Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

Nu bygger vi ett ännu starkare fack

Pontus Georgsson

Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Krönika Det är många som redan är med i Pappers ute på bruken. Men för att säkra vår styrka i framtiden ska vi bli ännu fler. Är du med?

Svart på vitt, snart kommer siffrorna som visar vilken organisationsgrad vi har. En gång om året rapporterar Pappers avdelningar till förbundskontoret hur många på arbetsplatsen som är medlemmar i Pappers, hur många anställda som arbetar på avtalsområdet och hur många som är medlemmar i andra förbund.

Pappers har den högsta organisationsgraden av de fjorton fackförbunden inom LO. Med detta kommer möjligheten att påverka. Vi blir kraften andra tycker det är viktigt att lyssna på.
När facket finns nära, mitt ibland oss, vill fler vara med. Det vet vi.

Tyvärr tenderar vi som har uppdraget att företräda medlemmar att tillbringa mycket tid på möten i stället för att vara där de är. Många möten är nödvändiga men ibland är de för långa – och för många. Handen på hjärtat, du som är förtroendevald i Pappers, visst kan det här ibland göras bättre?

Att vi är många som är med i Pappers betyder att vi kan företräda medlemmar i alla möjliga situationer. Det innebär att vi kan hjälpa till i en utsatt situation. Om en visstidsanställd blir utnyttjad, någon får fel lön eller inte får den vila vi har rätt till mellan arbetspassen.
I stadgarna står det: Att varje enskild medlem som får sina rättigheter åsidosatta på arbetsplatsen och den övriga arbetsmarknaden kan påräkna förbundets aktiva stöd.

Som Pappersmedlem arbetar du på en arbetsplats där det finns kollektivavtal. Löneökningar en gång om året är självklart och OB-ersättningen får du utan tjafs.

Att upprätta kollektivavtal som reglerar löne- och anställningsvillkor och andra överenskommelser, samt lämna ekonomiskt stöd vid sanktionerade konflikter och vid trakasserier, det är också vår uppgift.
Och allt det här kan vi göra för att vi är många. Tack vare att vår organisationsgrad är 94 procent.

Men vi nöjer oss inte med det. Målet är att 97,5 procent av alla som jobbar inom Pappers avtalsområde ska vara med i facket.

Pappers fyller hundra år i år och det ska så klart firas. Men framför allt ska vi ladda för ytterligare 100 år. I slutet av 2019 och nu i början av 2020 är projektgruppen ute på alla pappersbruk i Sverige och träffar unga pappersarbetare för att sätta fart på engagemanget. De berättar om Pappers i allmänhet (och bjuder på chokladbollar), men bjuder framför allt in alla under 30 år till projektet UNG 2020.

Varför satsar vi på det här? Jo, ungefär 1 700 personer under 30 år är medlemmar i Pappers, och det är bland dem vi hittar framtidens förtroendevalda. De som ska väljas till olika förtroendeuppdrag på framtida medlemsmöten, förhandla löner och ställa krav på en bättre arbetsmiljö. De som ska försvara och utveckla våra avtal. Då, precis som nu, kommer vi att behöva vara många och hjälpas åt.

Hur kan du hjälpa till att nå målet?

Läs mer: Förbundskrönikor | Krönikor | Pontus Georgsson

Pontus Georgsson

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Coronakrisen

Stor rädsla för corona i skuggsamhället

PerspektivArbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

Höjda utdelningar – trots krisen

PERSPEKTIVDA:s Harald Gatu minns den bistra krisvåren 2009 då aktieutdelningarna frös inne. I dag slirar börsföretagen på hur det blir.

1

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

EnkätMånga företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

”Klockan har tickat länge – det är bara att börja röjningsarbetet”

GÄSTKRÖNIKA”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

Industrin jobbar för att få fram material till vården

”Vi jobbar dygnet runt”, säger Kristina Bengtsson på ACE Protection, som gör andningsskydd.

Inför coronan är vi alla lika – men industriarbetare kan inte jobba hemifrån

PerspektivDA:s arbetsmiljöreporter Elinor Torp reflekterar över coronasmittan, och listar tre viktiga punkter om din arbetsmiljö i dessa tider.

