När spänningen måste vara lagom
När spänningen måste vara lagom
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
Krönika Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt, skriver Peter Larsson.
Varför har vi alltid varit så intresserade av framtiden? En berättigad fråga i dessa tider då vi varit upptagna av nuet och olika typer av begränsningar i våra liv.
När vi ser tillbaka på hur framtiden skulle se ut i olika tidsepoker hittar vi bilder som vi kan le åt. Med 1950-talets vision skulle vi i dag färdas i självkörande bilar eller små helikoptrar. Så blev det inte.
Under de senaste åren har på nytt enorma ansträngningar gjorts för att göra verklighet av visionen. Varje bilföretag med självaktning har plöjt ned miljardbelopp men trots det har genombrottet låtit vänta på sig. 2020-talets lite skräckblandade vision har handlat om hur AI tar över jobben.
Den nu pågående coronapandemin har gjort historiska kunskaper dagsaktuella. Vi har tvingats till många typer av improvisationer i hela samhället. Den lustigaste av alla är att plastfilmer för OH-presentationer kom till heders som visir till skydd för ansiktet när patienter skulle undersökas eftersom sjukvårdens just-in-time inte lagrat tillräckligt med medicinsk utrustning. För den unga läsaren: Overhead (OH) var föregångaren till dagens powerpoint.
Kriser gör oss påminda om hur viktigt det är med grundläggande kunskaper i hur saker och ting fungerar – egentligen. Den pågående digitaliseringen kommer att underlätta mycket inom alla branscher. Produktion kan göras mycket smartare. Logistikflöden kan ordnas på rationellt sätt. Sensortekniken kommer att få sina tillämpningar inom alla samhällsområden.
Nyligen lämnade jag ett betänkande till socialministern om välfärdsteknik i äldreomsorgen. Ny teknik kan stödja äldre i deras självständighet och underlätta arbetet för personalen. I en nära framtid kan sensorer avläsa vår hälsa på ett sätt som gör att sjukdomar kan förebyggas eller skjutas upp.
Det är något som vi sedan länge är vana vid från industrin. CNC-operatören har stor hjälp av maskiner som med rätt programmering tar fram högkvalitativa produkter. All processindustri övervakas numera med sensorer och avancerade datorstöd. I min ungdom mötte jag massakokaren som lyfte på glasögonen och tittade ned i kokaren för att se om pappersmassan var klar för nästa steg. Hans långa erfarenhet av färg och viskositet var träffsäker. I dag är även massakokningen automatiserad.
Massakokaren, CNC-operatören och för den delen även hemtjänstpersonalen, måste även i framtiden ha kunskaper om vad arbetet egentligen handlar om. Fortsatt digitalisering kommer att underlätta mycket. Men de grundläggande kunskaperna kommer att behövas även i den berömda framtiden. Det är sådant vi påminns om i kristider.