Nu stänger stora delar av industri-Sverige
När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet.
Industriarbetarnas tidning
5 mars, 2020
Skrivet av Mikael Färnbo
Först i augusti kan regeringens förslag om utvidgat stöd till korttidsarbete införas.
– Alldeles för sent, säger Malin Karlsson, klubbordförande på underleverantören Spectra Premium som försatts i rekonstruktion på grund av virusutbrottet.
Regeringen har nu lämnat ett förslag om utvidgat stöd vid korttidsarbete till lagrådet. Syftet är att förhindra varsel och uppsägningar vid tillfälliga kriser, som till exempel pandemier eller handelshinder. Lagstiftningen kan dock vara på plats tidigast den 1 augusti.
Det är alldeles för sent menar Malin Karlsson som är IF Metalls klubbordförande på Spectra Premium i Trollhättan som levererar bränsletankar till Volvo Cars fabriker i Kina. På grund av virusutbrottet har leveranserna till Kina stannat och företaget har nu försatts i rekonstruktion.
– Vi har inga besked om varsel och vi får lugnande besked från företagsledningen. Men vi behöver titta på alla möjligheter om situationen skulle uppstå. Då kan vi inte vänta till augusti, krisen är här nu, säger hon.
Produktionen pågår fortfarande för fullt i fabriken men de hundra anställda får nu sina löner betalda av länsstyrelsen via den statliga lönegarantin.
Korttidsarbete innebär att en arbetstagare går ner i arbetstid och lön för att förhindra uppsägningar under en tillfällig kris. Kostnaden delas av arbetstagare, arbetsgivare och staten. Sverige har haft ett system för statligt stöd vid korttidsarbete sedan år 2014. Men det stödet kan bara användas vid svåra nedgångar i hela ekonomin. Inte i vad som är fallet nu med Coronaviruset som drabbar några specifika branscher och företag, särskilt inom fordonsindustrin.
Enligt branschorganisationen Fordonskomponentgruppen, FKG, är 60 procent av underleverantörerna till fordonsindustrin mycket beroende av leveranser från Kina. Leveranser som nu står stilla. Men ännu har de importberoende företagen komponenter, enligt FKG. Dessa är dock på väg att ta slut i snabb takt.
– Om 14 dagar kommer vi att få enorma bekymmer, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG.
De företag som redan nu krisar är de som vanligtvis exporterar till fabriker som nu står stilla i Kina, liksom Spectra Premium.
Förslaget om utvidgat stöd till korttidsarbete bygger på en utredning från den tidigare IF Metall-ordföranden Anders Ferbe som presenterades i augusti 2018. Utredningen föreslog då ett ikraftträdande i januari 2020. Förslaget finns även med i det 73-punktsprogram som de så kallade Januaripartierna tecknat. Ändå har det dröjt till nu innan förslaget lagts fram, vilket fått skarp kritik från både fack och arbetsgivare.
– Det är bedrövligt, på tok för sent för coronadrabbade företag. Hade det funnits på plats som utredaren föreslog hade vi nu haft ett verktyg vi kunde plocka ur verktygslådan. Vi hade kunnat planera med det verktyget. Men nu är det tidsmässigt försent, säger Fredrik Sidahl.
Monica Benjaminsson är klubbordförande på Autoliv i Vårgårda som tillverkar bilsäkerhetsprodukter till fordonsindustrin. Även om Autoliv i Vårgårda inte har någon omedelbar exponering mot Kina kan företaget drabbas av en generell nedgång inom bilindustrin. Inom teknikavtalet finns sedan finanskrisen en möjlighet för lokala fackklubbar att teckna krisavtal med tillfälligt sänkt arbetstid och inkomst. Monica Benjaminsson tycker det är positivt att den här typen av mekanismer finns.
– Vi märkte att de anställningar vi tappade under finanskrisen hade vi väldigt svårt att få tillbaka. De har till stor del ersatts av bemanningspersonal i stället. Om det handlar om korta svackor där man tror att vi kommer att återhämta oss, då är det ett bra verktyg att ta till, säger hon.
Svensk industri förlorade 100 000 jobb under finanskrisen 2008. Enligt IF Metall kan krisavtalen ha räddat 15 000 jobb. Ett utbyggt statligt system för korttidsarbete, eller permitteringar som det också kallas, hade kanske kunnat rädda fler jobb. Nästan alla länder i Europa har redan någon form av statligt stöd till korttidsarbete.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.
Nej tack, jag kan ta en uppsägning.
Ska folk behöva gå ner i lön en tid, så måste regeringen se till att hyror också följer med.