Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi ska klara krisen – tillsammans

23 april, 2020

Skrivet av Marie Nilsson

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Krönika Nu kraftsamlar vi alla våra resurser och gör allt vi kan för att minska oron och öka tryggheten. Just nu gäller det att rädda jobb och se till att industriarbetare som trots allt blir arbetslösa kan försörja sig.

För mig som förbundsordförande för IF Metall känns det viktigt att berätta hur vår fackförening jobbar just nu, för att medlemmarna ska komma så lindrigt ur coronakrisen som bara är möjligt.

Hela samhället befinner sig i en exceptionell situation, som ingen av oss tidigare har upplevt. Många oroar sig för sin hälsa och sina nära och kära. För sina jobb och sin försörjning.

Vi i IF Metall gör allt vi kan för att stötta er medlemmar i detta läge. Vårt fulla fokus är att rädda jobb.

Anställda och förtroendevalda runt om i landet, på klubbar och avdelningar, gör sitt allra yttersta för att få korttidsavtal på plats där det behövs. Så att medlemmar kan gå ner i arbetstid osch behålla en stor del av lönen i stället för att förlora jobbet när produktionen stannar av.

Samtidigt för vi en intensiv dialog med politiken, för att samhällets krisinsatser ska bidra till en säkrare situation för Sveriges industriarbetare. Jag har tät kontakt med representanter för regeringen och olika departement. IF Metall är industriarbetarnas röst i maktens korridorer.

Det gäller att balansera åtgärderna så att de fungerar både på lång och kort sikt. Eftersom ingen vet hur långvarig den här krisen blir.

Just nu gäller det att rädda jobb och se till att industriarbetare som trots allt blir arbetslösa kan försörja sig. Därför var det nödvändigt att regeringen öppnade a-kassan för fler och höjde ersättningen. Alternativet hade varit att människor ställts på bar backe och tvingats söka försörjningsstöd. Det hade tagit stora resurser från vården och omsorgen.
Samtidigt måste vi se till att vara rustade med rätt kompetens när vändningen kommer och orderböckerna fylls igen. Så att vår svenska industri snabbt kan komma på fötter och vi kan fortsätta leverera teknik och produkter i världsklass.

Därför försöker vi hitta lösningar för validering och kompetensutveckling. Det arbetet måste involvera både fackföreningar, arbetsgivare och politiker.

Till sist vill jag passa på att hylla alla industriarbetare som just nu tillverkar produkter som minskar smittspridningen – och räddar liv. ACE Protection i Svenljunga jobbar dygnet runt med att göra andningsskydd till vården. Sekab i Örnsköldsvik har börjat göra handsprit av rester från massatillverkning. Det är bara två av väldigt många exempel. Ni är hjältar!

IF Metalls självklara och viktigaste uppgift som fackförening är att finnas till för er medlemmar i denna kris. Vi kraftsamlar alla våra resurser och gör allt vi kan för att minska oron och öka tryggheten. Det lovar jag.

Vi ska klara den här krisen. Och vi ska göra det tillsammans.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Skyddsombud behövs i kris”

Det är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vi måste få slut på o­tryggheten

I praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Satsa på industri­arbetarnas kunskap

Satsa på industri­arbetarnas kunskap

Ingen ska behöva bli uppsagd från jobbet bara för att man inte har fått kompetensutveckling. Politiken måste helt enkelt anpassas efter en ny verklighet.

Industri­arbetare, framtiden är vår!

Industri­arbetare, framtiden är vår!

Svensk industri bejakar teknik-utvecklingen och kan vara en del av lösningen för klimatet.

Industri och välfärd stärker Sverige

Det går inte att tala om den offentliga sektorn som tärande och den privata sektorn som närande. Det är en gammalmodig syn.

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Utan dig är robotarna inget värda

Ställ in ett gäng robotar i en fabrik och gå därifrån. Inget händer. Men adderar du kompetenta industriarbetare blir läget ett helt annat.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.