Mens är en arbetsmiljöfråga
Att industrin är en mansdominerad bransch innebär inte att vi kan strunta i arbetsmiljön för de som har mens, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
23 januari, 2020
Skrivet av Marie Nilsson
Krönika. Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden.
För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga. De lägger ner mycket tid och stor energi på att stötta anställda och arbetsgivare i deras dagliga arbetsmiljöarbete. För att en säker och hållbar arbetsmiljö är något vi allra bäst åstadkommer tillsammans, i samarbete.
Under 2018 rapporterade IF Metalls regionala skyddsombud nästan 17 000 brister i arbetsmiljön. Det var nästan 500 fler än 2017. Brister i brand- och räddningsutrustning och maskiner var de vanligaste anmärkningarna.
Dessa siffror, hämtade direkt från industrins verklighet, visar hur viktiga de regionala skyddsombuden är för att förebygga skador och olyckor på arbetsplatser som saknar egen skyddskommitté. Oftast upptäcker skyddsombuden bristerna i tid, så att de kan åtgärdas innan det går illa.
Därför är det så glädjande att regeringen har lyssnat på IF Metalls krav och vill ge de regionala skyddsombuden tillträde till fler arbetsplatser. Men än är det oklart om förslaget får godkänt av riksdagen.
Svenskt Näringsliv, Företagarna och Sverigedemokraterna vill tvärtom avskaffa de regionala skyddsombuden och ersätta dem med ”oberoende arbetsmiljörådgivare”. Ett fungerande system för att upptäcka och åtgärda säkerhetsbrister i arbetsmiljön, som kan rädda både hälsa och liv, ska alltså skrotas. Det är en obegriplig ståndpunkt. Om inte syftet helt enkelt är att inskränka fackets makt.
En av myterna som florerar i debatten är att de regionala skyddsombuden är socialdemokrater och bedriver partipolitik.
Det ingår inte i deras uppdrag. IF Metall samarbetar visserligen med Socialdemokraterna, för att det partiet ger oss bäst gehör för våra fackliga frågor. Men det betyder på inget sätt att de regionala skyddsombuden har en politisk agenda när de går skyddsronder på arbetsplatser.
Som Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud i Sörmland, så klargörande har skrivit i Dagens Arbete: ”Om man som Svenskt Näringsliv tror att vi pratar politik så är det jävligt fel. Om det är någon som inte är medlem i IF Metall så spelar inte det någon roll, och vill de gå med så är det okej.”
Vi i IF Metall står självklart upp för våra regionala skyddsombud. Vi kommer att ge järnet för att riksdagen ska ge dem rätt att gå skyddsronder på fler arbetsplatser. Av det enkla men livsviktiga skälet att vi måste få slut på dödsolyckorna. Ingen ska bli sjuk av, skada sig eller dö av jobbet.
Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.