Industriarbetarnas tidning

”Klokt och moget av Volvo”

13 maj, 2020 - 08:00

Skrivet av

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

– Ingen vet hur länge hur krisen fortgår och varje krona som stannar i bolaget är bra för vår anställningstrygghet, säger Mikael Sällström, verkstadsklubbens ordförande på AB Volvo i Göteborg och ledamot av bolagsstyrelsen.

I bolagsstyrelsen har han argumenterat mot aktieutdelning.

– Vi har varit tydliga från början, det är inte läge att dela ut pengar nu.

AB Volvo har ett rekordår bakom sig med ett resultat efter skatt på 36 miljarder kronor. Rekordåret skulle märkas hos investerarna med en extra utdelning utöver den ordinarie, totalt 26 miljarder kronor. Nu blir det alltså ingenting. Mikael Sällström:

– Ett moget och klokt beslut av ägarna. Det ska också sägas att AB Volvo under åren inte haft några ”överaktieutdelningar”. I stället har man stärkt kassan. Det känns skönt idag.

Samtidigt irriteras Mikael Sällström över debatten om korttidspermitteringar kontra aktieutdelningar.

– Jag tycker debatten varit populistisk och förenklad. Onyanserad. Korttidspermitteringar har vi för att rädda jobben. Självklart ska ägarna hålla tillbaka utdelningarna i en sådan här situation och nu gör man det hos oss. En dubbel bonus.

Håller du inte med kritiken som säger: Varför ska företag få stöd från skattebetalarna om man samtidigt har råd att dela ut pengar till aktieägarna?

– Självklart, jag köper det argumentet fullt ut. Men bilden är mer komplex än så i en global koncern. Det går inte att ställa korttidsstöd mot aktieutdelningar. Om vi stoppar korttidsstödet här hos oss så har man det ändå i konkurrentländerna, i Belgien, i Frankrike, i Tyskland.

– Vi ska vårda korttidsstödet, det räddar jobb. Vid förra krisen hade vi inte det här verktyget. Då försvann 70 000 industrijobb. De kom aldrig tillbaka. Och nu har vi en kris som är värre.

De allra flesta av de uppåt 10 000 IF Metallarna inom AB Volvo är korttidspermitterade i varierande grad. Produktionen har så smått börjat komma igång igen efter att ha stått stilla i en månad.

7 kommentarer till “Klokt och moget av Volvo

  • Det är solklart att kapitalistiska företag ska tömma sina skattkistor innan skattemedel som VI medborgare får stå för betalas ut. Ett mycket enkelt exempel som alla förstår, är när den som är i behov av ”socialbidrag” måste göra slut på sina tillgångar innan skattebidraget ens kommer på tal. Och skulle det vara så att det finns pengar kvar på personens konto vid efterföljande månads ansökningstillfälle dras helt enkelt bidraget ner. Så visst, Volvo måste tänka på sitt rykte. Och det är bra. Men Vill företagen ha VÅRA skattepengar skall vi medborgare självklart ställa krav på ägande och vinst, precis som vilken enskild aktieägare som helst. Något annat är otänkbart.
    När det gäller 70 000 industriarbeten som försvann, skall vi då glömma att det var en sorgerlig regering som styrde? Och dessa hade inga som helst tankar på att rädda industriarbeten som den Socialdemokratiska regeringen idag gör.

  • Men utdelningen gör ju att folk får pengar (både i form av att fonder stiger och av själva utdelningen ifall man äger aktier) och kan köpa nya bilar och konsumera annant, men även att pensionerna blir högre. Och vilken nytta gör en himla massa pengar inlåsta i bolaget? Vem tjänar på det? Det blir ju bara en större risk för uppköp. Ut med pengarna genast till ägarna och ge staten aktier för motsvarande värde de stöttar permitteringarna med.

  • Aktieutdelning sker efter att företagen betalat bolagskatterna,
    Efter att ha betalat, löner, arbetsgivaravgiften etc. Utdelningarna brukar vara i genomsnitt 30% av nettovinsten, resten går till investeringar. Självklart måste utdelningar betalas, det är till största delen inkomster för våra pensionskassor. Nu har diskussionen rört vinster som intjänats under 2019, i år kommer vinsterna i företagen sjunka dramatiskt. Ställ sedan frågan vad skall men med aktiesparande till om man inte får en utdelning?

  • För att ge ytterligare info. Sverige har enl. senaste statistik 2,1 miljoner aktieägare i börsnoterade bolag, i övriga bolag är det betydligt fler. Staten har fått bolagskatt i generationer från de Svenska och utländska företag som bedriver verksamhet i landet. Våra stora exportföretag betala svensk bolagskatt på alla inkomster även de som tjänats utomlands, vilket faktiskt är de största inkomsterna. Det kommer inte vara trevligt att vara aktieägare under 2020, troligt att många företag kommer dra in utdelningarna. Utdelningar till typ. storägare Investor, Wallenberg återinvesteras, i nya project. Investor kontrolleras av en allmännyttig stiftelse, vinster skall gå till forskning och framsteg. Jag tror fullt ut på kapitalismen, den har fungerat utmärkt med löntagarna. Vad jag förväntar mig och tror är att de stöd som utbetalas till företagen skall betalas tillbaka när läget stabiliserats, Staten borde också kräva typ konvertibler vilket är skuldebrev som kan konverteras in i aktier som belöning för statliga stödet.
    Sist men inte minst, detta Corona virus är en fruktansvärd händelse som jag tycker staten borde med sina resurser kalkylerat med. Våra folkvalda är usla förvaltare.