Corona – vilka regler gäller vid arbete och sjukdom?

DA reder utEn rad nya regler ska minska smittspridningen och göra det enklare att stanna hemma vid misstänkt sjukdom. Här har vi samlat de viktigaste förändringarna.

Hur har du det? Ge oss en bild!

EfterlysningNu i coronatider får vi på DA hitta andra arbetssätt, och vi behöver DIN hjälp! Berätta hur ni har det på ditt jobb − och skicka gärna ett foto.

Inkomsten kan bli lägre – men inte lönen

DA reder utKris i företaget men du får ändå behålla anställningen. Så här fungerar den nya korttidspermitteringen.

Från permittering till korttidsarbete

TidslinjeDet här med statligt stöd, minskad arbetstid och skyddad inkomst vid kriser är inget nytt. Häng med på resan från permittering till korttidsarbete.

Ingen fara – toapapperet görs som vanligt

HAMSTRINGLåt dig inte stressas av pappersbristen i butikerna. Produktionen på bruken rullar på som vanligt.

Skulderna plågar företagen

PerspektivI corona-krisen är det inte bara vikande efterfrågan och brustna leverantörskedjor som plågar företagen. Deras egna skulder riskerar att förvärra läget, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Ludovic Marin, AP

EU:s minimilön – ett hot mot svenska löner

DA reder utEU:s planer på att införa en lag om minimilön kan, i värsta fall, leda till kraftiga lönesänkningar i Sverige.

Avtal 2020

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Opo vill skjuta upp löneförhandlingarna

På grund av det osäkra läget i och med Coronakrisen har Opartiska ordföranden bett parterna att skjuta upp förhandlingarna om avtalen fram till den 1 oktober.

Avtal 2020: ”Inte så kul att ligga sist”

LönAvtalen går snart ut och mycket handlar förstås om lönen. Vi har besökt några industriarbetsplatser där siffran i lönekuvertet är central.

”Låglönesatsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Är det verkligen så här arbetsgivaren ser på vår tid?

KRÖNIKAJag hoppas innerligt att arbetsgivarnas tokiga semesterkrav beror på otur i tänkandet, för vad blir annars nästa steg? Tvingad julledighet i mars eller påskledigt i december, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

2

Vi som fortfarande tror på demokratin

KRÖNIKAMahmoud från Marocko och Håkan från ­Vällingby. Tillsammans räddar de liv, skriver journalisten och författaren Alexandra Pascalidou. 

”Tre öre mer i timmen. Annars strejkar vi”

Kollektivavtalets dagGideon Hazard kunde knappast förutse vilken historisk betydelse han skulle spela när han krävde tre öre mer i timmen.

”Låt missnöjet höras ända till Storgatan”

KrönikaOm lönekrav och bättre villkor ska höras ända till beslutsfattarna på Storgatan i Stockholm måste vi hålla ihop, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Räta på ryggen, alla välfärds­arbetare”

KRÖNIKADet gäller att arbetsgivarna förstår att utan ert kunnande skulle inte en enda produkt lämna utlastningen. Det ska synas i de nya kollektivavtalen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Striden om arbetsrätten

”Vårt starkaste vapen kommer ha slut på ammunition”

DEBATTAtt gå in i förhandling om Las när vi har fredsplikt är fel väg att gå. LO skulle ha tagit med frågan i avtalsrörelsen i stället, skriver Jim Svensk Larm, förtroendevald i Pappers avd 15.

1

Konserten var som ett väckelsemöte

KrönikaKrönikören Carl Linnaeus om konserten som var ett väckelsemöte, och att börja stå för vem man är.

1

Skiftschemat delar Grycksbo

Avtal 2020Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

1

Elinor Torp kan vinna en Guldspade

NomineringDagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till en guldspade för boken ”Vi, skuggorna”.

Det här borde väl alla chefer fatta

KrönikaAtt ha lite kul på jobbet gynnar inte bara tjänstemän, skriver Anneli Jordahl.

1

Schystare säkerhet på sågen

ARBETSMILJÖIaktta och prata – utan pekpinnar. Så hjälper anställda på SCA:s sågverk i Rundvik varandra att välja säkra beteenden framför osäkra.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.