Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Nu bygger vi ett ännu starkare fack

20 februari, 2020

Skrivet av Pontus Georgsson

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Krönika Det är många som redan är med i Pappers ute på bruken. Men för att säkra vår styrka i framtiden ska vi bli ännu fler. Är du med?

Svart på vitt, snart kommer siffrorna som visar vilken organisationsgrad vi har. En gång om året rapporterar Pappers avdelningar till förbundskontoret hur många på arbetsplatsen som är medlemmar i Pappers, hur många anställda som arbetar på avtalsområdet och hur många som är medlemmar i andra förbund.

Pappers har den högsta organisationsgraden av de fjorton fackförbunden inom LO. Med detta kommer möjligheten att påverka. Vi blir kraften andra tycker det är viktigt att lyssna på.
När facket finns nära, mitt ibland oss, vill fler vara med. Det vet vi.

Tyvärr tenderar vi som har uppdraget att företräda medlemmar att tillbringa mycket tid på möten i stället för att vara där de är. Många möten är nödvändiga men ibland är de för långa – och för många. Handen på hjärtat, du som är förtroendevald i Pappers, visst kan det här ibland göras bättre?

Att vi är många som är med i Pappers betyder att vi kan företräda medlemmar i alla möjliga situationer. Det innebär att vi kan hjälpa till i en utsatt situation. Om en visstidsanställd blir utnyttjad, någon får fel lön eller inte får den vila vi har rätt till mellan arbetspassen.
I stadgarna står det: Att varje enskild medlem som får sina rättigheter åsidosatta på arbetsplatsen och den övriga arbetsmarknaden kan påräkna förbundets aktiva stöd.

Som Pappersmedlem arbetar du på en arbetsplats där det finns kollektivavtal. Löneökningar en gång om året är självklart och OB-ersättningen får du utan tjafs.

Att upprätta kollektivavtal som reglerar löne- och anställningsvillkor och andra överenskommelser, samt lämna ekonomiskt stöd vid sanktionerade konflikter och vid trakasserier, det är också vår uppgift.
Och allt det här kan vi göra för att vi är många. Tack vare att vår organisationsgrad är 94 procent.

Men vi nöjer oss inte med det. Målet är att 97,5 procent av alla som jobbar inom Pappers avtalsområde ska vara med i facket.

Pappers fyller hundra år i år och det ska så klart firas. Men framför allt ska vi ladda för ytterligare 100 år. I slutet av 2019 och nu i början av 2020 är projektgruppen ute på alla pappersbruk i Sverige och träffar unga pappersarbetare för att sätta fart på engagemanget. De berättar om Pappers i allmänhet (och bjuder på chokladbollar), men bjuder framför allt in alla under 30 år till projektet UNG 2020.

Varför satsar vi på det här? Jo, ungefär 1 700 personer under 30 år är medlemmar i Pappers, och det är bland dem vi hittar framtidens förtroendevalda. De som ska väljas till olika förtroendeuppdrag på framtida medlemsmöten, förhandla löner och ställa krav på en bättre arbetsmiljö. De som ska försvara och utveckla våra avtal. Då, precis som nu, kommer vi att behöva vara många och hjälpas åt.

Hur kan du hjälpa till att nå målet?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Ta hand om de nya på jobbet”

”Ta hand om de nya på jobbet”

Jag är nyvald förbundsordförande, det är på riktigt, inte ens när jag nyper mig i armen försvinner det, skriver Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

Pandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Anständiga utnyttjar inte krisen

Det finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

Arbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

Det är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

Då och då blixtrar sorgen till

Saknaden när en kär har dött ser olika ut för alla människor. Men vi drabbas alla djupt. Pappers skyddsombud är hjältar som försöker förhindra att människor far illa på grund av sitt arbete, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kvinnornas löner ökar för sakta

Lönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Att må bra ska vara en självklarhet”

För mig är det självklart att hållbarhet ska gälla även personal, våra medlemmar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Sjuka Samhall

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Samhall: Vi följer noga myndigheternas rekommendationer

Samhall väljer att svara skriftligt på kritiken, med hänvisning till coronapandemin. ”Vi värnar om våra medarbetare”, skriver HR-strategen Liza Radon.

Nu agerar Arbetsmiljöverket  mot Samhall

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. En vecka in i DA:s granskning ändrar sig myndigheten. Samhall i Eskilstuna tvingas nu svara.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.