  • Värt att tillägga:
    När ett företag som tex. tjänat 1. miljon kr. så utgår bolagskatt på 22% Det innebär att företaget betalar 220 tusen i bolagsskatt, kvar blir 780 tusen kr. av det brukar ca. 30% delas ut till aktieägarna alltså 234 tusen kr.
    När nu aktieägarna får dessa 234 tusen blir det en utdelnings skatt på 30% kvar är 163 tusen kr. Om du köpte aktier för 1000kr. och nu väljer att sälja dessa blir det reavinsskatt på 30%. Så i normalfallet blir det 163 tusen att tänka hem på 1 miljon i vinst. Tycker du verkligen att det är girigt, oansvarigt, etc. Glöm inte att företag går i konkurs, speciellt i år, många tappar utdelningen helt eller delvis. Det absolut största vinnarna är staten, går företag under är staten den största förloraren. Tveka inte att kommentera mig.

  • Att AB Volvo håller på aktieutdelningen beror naturligtvis på dom stora aktieägarna som tex Alecta. Det är som sagt en fråga som kommer i dagens ljus. Volvo får hur det än ser ut ett mycket dåligt rykte av att förskansa sig permitteringsinkomster från oss Skattebetalare. När skattkistorna ännu föga är tömda. Och vill dom ha VÅRA skattepengar skall VI ta del av vinst eller förlust vid aktieutdelning. Ett ypperligt exempel är Nordea som vi med Medborgarnas Skattemedel har räddat två gånger. Och som sedan såldes av den Borgerliga regering till Finland. Moderaterna Sålde 51 % av aktierna till Finlands bankväsende. Bra där!?!?
    Alltid och föga förvånande är det återkommande argumentet hur en aktievinst beskattas på 30 procent. Vilket naturligtvis går åt andra hållet också, dvs förlustavdrag på 30%. Gör du en förlust på dina 1 000 skr med 20% reduceras din skattepliktiga inkomst med 30% av den 20% förlusten. Svårare än så är det inte. Och vem betalar dennes förlust? Jo, vi skattebetalare.
    Att individer fortfarande sätter sin tilltro på kapitalism/marknaden är förvånansvärt. En sk ideologi som litar på den ”Osynliga handen”. Mer kan inte vara fel !!
    Kapitalism/marknadsekonomi skall snarare ses som en konservativ förlegad smörja där empatilöshet, egoism, orättvisa och otrygghet dominerar. I ett kapitalistiskt samhälle krävs det att medmänniskor är fattiga för att de rika skall kunna existera.
    Och jag vet, att du inte skulle vilja att jag bestämde vem som skulle vara fattig eller rik.
    Jag är trygghetssocialist och för att medmänniskor har det lika bra i samhället. Och den som inte vet vad trygghetssocialist betyder skriker naturligtvis. —Kommunist!! Och som vanligt kan det inte mer vara mera fel.
    Skillnaden på den kapitalistiska synen och tryggheten är:
    – Kapitalisten/Marknaden TAR din ko och SÄLJER mjölken till dig.
    – Trygghetsocialisten TAR din ko och GER mjölk till den som har behov av det.
    Syvende och sist- Kapitalism kan inte överleva utan Dina och Mina Skattepengar..

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

Facken på ABB tycker att beslutet att dela ut 18 miljarder till aktieägarna är provocerande. De varnar styrelsen ”för att dra ner företagets varumärke i smutsen genom att agera oetiskt.”

Höjda utdelningar – trots krisen

Höjda utdelningar – trots krisen

DA:s Harald Gatu minns den bistra krisvåren 2009 då aktieutdelningarna frös inne. I dag slirar börsföretagen på hur det blir.

”Inga vinstutdelningar under krisen. Ok?”

Ta nu chansen och visa på ett krisledarskap där ni kommer bli ihågkomna som hjältar – inte som giriga direktörer som sätter vinsten först, skriver industriarbetaren Kennet Bergkvist.

Korttidsstödet räddade 40 000 jobb

Korttidsstödet räddade 40 000 jobb

Så lätt att glömma, att ta något för givet. Så lätt att tro att det som gäller idag alltid har funnits där. Som korttidsstödet. Testet kom under pandemin, 40 000 jobb räddades enligt en utvärdering.

Mest korttidsstöd till industrin

Mest korttidsstöd till industrin

Scania, Volvo och andra stora industriföretag är de som tagit emot mest korttidsstöd under pandemin. ”Stödet har haft en väldigt stor betydelse för jobben”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilssson.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

Jag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.