetsmiljöverket  mot Samhall

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. En vecka in i DA:s granskning ändrar sig myndigheten. Samhall i Eskilstuna tvingas nu svara.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.