Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. Nu står Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete. När produktionen drar igång igen är de sist i kön för att få tillbaka jobben.
När AB Volvo och Volvo Cars stoppade produktionen blev majoriteten av de tillsvidareanställda permitterade och gick hem med 92,5 procent av lönen. Men de bemanningsanställda fick lämna jobbet med bara en garantilön och många har varslats om uppsägning.
– Vi arbetar axel mot axel och bygger samma bilar, men vår anställningsform gör att vi saknar tryggheten vi skulle behöva nu. Det känns inte så roligt. Jag skulle önska att vi hade samma villkor, säger Joel Gustafsson.
I fyra år har han arbetat som montör på AB Volvo för Adecco. Den 24 mars stoppades produktionen och han arbetade sin sista arbetsdag. Nu vet han inte om han klarar nästa hyra med en garantilön på cirka 111 kronor i timmen.
Kollegan Mikael Olsson har varit bemanningsanställd de senaste tre åren.
– Jag bor hemma så för mig är det ganska lugnt, men för vissa av mina kollegor som har familjer att försörja är det mer osäkert. De Volvo-anställda kollegorna går praktiskt taget på semester, så är det ju inte för oss.
För att företag ska få del av det statliga stödet för korttidsarbete gäller att de vidtagit åtgärder för att minska sina kostnader. Då väljer flera att först göra sig av med bemanningsanställda eller att inte förlänga visstidsanställningar, enligt Karl-Henrik Rosberg, ombudsman på IF Metall Göteborg.
– Det är fruktansvärt, de bemanningsanställda är nu krockkuddar för företagen. De tar den stora smällen, säger han.
Omställningen till garantilön blir stor, menar han.
– Från en dag till en annan kan de gå från löner mellan 26 000 och 35 000 kronor till omkring 19 000 kronor brutto.
Adecco varslade 200 bemanningsanställda i april, merparten arbetade på Volvoföretagen i Göteborg. Även Lernia varslade i slutet av mars 660 anställda i Västra Götaland. Samtidigt varslade Randstad omkring 400 anställda. Majoriteten av dem arbetar inom fordonsindustrin i Göteborg. Hur många av dem som slutligen sägs upp beror på hur snabbt produktionen kan starta igen. Utöver det tillkommer de vars visstidskontrakt löper ut. De syns inte i varselstatistiken.
Nu planerar Volvo Cars och AB Volvo att starta upp produktionen igen nästa vecka. Men det är de fast anställda som går tillbaka till jobbet i första hand.
Efter tre veckor med garantilön fick Mikael Olsson frågan från sin arbetsgivare om han ville stanna kvar på garantilön eller varslas. Han valde att stanna på garantilön i stället för att tvingas slåss om arbete med tusentals andra.
Joel Gustafsson hade efter tre och en halv vecka fortfarande inte hört något om när han kan tänkas få gå tillbaka till sitt arbete på Volvo.
Båda räknar med att vara uppdragslösa en längre tid.
– Det finns ingen garanti för att få nya uppdrag och hitta nya jobb. Förhoppningen är att när de drar i gång igen så kommer de att vara i behov av folk som kan jobbet och då har vi som varit där länge en fördel, säger Joel Gustafsson.
Fotnot: Även bemanningsföretag kan söka statligt stöd för korttidsarbete. Den 16 april, efter intervjun med Mikael Olsson och Joel Gustafsson, blev ett avtal om korttidsarbete klart mellan LO-förbunden och motparten Kompetensföretagen.
Avtal på plats för korttidsarbete för bemanningsanställda
Detta är ju inget nytt…
Våga vägra bemanningsjobb, skit i dessa jobb helt och hållet, sök dom inte ens.